Plus 1 geeft nieuwe energie

D66 wint één zetel bij de Europese verkiezingen en daardoor kunnen we drie uitstekende mensen naar Brussel afvaardigen. Steven Smit, fractievoorzitter in de gemeente Alkmaar, vindt dat goed nieuws voor ons land, voor onze veiligheid, voor onze economie en voor ons klimaat. Deze winst geeft ook D66 Alkmaar nieuwe energie en perspectief voor de toekomst.

Europese verkiezingen

De opkomst voor de Europese verkiezingen was in Alkmaar met 50% iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 46,8%. 
In Alkmaar eindigde D66 met 9,8% op een vierde plek (GL/PvdA, PVV en VVD respectievelijk op 1, 2 en 3). Dat zijn 4205 stemmen voor D66 in Alkmaar. Landelijk was dit 8,4% voor D66. 
 
We zitten zowel landelijk als plaatselijk ten opzichte van 2023 weer in de lift omhoog!
Van de kiezers die op ons stemden, stemden 62% de vorige keer in 2023 ook op ons. 35% waren mensen die de vorige keer op een andere partij gestemd hadden (10 verschillende partijen) en 3% had niet gestemd.
 
De kandidaten van D66 hebben flink campagne gevoerd op televisie en sociale media, en we zagen advertenties langskomen in de landelijke kranten. 
Ook leden van D66 Alkmaar hebben zich goed ingezet. Er zijn meer dan 17.000 flyers huis-aan-huis verspreid en veel posters hingen voor de ramen. Dank voor alle inzet. Dat zal zeker bijgedragen hebben aan de uitslag. 

Referendum vuurwerkverbod

Op donderdag 24 juni 2024 werd in Alkmaar tegelijkertijd met de verkiezingen voor het Europees Parlement gestemd voor een referendum over een mogelijk vuurwerkverbod.
 
Vanuit de traditie van mijn familie ben ik altijd een groot liefhebber geweest van vuurwerk. De komende generatie, mijn kinderen, hebben mij er echter van overtuigd om voor het vuurwerkverbod te stemmen. De nadelen voor onze medemens en de natuur zijn uit de hand gelopen. Dus heb ook ik een bijdrage geleverd aan de uitslag: een overtuigende meerderheid (65,3%) stemde voor het verbod.

De gemeenteraad zal uiteindelijk een besluit moeten nemen D66 Alkmaar zal, zoals in het coalitieakkoord is afgesproken, de uitslag respecteren en instemmen met een verbod. 

Van nieuwe energie naar resultaat

Veel leden van D66 zijn denkers dat is goede kwaliteit. Zo worden er afgewogen besluiten genomen die stand houden. Voor daadwerkelijk resultaat moet een denker wel zijn balans vinden met de doener in zich. 
Dus nodig ik je uit om uw kwaliteiten in te zetten voor de vereniging. Kom op de algemene afdelingsvergadering van D66 Alkmaar. Wordt actief in het bestuur of de fractie van D66 Alkmaar. Laat je horen opdat je gehoord kan worden. Zo zorgen we samen dat het geluid van D66, de waarden van D66, nog beter tot zijn recht komt in onze gemeente Alkmaar als reëel alternatief tegen de populistische politiek waarvan steeds meer partijen zich bedienen.
 
De komende tijd wordt het belangrijk om de positieve trend voort te zetten en ons werk in de lokale politiek goed te blijven doen én zichtbaar te maken. Met de leden willen we de komende tijd een goed verkiezingsprogramma samenstellen dat dicht bij de mensen staat. Als je daar suggesties voor hebt stuur ze ons. Of nodig ons uit om bij je bedrijf, club of maatschappelijke organisatie te komen kijken om te praten over wat er nodig is in de samenleving. We horen graag van jullie!