Schriftelijke vragen
Schriftelijke vragen over Landgoed Haarendael
Op 20 februari 2025 hebben D66 Brabant en VVD Brabant schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de herontwikkeling van Landgoed Haarendael in Haaren. Het voormalig seminarie en rijksmonument heeft na de brand in 2019 dringend een toekomstplan nodig. We willen dat kwaliteit, erfgoedbehoud, toegankelijkheid en financiële haalbaarheid centraal staan in de plannen.
Tijdens recente overleggen blijkt dat er nog discussie is over de situering van de beoogde woningen. Wij vinden dat de provincie, gemeente Oisterwijk en ontwikkelaar als één overheid moeten samenwerken om uit de impasse te komen. Ons doel? Een toekomstbestendig Haarendael.
📄 Lees hier onze volledige vragen:
’s-Hertogenbosch, 20 februari 2025
onderwerp: Schriftelijke vragen over Landgoed Haarendael in Haaren
Geacht college van Gedeputeerde Staten,
Landgoed Haarendael is een voormalig seminarie en tevens een waardevolle erfgoedlocatie (rijksmonument, gebouwen inclusief het landgoed). Er wordt al jaren door de gemeente, ontwikkelaar én de provincie onderzocht hoe het landgoed herontwikkeld kan worden, zodat het behouden kan blijven voor de toekomst. Het feit dat een groot deel van het complex is afgebrand in 2019 zorgt voor extra urgentie om middels een gedragen plan tijdig te starten met de herontwikkeling.
Op 9 februari 2025 verscheen een artikel in het Brabants Dagblad over de situatie die op locatie is toegelicht aan o.a. een aantal aanwezige statenleden en gemeenteraadsleden. Tijdens het bezoek bleek dat met name de plek waar de beoogde woningen worden gesitueerd voor discussie zorgt.
Daarnaast heeft u ons middels een statenmededeling geïnformeerd over de procesmatige stand van zaken, waarvoor dank. Daarin lezen we o.a. dat eind deze maand een bestuurlijk overleg, op initiatief van de gemeente, plaats vindt.
Uiteraard onderschrijven wij het belang van behoud van het erfgoed en o.a. de weidse uitstraling die de locatie nu heeft. Wij zouden het goed vinden dat er op korte termijn een verdere stap in deze ontwikkeling wordt gezet, waarmee een leefgoed wordt gerealiseerd voor de toekomst en waarbij kwaliteit, toegankelijkheid, behoud van erfgoed en financiële haalbaarheid in balans zijn. Haarendael ligt er nu verloren bij en moet aangepakt worden. Wij willen weten welke rol GS en de verschillende betrokken partijen spelen om dit te realiseren.
Dit alles geeft aanleiding om de volgende vragen aan uw college te stellen:
1) Kunt u aangeven hoe het proces – en de bestuurlijke besluitvorming – sinds 2021 samen met de gemeente en ontwikkelaar is doorlopen richting het door de Oisterwijkse gemeenteraad uiteindelijk vastgestelde ontwikkelkader?
2) Kunt u daarbij aangeven in welke mate en op welke wijze reeds vanaf de eerste start van dit proces samen is opgetrokken als gemeente en provincie, zowel ambtelijk als bestuurlijk?
3) In welke mate voelt uw college urgentie om op korte termijn overeenstemming te bereiken met de gemeente en de ontwikkelaar over het te realiseren plan?
4) Kunt u aangeven in welke mate er overeenstemming was tussen provincie, gemeente en de ontwikkelaar over het ontwikkelkader, die in Oisterwijk unaniem door de gemeenteraad is vastgesteld? Op welke concrete aspecten of elementen was er nog geen overeenstemming vanuit uw college en/of de andere 2 partijen?
5) Wat zijn uw inhoudelijke verschillen van inzicht en op welk provinciaal beleid cq. welke provinciale (juridische) regels baseert u dit?
6) Welke oplossingen heeft u als college reeds aangedragen om uit de impasse te komen? Hoe is hier bestuurlijk vanuit de gemeente Oisterwijk op gereageerd?
7) Bent u het met ons eens dat we als ‘één overheid’ moeten optrekken voor behoud van dit waardevolle Brabantse erfgoed? Op welke wijze gaat u dat vormgeven in het besluitvormingsproces?
8) Bent u het met ons eens dat het buitengewoon onwenselijk zou zijn dat we elkaar als mede overheden uiteindelijk bij een rechter ontmoeten, in plaats van tijdens het planvormingsproces samen tot overeenstemming komen?