Voorzitter,
Omdat in Brabant met provinciale maatregelen die de luchtkwaliteit verbeteren veel gezondheidswinst te behalen is, is het goed dat dit beleidskader Milieu is opgesteld. We willen immers werken aan een duurzaam Brabant met een steeds schoner en vooral ook gezonder milieu.
Het is goed om te lezen dat door het organiseren van netwerkbijeenkomsten veel gemeenten, omgevingsdiensten en maatschappelijke organisaties zijn aangehaakt bij het opstellen van dit beleidskader.
Beleidskader Milieu 2030
Oordeelsvormende bijeenkomst
Schone lucht voor drie gezonde levensjaren
En net als de Fietsersbond, BMF, ANWB en Wandelnet vindt D66 schone lucht van zeer groot belang voor onze gezondheid.
We hebben in Brabant nota bene afgesproken dat we werken aan 3 gezonde levensjaren erbij voor elke Brabander.
Maar, als we dan de laatste cijfers van de GGD lezen verliezen Brabanders gemiddeld een jaar door vervuilde lucht:
- Op geen enkel woonadres in Brabant wordt op dit moment aan de WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit voldaan;
- De lucht die bewoners in Noord-Brabant inademen is vergelijkbaar met de lucht die iemand zou inademen als een huisgenoot elke dag bijna 5 sigaretten binnenshuis rookt;
- De gemiddelde vroegtijdige sterfte door blootstelling aan PM10 en NO2 is in Brabant 358 dagen;
- Ruim 1 op de 7 (15,1%) longkankerpatiënten heeft die ziekte gekregen als gevolg van luchtverontreiniging.
Grote urgentie vraagt om integrale aanpak
Kortom: grote urgentie, vanwege gezondheid, om het beleidskader Milieu vast te gaan stellen. D66 vindt dat we serieuze stappen moeten gaan zetten om de luchtkwaliteit te verbeteren. Met een integrale aanpak van opgaven in landbouw, energie en mobiliteit.
Goed dat lichthinder een apart aandachtsgebied in dit beleidskader heeft gekregen. Lichthinder leidt tot slaapverstoring en dat heeft dus ook een grote impact op de gezondheid van de Brabander. Vorig jaar is niet voor niks de D66-motie ‘Mag het licht uit’ aangenomen.
Dan de Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Ook die leiden tot negatieve effecten op de gezondheid. Goed dat daar aandacht voor is in dit beleidskader.
Ik rond af met een vraag over Lichthinder en de ZZS. Op pag. 75 van het beleidskader staat dat er voor die 2 nieuwe thema’s nog geen capaciteit en financiën geregeld is. Gelet op de urgentie, mogen wij aannemen dat dat z.s.m. gaat gebeuren?
Tot zover.