Voorjaarsnota op orde

Hoewel de toon van de voorjaarsnota nogal somber was, was die van de nagezonden meicirculaire een stuk optimistischer. De verwachte miljoentekorten in het komende jaar zijn er niet of veel kleiner. Maar goed ook, met alle grote uitdagingen die op het bord liggen van de gemeente.

Uitvoeringsplannen

Zo maken we ons grote zorgen over de uitvoeringsplannen om buurten stuk voor stuk te verduurzamen en woningen van het gas te halen. Er is zeer beperkt voortgang, er ligt nu alleen een aanpak op voorlichting en communicatie. Wanneer we kritisch doorvragen maakt het college een terugtrekkende beweging over wanneer de eerste buurten klaar zijn. En zo hangen concrete duurzaamheidsdoelen voor dit college in het luchtledige.

Sociaal Domein

Met een bijstelling van €753.000, zien we toch weer verhoging van de uitgaven, vooral als gevolg van de inflatie. Het positieve is dat dit relatief beperkt blijft, minder dan 2%. Als we dit over het hele jaar binnen 2% kunnen houden dan zou dat heel goed zijn. De kosten van de energietoeslag vallen €250.000 hoger uit, maar met een goede discussie in de raad wordt een bewuste keuze gemaakt en het risico ingeschat.

De Pol

De Pol is één van de tien gemeenschapshuizen, we zijn benieuwd waar de stichting mee komt per september 2023 en of zij toekomstbestendig zijn, eventueel later met echte plannen. De gemeente wil wel structureel ondersteunen in toekomstig onderhoud, maar niet in achterstallig onderhoud. Het college gaf aan op basis van het plan van stichting de Pol hun bijdrage te baseren om dit gemeenschapshuis een toekomst te geven.

1Achterhoek

We stelden ook vragen aan het college welke overwegingen erachter liggen om met de lokale-regionale omroep 1Achterhoek nu met alleen Aladna FM en Gelre FM verder te gaan, nu RTV Slingeland is uitgestapt. We vroegen het college in hoeverre na het vertrek van RTV Slingeland uit Winterswijk is overwogen op te gaan in Regio 8. De wethouder gaf aan dat 1 Achterhoek tijdelijk tot 1 januari 2025 verder gaat en dat de omroepen zelf aan zet om per 01-01-2025 te kijken of men in Regio 8 kan opgaan.

Gemeentelijke gebouwen

D66 zag wederom geen concreet plan voor de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen terwijl al meerdere jaren het college toezegt dat dit er komt. Tot op heden hebben we niets gezien, we vroegen daarom om een harde toezegging van de wethouder.