Zorg waar nodig

Zorg en ondersteuning organiseren we het liefst in de eigen omgeving. Dit vraagt zelfstandige professionals die zelf aan zet zijn en goed zicht hebben op eventueel benodigde specialistische zorg. D66 wil dat de gemeente stuurt op bewezen maatschappelijk rendement, gezondheid en welzijn van inwoners in relatie tot de kosten. De meest comfortabele zorg wordt namelijk gegeven door mensen die dichtbij de zorgbehoevende staan. D66 wil dat de gemeente investeert in het waarderen van het werk van deze mensen.

Noodzaak van zorg

De WMO-voorziening is één de grootste uitgaven van de gemeente. We willen de cruciale WMO-voorziening betaalbaar houden door deze terug te brengen tot de kern. We gaan uit van de noodzaak van zorg en niet van recht op zorg. De gemeente beoordeelt in overleg met de professionals welke zorg nodig is. D66 is voorstander om te onderzoeken welke onderdelen beter aangepakt kunnen worden door een bredere samenwerking in de Achterhoek en welke lokaal moeten blijven. D66 voor het circulair gebruiken van hulpmiddelen zoals rolstoelen. Ook nieuwe technologie kan eraan bijdragen het contact tussen cliënten, hun netwerk en zorgverleners te verbeteren.

  • Uitgaan van de noodzaak van zorg en niet van het het op zorg om zo kosten van de WMO te beperken. 

Mantelzorg

Mantelzorgers (jong en oud) en vrijwilligers spelen een belangrijke rol, ondersteuning van hen door professionals is erg belangrijk.
Met het stoppen van de regionale mantelzorgorganisatie VIT zijn de bestaande werkzaamheden door Figilus overgenomen. D66 is van mening dat de huidige manier van mantelzorgondersteuning grondig geëvalueerd moet worden en dat een nieuwe visie nodig is, passend bij deze tijd. Door vergrijzing neemt de druk op de ouderenzorg toe, ook omdat zorgverleners en mantelzorgenden zelf ouder worden. De gemeente moet nieuwe zorgvormen faciliteren.

  • Ondersteun de (oude en jonge) mantelzorger passend bij deze tijd.

Samenwonen

D66 is er voorstander van dat mensen in de bijstand een half jaar mogen samenwonen, zonder dat hun uitkering daarmee direct naar beneden gaat. Dit geeft lucht voor een volgende stap in het leven. Dit geldt ook voor ouders met thuiswonende kinderen boven 21 jaar. Daar komt bij dat dit mogelijk extra ruimte geeft op de woningmarkt.

  • Ondersteun de (oude en jonge) mantelzorger passend bij deze tijd.