Valentijnsactie

Beeld: Renée de Zwart

Taart voor Henny Loopeker

Het is nu een traditie geworden. D66 Amsterdam Nieuw-West reikt elke jaar op Valentijnsdag een taart uit aan een vrijwilliger of een vrijwilligersorganisatie die veel goed werk doet in stadsdeel Nieuw-West. Er zijn veel mensen die zo’n taart verdienen. Keus genoeg. D66 Nieuw-West kan nog jaren en jaren taarten uitdelen.
Wij dachten dit jaar eens een kijkje te nemen bij de Buurtbuik in Nieuw -West.

De Buurtbuik redt voedsel van verspilling door eten op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren en te delen met buurtbewoners. Vrijwilligers koken gratis een gezonde maaltijd van onder het motto ”Voedsel verbindt ”. Driegangen maaltijden maken is een beetje lastig in deze tijd, maar de Buurtbuik in stadsdeel Nieuw-West deelt elke zondagmiddag soep en andere voedingsmiddelen uit vanuit Stichting De Brug op de Aalberseweg 248 in Geuzenveld.
Een van de leuke taken van het lid zijn van D66 is op onderzoek uitgaan. Zo gingen Ulas Alkaya en ik samen een week eerder op zondagmiddag 6 februari naar De Brug om te zien hoe het in de Buurtbuik er aan toe gaat. Wij troffen er een hoop bedrijvigheid aan in een warme sfeer. Kok Sieger was aan t koken. Vrijwilligers zetten het voedsel klaar en vrijwilligers kwamen eten ophalen om bij mensen thuis te bezorgen. Ulas en ik kregen een stoel aangeboden en een kwieke oudere dame gaf ons koffie.

Wel een beetje gênant om daar slechts koffie te drinken aangeboden door een mevrouw die je moeder had kunnen zijn en zelf niet mee te helpen. Die mevrouw, die mijn moeder had kunnen zijn, daar gaat het om. Ze heet Henny Loopeker (87) en doet al jaren vrijwilligerswerk bij De Brug, De Buurtbuik en daarvoor ook nog bij de Voedselbank bij de Vlugtlaan. Sinds de COVID19 uitbraak mag Henny vanwege haar hoge leeftijd geen vrijwilligerswerk meer doen bij de voedselbank. Bij de Brug is Henny de vrijwilligster met de meeste actieve jaren en bij de Buurtbuik is ze vrijwilliger sinds mei 2020.

Je zou zeggen, die vrolijke actieve Henny verdient wel wat meer dan een kleine taart van D66 Nieuw-West.

Een delegatie van D66 Nieuw-West bestaande uit Ronald Mauer, Nazmi Türkkol, Ulas Alkaya en ondergetekende wachtte zondagochtend samen met de vrijwilligers van de Buurtbuik de nietsvermoedende Henny op om haar (ook letterlijk) in het zonnetje te zetten. Na lovende woorden van Ronald Mauer, hij had al van andere organisaties over het goede werk van de Buurtbuik gehoord, mocht Henny de taart in ontvangst nemen en de button opspelden met de tekst  It’s my day. Deze dag kregen niet alleen de mensen die Henny aandacht geeft de aandacht maar vooral ook Henny zelf. Dik verdiend!
 
Renée de Zwart, bestuur D66 Nieuw-West.