Afscheidsinterview met Sebastiaan Capel

Sebastiaan Capel is ruim 20 jaar actief geweest voor D66, waarvan acht jaar als Stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid. Hij gaat nu iets anders doen. Onze voorzitter, Amber Leguit, sprak hem over zijn hoogtepunten.

Sebastiaan Capel

Beeld: Sebastiaan Capel

Hoe heb je ons stadsdeel zien veranderen?
Er zijn gelukkig ongelooflijk veel mensen en ondernemers die willen investeren in ons mooie stadsdeel. Dat varieert van bewoners die een geveltuin maken tot ene ontwikkelaar die honderden (middenhuur) huizen wil bouwen. En van een nieuwe culturele broedplaats of beeldentuin tot bewoners die hun buurt veiliger willen maken.
Dat zorgt voor ontwikkeling van de stad en daarmee voor verandering. En dat vind ik juist goed. Als stadsdeelvoorzitter heb ik ruimte en vertrouwen gegeven aan die initiatieven waardoor er van alles is bijgekomen.

Van de dingen die je hebt bereikt in Zuid, waar ben je het meest trots op?
Dat is natuurlijk een hele moeilijke. Het werk als stadsdeelvoorzitter is zo divers, zowel qua portefeuilles (ik had veiligheid, bouwen en wonen, kunst, economische zaken onder mijn hoede) als qua dossiers.
Maar als ik écht moet kiezen, zijn dat er drie:
1. De 248 huizen van de Q residences in Buitenveldert. Daarvan heb ik uitonderhandeld dat er 100 in de middenhuur moesten komen. En er was veel protest uit de buurt, maar samen met de ontwikkelaar hebben we vastgehouden aan ons plan. Omdat dit in het algemeen belang was: huizen erbij en ook nog eens een flinke hoeveelheid middenhuur.
2. CC Amstel, ons nieuwe theater in het Asscherkwartier/ Diamantbuurt. Dit dossier kende tegenslagen genoeg, maar ook hier heb ik samen met de mensen van het theater vast kunnen houden aan het idee. En toen de bieb in beeld kwam, is het tot een prachtige nieuwe plek van cultuur, leren en ontmoeting geworden.
3. De Albert Cuyp, een van de parels van Zuid met uitstraling in heel Nederland en ver daarbuiten. Er was teveel leegstand, maar ook vrees en zorgen bij bestaande ondernemers dat ze hun plek kwijt zouden raken en de markt teveel zou veranderen. Met bezoeken, overleggen en puzzelen zijn we in mijn ogen tot een mooie balans gekomen tussen behoud van het goede en ruimte voor vernieuwing.

Waar moeten we ons wat jou betreft voor blijven inzetten in Zuid?
Tja, iedereen die mij kent weet mijn eerste antwoord: middenhuur natuurlijk!! De groep Amsterdammers en de Amsterdammers van de toekomst die teveel verdienen voor een sociale huurwoning en te weinig voor een koopwoning is zo groot. En het aanbod voor hen is zo klein. Daar moeten nog veel meer huizen voor komen!
Daarnaast vind ik dat we moeten blijven zorgen dat gezinnen en kinderen in Zuid en de hele stad kunnen leven en opgroeien. Dat betekent natuurlijk huizen die groot genoeg zijn, maar ook plekken om te spelen, goede scholen en een veilige omgeving. De stad heeft kids en jongeren zoveel te bieden, we moeten zorgen dat iedereen die kansen kan grijpen.

Blijven we je nog zien bij D66?
Tuurlijk! Ik loop nu ruim twintig jaar mee binnen D66 Amsterdam en heb me op allerlei manieren ingezet, dat blijft altijd. En je weet mijn motto: eigen team eerst, D66 is voor mij dat team!