Digitalisering en internationalisering
Digitalisering biedt kansen om van Brabant het toonbeeld van een moderne Open Overheid te maken (eBrabant). Overheidsdiensten zijn efficiënt en effectief ingericht en toegankelijk gemaakt voor alle inwoners, ondernemers en medeoverheden. De provincie communiceert duidelijk en snel met haar inwoners. Ook met de mensen die meer moeite hebben om mee te komen in het digitale tijdperk of die laag- of ongeletterd zijn.
Samenwerken doen we ook internationaal, met de Sustainable Development Goals (SDG’s) uit uitgangspunt en leidraad. We zetten met nog meer ambitie en daadkracht het ingezette internationaliseringsbeleid door. De SDG’s lopen tot 2030 en D66 Brabant zet zich in om als provincie aanjager te zijn van deze doelen. Met in Brabant een van de slimste regio’s ter wereld willen we hierin een internationaal voorbeeld zijn. Daarnaast kijken we ook naar de toekomst na 2030 en daarmee naar nieuwe, verdergaande duurzame ontwikkelingsdoelen. Dat doen we provinciaal, maar we zetten ook hierin een internationaal voorbeeld voor uiteindelijk een SDG’s 2.0. Zo blijven we ook na 2030 werken aan een toekomstbestendige wereld.
Bij uitvoering van provinciaal beleid wordt telkens gedacht in kansen die internationalisering biedt zoals het verwerven van kennis, netwerken en financiële middelen, het vermarkten van diensten en/of producten en het aantrekken van internationaal talent, kennis en kunde. De uitvoering van ons brede internationaliseringsbeleid pakken we op tal van provinciale beleidsthema’s op met de Brabantse partners uit de Q-Helix zoals de waterschappen, gemeenten, ondernemersnetwerken en (sub-)regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Daarbij wordt nadrukkelijk niet alleen de samenwerking over de grenzen gezocht op economisch vlak, maar op alle beleidsterreinen van de provincie waar meerwaarde gecreëerd wordt.
Het is belangrijk dat de stem van Brabant ook in Den Haag en Brussel duidelijk klinkt. Daarvoor lobbyen we als provincie in deze steden bij de nationale en Europese instanties. D66 wil dat Brabant ook investeert in een stevige ambtelijke vertegenwoordiging in Brussel, Vlaanderen en Duitsland, zodat we geen kansen mislopen in Europees verband of in de samenwerking met buurlanden en buurregio’s.
De oorlog in Oekraïne is een ongekende humanitaire ramp, waarvan ook de gevolgen Brabant raken. We vinden het fantastisch dat Brabanders en Brabantse gemeenten zich inzetten voor Oekraïense burgers die om hulp verlegen zijn. Om de weg naar het EU-lidmaatschap voor kandidaat-leden Oekraïne en Moldavië te bespoedigen zal de provincie aanbieden om regionale overheden daar te helpen in dat proces. Onze ervaringen met goed bestuur, innovatieve en duurzame economisch groei en Europese subsidies en wet- en regelgeving kunnen voor hen van waarde zijn. Bestuurlijke contacten kunnen de basis leggen voor toekomstige economische betrekkingen, bijvoorbeeld wanneer de landen zijn toegetreden tot de Europese Unie.