Beter evenwicht tussen vraag en aanbod van woningen
Er liggen grote uitdagingen op het gebied van wonen. De afgelopen jaren zijn er te weinig woningen gebouwd en wat er gebouwd wordt, sluit vaak niet aan op de behoefte van mensen. Hierdoor komen Brabanders in de knel op een niet functionerende woningmarkt. Ze vinden geen woonruimte en de ruimte die ze vinden is niet passend of betaalbaar. De inwoners van Brabant zijn veel diverser dan pakweg tien jaar geleden als we kijken naar cultuur en samenstelling van huishoudens. Zo zijn er steeds meer 1- en 2-persoonshuishoudens. Ook is er een schreeuwend tekort aan betaalbare koop- en huurwoningen. Toch worden er veelal traditionele eengezinswoningen gebouwd. En maar liefst 50% van de nieuwbouwwoningen in Nederland kost inmiddels een half miljoen euro of meer. Dat vindt D66 Brabant geen verstandig beleid.
Als het aan D66 Brabant ligt, gaat de provincie veel steviger sturen op de woningen die nodig zijn, in plaats van te laten bouwen waar de markt het meest profijt van heeft. Naast bouwen wil D66 Brabant het accent leggen op wonen. Bijvoorbeeld door ook te verbouwen. Leegstaande kantoren of winkels zijn te transformeren tot woningen of voor de huisvesting van studenten. De provincie heeft een taak op het gebied van goed wonen en krijgt daar vanuit het Rijk ook de instrumenten voor. Daarom is het noodzakelijk dat de provincie, samen met gemeenten, precies in kaart brengt waar behoefte aan is. Alleen zo kunnen we werken aan een passende woning voor iedereen. Zo is het bijvoorbeeld duidelijk dat er flinke inzet nodig is op de bouw van sociale huurwoningen en betaalbare huur- en koopwoningen in de vrije sector. Een groot aantal inwoners, zoals studenten, starters, statushouders en uitstromers zit namelijk in de knel. De provincie moet de Brabantse gemeenten ondersteunen zodat die de woningvoorraad op peil kunnen brengen en de bouwproductie op peil kunnen houden. Bijvoorbeeld door het inzetten van (financiële) middelen, capaciteit, instrumenten, kennis en productinnovaties.
Bij de roep om betaalbare woningen wordt als oplossing vaak gewezen naar bouwen “in het groen”. D66 Brabant wil dat er écht gebouwd wordt naar behoefte. Dat kunnen starters- of seniorenwoningen aan de rand van het dorp zijn. Maar het is vaak logischer om te bouwen in steden en dorpen, bij bestaande voorzieningen en OV-lijnen. D66 Brabant legt daarom het accent op inbreiden, een logischere keuze dan bouwen “in het groen”. D66 Brabant onderschrijft het belang van de ‘ schaalsprong’ die de Brainportregio moet maken en ook de ontwikkeling van de andere grote steden in Brabant. Met de groei van deze economische motor moeten ook woningen, voorzieningen en mobiliteit meegroeien. We willen daar verder in investeren, in samenwerking met het Rijk, gemeenten en bedrijfsleven..
Ondertussen moeten we ook snel stappen zetten. D66 Brabant zet daarom in op bouwen in twee snelheden. We moeten duurzaam fijne, permanente wijken bouwen, maar ook inzetten op snelle woningbouw door middel van flexwoningen of het ombouwen van leegstaande kantoren en woningen. Alleen zo kunnen we de hoogste nood verlichten voor mensen die met spoed huisvesting nodig hebben. Dit kan ook helpen bij het vraagstuk van de huisvesting van arbeidsmigranten. Daar moet een plan voor komen dat snel tot concreet meer huisvesting leidt. Arbeidsmigranten wonen nu nog veel te vaak in mensonterende omstandigheden die daarom leiden tot overlast. Permanente bewoning van recreatieparken is geen structurele oplossing van de woningnood.