Elly André

Beeld: André Roodhuizen

Elly André is met haar achttienjarige leeftijd het jongste kandidaat-raadslid op de lijst. De in Apeldoorn geboren Bestuurskunde en Politicologie studente heeft altijd al een passie gehad voor de politiek en voor het vertegenwoordigen van mensen.

  • 21 jaar
  • Apeldoorn
  • Apeldoorn
  • Zij/haar

Opgroeien als vrouw met een migratieachtergrond is niet altijd makkelijk geweest. Dit komt door de vooroordelen, stereotypes, kansenongelijkheid, seksisme en racisme die niet alleen ik, maar ook mijn naasten en dierbaren mee hebben gemaakt. Dat gun ik niemand. Ik gun niemand ongelijkheid, op welke manier dan ook: op basis van je geslacht, religie, beperking, seksuele oriëntatie, leeftijd, noem maar op. Dit is geen luxe, maar een noodzaak. Van jongs af aan heb ik altijd al een passie gehad voor het helpen van mensen, daar word ik het gelukkigst van. De glimlach en dankbaarheid op gezichten als je ze helpt, op wat voor manier dan ook, is waar ik mijn motivatie uit haal. Ik wil graag door middel van de politiek Apeldoorners helpen, vertegenwoordigen, een stem geven; diezelfde glimlach op hun gezicht laten toveren. De lokale politiek speelt een grote en belangrijke rol in het vertegenwoordigen van al haar inwoners. Elke inwoner van Apeldoorn zou zich veilig, gelijkwaardig en gehoord moeten voelen.

Als je zulke ambities en ideeën hebt over hoe het beter kan, kan je net zo goed jong beginnen! Ik vind de stem van jongeren namelijk ook erg waardevol in de politiek. Jongeren zijn immers de nieuwe generatie, dus er moet in de politiek ruimte zijn voor hun stemmen en ideeën. Ik zou mijn stem met veel plezier willen uiten als D66-raadslid in Apeldoorn.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Mijn lievelingsplek in Apeldoorn… ik twijfel tussen twee plekken: CODA of het centrum. CODA is een plek waar verschillende mensen bij elkaar komen en kunnen worden geïnspireerd door het diverse aanbod van kunst, cultuur en boeken. Ook ondersteunt de CODA de inwoners van Apeldoorn. Zo wordt er taalles gegeven of worden inwoners die vragen hebben over documenten of brieven daar geholpen.
 
Het centrum vind ik ook een mooie plek in Apeldoorn. Denk aan de mooie winkelstraten met een divers aanbod aan bedrijven die de economie bevorderen of aan de terrasjes waar inwoners een lekker hapje kunnen eten en bij kunnen kletsen. Het centrum schetst een goed beeld van de leuke sfeer in Apeldoorn: je voelt je thuis, je kan er relaxen, leuke dingen doen, of samenkomen met anderen. 

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Ik zie diverse kansen voor de gemeente Apeldoorn. Een gemeente die sterk verbonden is met haar inwoners, de natuur, de mooie kunst en cultuur en haar historie. Een gemeente die het verschil maakt.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

Het is mijn drive als raadslid om Apeldoorn nog inclusiever en democratischer te maken. Ook streef ik ernaar om kansenongelijkheid weg te werken. Als raadslid zou ik willen dat iedere inwoner van Apeldoorn, ongeacht leeftijd, geslacht, religie, beperking of seksuele voorkeur zich veilig, gehoord en gewaardeerd voelt. Verdervind ik kansengelijkheid erg belangrijk, in welke sector dan ook, ondersteun iedereen en zorg ervoor dat ze allemaal vanaf hetzelfde punt beginnen. Geen voorsprongen, maar ook geen achterstanden. Als raadslid zou ik Apeldoorn ook democratischer willen maken. Het moet laagdrempeliger zijn voor iedereen om zeggenschap te hebben binnen de lokale politiek en er moet een betere band komen tussen de lokale politiek en haar burgers.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is voor mij een partij die iedereen welkom heet. Ik ben met open armen ontvangen en ondanks het feit dat we op allerlei vlakken een diverse club zijn, hebben we hebben met zijn allen één doel voor ogen: ons steentje bijdragen aan Apeldoorn. Verder sluit D66 aan op mijn progressieve visie en dreef om de samenleving te verbeteren en iedereen gelijke kansen te bieden. Zo laat D66 niemand vallen en wordt er op een democratische wijze gewerkt aan een betere toekomst en samenleving.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Mijn favoriete boek is Becoming Michelle Obama. Becoming Michelle Obama is de autobiografie van Michelle Obama en geeft een inzicht van haar jeugd en grote ambities. Ook stelt Michelle Obama zich kwetsbaar in dit boek en behandelt ze de moeilijke periodes in haar leven. Dit is mijn favoriete boek omdat ik Michelle Obama als rolmodel zie. Ik vind haar namelijk een sterke vrouw die zich enorm inzet om de wereld te verbeteren. Het is mooi om te lezen over haar loopbaan en hoe ze uiteindelijk de sterke vrouw is geworden die ze nu is. Dit boek dient voor mij dus als motivatie en inspiratie voor mijn eigen leven.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Mijn laatst bezochte culturele event was een bezoekje aan de bioscoop. Films op het witte doek zien vind ik erg leuk om te doen, omdat het toch iedere keer weer een andere ervaring is. Na afloop van de film loop je de zaal uit en voel je je geïnspireerd, geamuseerd, gemotiveerd, gekalmeerd of misschien zelfs gelukkig. Ieder bezoekje aan de bioscoop is anders en iedere film heeft een andere impact op je, wat ik iedere keer weer leukvind om te ervaren.