In de laatste stadsdeelcommissievergadering voor het zomerreces van stadsdeel Amsterdam-Zuid, maakt voorzitter van het dagelijks bestuur, onze partijgenoot Bart Vink, duidelijk dat met elk kabinet dat volgt uit democratische verkiezingen voor de Tweede Kamer wordt samengewerkt. Hij pleit ervoor dat dus ook nu te doen bij onderwerpen die om samenwerking tussen Rijk en gemeente/stadsdeel vragen. Denk bijvoorbeeld aan het Zuidasdok dat voor de milieuomstandigheden en gezondheid van onze inwoners wezenlijk is. Of aan de doortrekking van de NoordZuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. Of aan de bijdragen aan de gemeente voor jeugdzorg, kunst, cultuur en veiligheid. Essentiële onderwerpen, ook voor stadsdeel Zuid. Met de onrust waarmee we de laatste tijd te maken hebben wordt dat nog eens onderstreept. Ook daarvoor hebben we goede samenwerking met het Rijk nodig.

“We gaan goed samenwerken met het nieuwe kabinet bij onderwerpen die daar om vragen. Maar natuurlijk is het zo dat wij onze morele en ethische grenzen in de gaten houden. En als die worden overschreden, dan stopt daar de samenwerking.” 

Bart Vink, voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam Zuid

Bart pleit er dan ook voor om verantwoordelijkheid voor het oplossen van problemen te blijven nemen. Met elkaar, en voor iedereen in Amsterdam-Zuid, zoals dat ook gebeurde voordat het nieuwe kabinet aantrad. Het stadsdeelbestuur is er voor iedereen in ons stadsdeel. Bewoners, bezoekers, ondernemers. Dat blijft zo. In de lijn van dit nieuwe kabinet, dat expliciet benadrukt vast te zullen houden aan internationale afspraken en geldende wetten en regels wat betreft rechtsstaat en democratie, geeft Bart aan dat samenwerking in Amsterdam voorop staat, maar stopt als morele en ethische grenzen van ons als stadsdeelbestuur of van de stad zouden worden overschreden.