We moeten concreter aan de slag met duurzaamheid

In de raadsvergadering van dinsdag 22 februari is de jaarlijkse update van duurzaamheidsplannen van de gemeente besproken. D66-voorman Alexander van der Graaff is verbaasd dat dit belangrijke onderwerp slechts enkele weken voor de verkiezingen op de agenda staat.

Beeld: D66 Aalten-Dinxperlo

Dat heeft Van der Graaff en zijn partijgenoten er echter niet van weerhouden om goed in het onderwerp te duiken. Van der Graaff: “Zo hebben we samen met de ChristenUnie een voorstel gedaan om ervoor te zorgen dat er beter zicht komt op dreigende knelpunten voor de energietransitie en verduurzaming door hier elk jaar een overzicht van te maken en te delen. We zijn blij dat de wethouder ons voorstel heeft overgenomen”

Rode energielabels

In de plannen van de gemeente staat dat de gemeente energiearmoede wil aanpakken door eenvoudige energiebesparende maatregelen te vergoeden, zoals led-lampen, radiatorfolie en tochtstrippen. Onvoldoende, vindt Van der Graaff: “Als je in een huis woont dat zo lek is als een mandje, dan zetten deze maatregelen echt geen zoden aan de dijk. Daarom hebben we een jaar geleden al voorgesteld om met de Woonplaats te overleggen of de verduurzaming van woningen met een rood E, F of G energielabel naar voren gehaald kan worden.” Tot vorig jaar werd er alleen gekeken naar het gemiddelde energielabel van alle woningen van de Woonplaats. Dit moet minimaal label B zijn, maar het betekent dus dat er ook woningen zijn die hier (ver) onder zitten. “We zijn blij dat hier nu meer de aandacht voor is”, aldus Van der Graaff. Het komende jaar begint de gemeente met gezamenlijke aanpak voor verduurzaming van huizen in Dinxperlo Centrum oost, hierbij worden er zestien huurwoningen van de Woonplaats met een rood energielabel meegenomen.

Wijkaanpak

MaaMaar er zijn natuurlijk veel meer woningen in de gemeente met een rood energielabel, zowel bij particuliere huurwoningen als eigen woningen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat energiearmoede in kern Aalten 5,0%, Dinxperlo 8,7%, Bredevoort 6,1% en in het buitengebied 2,6% is. Van der Graaff: “Er is eigenlijk nog geen idee hoe we hier als gemeente kunnen ondersteunen. Daarom hebben we samen met de Progressieve Partij en BBB-HMV voorgesteld om dit jaar in Dinxperlo Centrum oost en volgend jaar in de Planetenbuurt in Aalten praktische ervaring op te doen. Wij vinden dat er voor deze wijken experimenteerruimte moet zijn om te leren welke ondersteuning in onze gemeente gewenst is om energiearmoede tegen te gaan, ook voor ons is dat nieuw. Als reactie op ons voorstel kwamen de andere partijen met het tegenvoorstel om eerst een plan af te wachten dat voor het einde van dit jaar gereed moet zijn. Na een goed inhoudelijk debat heeft de raad met dit voorstel ingestemd. We zijn blij dat energiearmoede nu echt op de agenda staat!”

Verplicht label C voor kantoren

Vanaf 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. “We vinden het belangrijk dat de gemeente het goede voorbeeld geeft en actief informatie deelt over hoe dit aan te pakken”, zegt Van der Graaff. Het gemeentekantoor aan de Hofstraat heeft nu een energielabel D en voldoet daarmee dus nog niet aan de nieuwe verplichting. Het gemeentehuis aan de Markt heeft zelfs een energielabel G, wat vooral komt door het historische deel. Van der Graaff: “D66 heeft daarom, samen met de ChristenUnie en Progressieve Partij, aan de raad voorgesteld voor om van het gemeentekantoor en het niet-historische deel van het gemeentehuis een voorbeeldproject te maken en de ervaringen hierover actief te delen. Alleen CDA en VVD waren tegen dit voorstel.”