Online Debatavond Armoede

D66 Apeldoorn organiseert op dinsdag 15 februari om 20.00 een online debatavond over armoede. Lijsttrekker Bouwien ten Bokum gaat in gesprek met voorzitter van de landelijke Cliëntenraad en PvdA-lid Amma Asante en Tweede Kamerlid D66 en woordvoerder armoede Hülya Kat. Iedereen is van harte welkom. Aanmelden kan via [email protected]. Je ontvangt daarna een link voor de zoom-sessie. De avond wordt ook live gestreamd via Facebook en Instagram .

Lijsttrekker Bouwien over armoede:


Armoede gaat over niet vrij kunnen zijn. Het is een dun draadje tussen mee kunnen doen en in grote zorgen moeten leven. Het is voor niemand ver weg. Misschien is dat besef in Coronatijd voor sommigen wat duidelijker geworden, maar nog steeds voor heel vele mensen niet.

Het kan ons allemaal gebeuren

Armoede komt ook nooit alleen. Je verliest je baan als gevolg van ziekte. Of er is een scheiding die je niet zag aankomen. Je kind wordt ziek waardoor je er niet meer voor kan zorgen. Je hebt een trauma of groot verdriet wat leidt tot psychisch leiden en baanverlies. Om van Corona nog maar niet te spreken. Je zal maar maker zijn in de cultuursector… De boodschappen die je moeder brengt om je te helpen worden opeens koud gerekend onder inkomsten. Je kleine schuld bij de belastingdienst maakt je opeens een fraudeur. Het zet kinderen uit dit soort gezinnen op achterstand. Voor je het weet ben je je vrijheid kwijt en je privacy. En zo gaat het van kwaad tot erger. Volstrekt oneerlijk.

Naast dat t niet menswaardig is – je hoopt toch zelf ook dat er ondersteuning is als jou zoiets overkomt? – kost het de maatschappij veel geld. De stress die door armoede veroorzaakt wordt, leidt tot gezondheidsproblematiek die behandeling vereist. En dat is maar één van de vele sneeuwbaleffecten. Het bestrijden van armoede gaat ons allemaal aan. Het is tijd dat we écht gaan investeren in gelijke kansen. Wij willen ons hiervoor inzetten in Apeldoorn. 

En het klimaat dan?

Als je me vraagt: waarom geen avond over het klimaat… Hoe kunnen inwoners zich daarbij betrokken voelen en daarin bijdragen als hun problemen in het nú liggen. Dan is er geen ruimte om over de toekomst na te denken. En dat terwijl we iedereen nodig hebben om de klimaatverandering te bewerkstelligen.
Ik hoop je te mogen begroeten op 15 februari. Deel je verhaal, stel je vraag of luister mee. Welkom!

PS: Ga je op D66 stemmen bij de gemeenteraadsverkiezing op 14, 15 of 16 maart? Twijfel je nog? Misschien trekt deze avond je over de streep. Hoe meer steun, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen.

Beeld: Jeroen Mooijman