Vitaal oud worden

In juni 2023 heeft D66 Betuwe een zorg bijeenkomst met het thema vitaal oud worden georganiseerd. Chantal Teunissen – Wethouder gemeente Overbetuwe en Portefeuillehouder Volksgezondheid (Wpg), heeft hier een inleidende presentatie gehouden over Vitaal oud worden in Overbetuwe. Daarna is het onderwerp aan vijf tafels nader besproken. Moderators aan deze tafels waren Alies ten Have, Henk Meussen, Suzan Kemperman, Mariël de Vries en Richard Mooren.

De volgende onderwerpen kwamen aan de orde:
– Passende woonsituaties
– Meer ondersteuning vanuit gemeenten
– Geluk
– Meedoen
– Vertrouwen
– Begin Jong
 
Hieronder is een samenvatting gegeven van wat tijdens de tafels besproken is. Tevens is de volledige presentatie van Chantal te beluisteren.

Klik hieronder voor de video van de presentatie van Chantal.

Chantal Teunissen - Wethouder gemeente Overbetuwe; Portefeuillehouder Volksgezondheid (Wpg) Beeld: Lieke Wiggers

Passende woonsituaties

Zowel op landelijk als regionaal niveau zijn er problemen met doorstroming op de huizenmarkt. Verhuizen van een ruime woning naar een klein appartement met hogere vaste lasten is niet motiverend is voor de doorstroming. Dit roept de vraag op of er meer stimulansen nodig zijn om mensen te motiveren om te verhuizen naar passende woonsituaties.

Meer ondersteuning vanuit gemeenten

Daarnaast werd benadrukt dat er meer ondersteuning vanuit gemeenten en ouderenorganisaties/stichtingen moet komen. Niet iedereen zal uit zichzelf contact opnemen met dergelijke instellingen, daarom is het belangrijk dat er preventief outreachend gewerkt wordt. Men mist in de regio wat bijvoorbeeld de Achterhoek wel heeft, namelijk het gevoel van nabuurschap. Het idee van in de wijk voor elkaar zorgen wordt gezien als een van de oplossingen. Wooncomplexen en wijken waar jong en oud samenleven en elkaar ondersteunen, dragen hierbij aan een betere leefomgeving voor ouderen.

Geluk

Om vitaal ouder te worden, is het noodzakelijk om anders te denken. Het gaat niet alleen om de ziektes die we hebben, maar vooral om hoe we ermee omgaan en hoe we ons gelukkig blijven voelen. Positieve gezondheid speelt hierbij een belangrijke rol. Het is van belang dat politici meer kijken naar de kansen en initiatieven die er zijn, in plaats van zich voornamelijk te richten op problemen. Daarnaast is het relevant om te onderzoeken hoe mensen betrokken zijn bij hun religie en hoe dit kan worden geïntegreerd in een alomvattende aanpak.

Meedoen

Verder werd de ‘Meedoe-regeling’ geprezen als een positief initiatief. Het bereiken van ouderen die recht hebben op deze regeling blijkt echter moeilijk te zijn.

Het is noodzakelijk om voorlichting en opleiding te bieden om ouderen bewust te maken van hun rechten. Jongere generaties kunnen hierbij ook een rol spelen door ouderen te ondersteunen.

Samenwonen en gezamenlijke activiteiten ondernemen werden gezien als waardevolle elementen.

Vertrouwen

Andere belangrijke aspecten zijn het hebben van een vertrouwenspersoon, een vast aanspreekpunt, een goede huisarts, het zo lang mogelijk samen kunnen blijven en ondersteuning van buurtzorg en ouderenzorg.

Begin jong

Vitaal ouder worden al begint al bij de jeugd. Het is essentieel om jonge mensen bewust te maken van het belang van gezond ouder worden. Dit betekent dat er meer aandacht moet worden besteed aan preventieve maatregelen en een gezonde levensstijl.

Tot slot

Al met al laten de tafelgesprekken zien dat er verschillende aspecten zijn die bijdragen aan vitaal ouder worden. Het stimuleren van doorstroming op de huizenmarkt, het bevorderen van nabuurschap, het omarmen van positieve gezondheid en het betrekken van jongeren en religieuze gemeenschappen zijn slechts enkele van de vele elementen die in overweging moeten worden genomen.