Goed wonen
Vrijheid op de woningmarkt

Vrijheid op de woningmarkt begint met een woning kunnen krijgen. De kansen op de woningmarkt zijn niet gelijk. Dat heeft onder andere te maken met het aanbod van woningen. In Best staan veel rijtjeswoningen, tweekappers en vrijstaande woningen. Als alleenstaande of als starter kom je er daar daarom bijna niet tussen. Dat is ongewenst, want veel jongvolwassenen worden zo gedwongen in andere gemeenten te gaan wonen.

Dit wil D66 bereiken

  • Er moet gevarieerder worden gebouwd. Er moeten veel meer kleinere woningen gebouwd worden: meer studio’s en appartementen, ook in uitbreidingswijken waar het kan.
  • Bestaand overtollig vastgoed moet omgebouwd worden tot woningen. Inbreidingslocaties zoals bijvoorbeeld de locatie van de Wig of de voormalige schoollocatie de Schakel in Naestenbest lenen zich vaak uitstekend voor eenpersoonshuishoudens en seniorenwoningen.
  • Studio’s met deelauto’s in het centrum van Best kunnen bijdragen om honderden(!) mensen te voorzien van een passende woonoplossing op ca. 15 minuten van het centrum van Eindhoven en ’s-Hertogenbosch.
  • Door innovatieve mobiliteitsconcepten toe te staan in nieuwbouwprojecten, zoals deelauto’s in combinatie met wonen, kunnen de parkeernormen worden verlaagd. Dit maakt het mogelijk meer woningen te realiseren met dezelfde ruimte. Een win – win situatie.
  • Ook de sociale woningvoorraad moet worden aangevuld. Woningcoöperaties moeten meer gesteund worden door de gemeente. Er zijn vaak onvoldoende geschikte locaties beschikbaar voor coöperaties om te bouwen. De gemeente moet hen nieuwe, geschikte locaties aanbieden.
Woningbouw zessprong

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.