Zorg voor zekerheid

Hulp organiseren waar het nodig is, zo dichtbij mogelijk. Dat is iets waar D66 zich in kan vinden. Tijdens de afgelopen raadsvergadering bespraken we dan ook het voorstel om de schuldhulpverlening dichterbij te gaan organiseren. Dit houdt in dat we stoppen met de organisatie waarin we nu met andere gemeenten samenwerken en gaan samenwerken met de organisatie die het voor Doetinchem regelt.

Niet duidelijk hoeveel geld het kost

In het voorstel bleek dat de financiële gevolgen nog niet helder zijn. Zo weten we nog niet hoeveel geld we moeten betalen om te stoppen met de Stadsbank, waar we nu mee samenwerken. Dit kan maar zo €400.000 – €600.000 zijn. Daarnaast weten we ook nog niet hoe de nieuwe overeenkomst eruit gaat zien, dus hoe duur deze gaat zijn. Tot slot kan het ook maar zo zijn dat het risico wat we lopen groter is, je verdeelt het immers over 2 gemeenten in plaats van 22.

1 januari 2023 komt snel dichtbij

In het voorstel wordt voorgesteld om op 1 januari 2023 uit te treden. Met al deze onzekerheden komt dit voor D66 wel erg snel. Zeker omdat er in maart verkiezingen zijn, dus het college ook nog een keer wisselt, waarbij taken overgedragen worden en nieuwe collegeleden ingewerkt worden. Omdat dit voor ons te veel onzekerheid geeft, hebben wij voorgesteld niet per 1 januari 2023 uit te treden, maar per 1 januari 2024.

Hoe sociaal zijn we?

We begrijpen heel goed het dichtbij organiseren. Maar hoe sociaal zijn we als gemeente, als we nu overhaast een besluit nemen waardoor we misschien te veel financieel risico lopen. Hoe sociaal zijn we als we niet genoeg tijd hebben om alles te regelen door de college wisseling?

Het voorstel om het pas op 1 januari 2024 in te laten gaan heeft het helaas niet gehaald. We houden ons hart vast, en hopen dat alles op tijd geregeld is.