D66 wil meer aandacht voor betaalbaar wonen in een natuurlijke omgeving.

Een betaalbare energieneutrale woning voor iedereen in een natuurlijke omgeving en ook nog goed voor het klimaat.

05.03.2022

D66 vindt dat fijn wonen in een natuurlijke en veilige omgeving met oog voor het klimaat prima samen kunnen gaan. Samen maken we het verschil voor nu en de toekomst.

Al jaren zien we een stagnerende huizenmarkt met als gevolg:
– Geen huizen voor jongeren, want onbetaalbaar
– Geen huizen voor ouderen, want niet passend, te groot en niet gelijkvloers
– Geen huizen voor midden huurders, dus ook huurders blijven zitten waar ze zitten.

Zonde toch? Als D66 willen wij een passend woningaanbod bieden, zodat de doorstroming weer op gang komt. Dit lost een deel van het probleem op. Onze gemeente laat nog steeds een bevolkingsgroei zien, de verwachte bevolkingskrimp blijft vooralsnog uit. Er moeten extra (starters)woningen gebouwd worden om aan de groeiende vraag te kunnen  voldoen en  onze jongeren in de nabije toekomst woonruimte te  bieden in onze gemeente.

Laten we de beschikbare ruimte om te bouwen binnen onze dorpskernen samen met onze inwoners en woningcorporaties invullen, waarbij de gemeente ondersteuning geeft en de kaders opstelt. D66 gelooft dat hier met name Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in combinatie met woningen in de middenhuur uitermate geschikt voor zijn. 

 Als we dan gaan vernieuwen en bouwen, dan moeten we het meteen goed doen en ook het klimaat erin meenemen. Goede isolatie, zonnepanelen op het dak en energiebesparende technieken inzetten, daar waar het kan. Naast  een betaalbare energie-neutrale woning voor iedereen, vinden wij een fijne woonomgeving net zo belangrijk.
 Dorpskernen met alle ruimte voor voetgangers en fietsers, waar de auto te gast is. Groene ruimtes om elkaar te ontmoeten, waar de jeugd veilig kan spelen, waar ruimte is voor natuureducatie en historisch besef.   D66  gaat voor 30 km per uur binnen de bebouwde kom en het weren van doorgaand vracht- en landbouwverkeer uit onze dorpskernen. We verbinden onze dorpen met veilige fietspaden, die passen in onze natuurlijke omgeving.