Ook Apeldoorn houdt zich niet aan gezondheidsrichtlijn van GGD bij woningbouw

Een impressie van hoe Veldhuis eruit kan gaan zien. Beeld: Gemeente Apeldoorn

Tienduizenden nieuwe woningen verspreid over Nederland worden de komende jaren te dicht bij drukke wegen gebouwd. De vervuilde lucht vormt een risico voor de gezondheid van de bewoners.

Dat meldde dagblad De Stentor in juni. Niet alleen de Randstad negeert de richtlijn van de GGD, ook Deventer en Zwolle staan op de lijst.

Naar aanleiding van dit artikel stelde D66 schriftelijke vragen aan de gemeente Apeldoorn, om te achterhalen of ook onze stad bedankt voor de richtlijn.

Ook Apeldoorn bouwt woningen pal naast drukke wegen

“Ja”, luidt het antwoord. “Feit is dat veel van de gerealiseerde en geplande woningen langs de hoofdwegen liggen.”

Bij reguliere woningbouw wordt de GGD-richtlijn, die zich volgens de gemeente met name richt op kwetsbaren als kinderen en ouderen, dan ook niet gehanteerd. Bij de bouw van bijvoorbeeld een school of kinderdagverblijf wel.

De huidige grenswaarden dreigen niet overschreden te worden, aldus de gemeente. Daarom speelt de luchtkwaliteit een “marginale rol bij de planvorming”.

‘Te weinig aandacht voor blootstelling onder normen’

Raadslid Robert Jan Jonker van D66 erkent de huidige nood voor woningen, maar vindt dat ook de luchtkwaliteit aandacht verdient.

“Omdat we als gemeente op dit moment alleen toetsen op, en dus kijken naar, de huidige normen voor luchtkwaliteit, hebben we te weinig aandacht voor de gezondheidseffecten die optreden door blootstelling onder deze normen”, reageert hij op het antwoord van de gemeente.