Openbare watertappunten in Aalten, Dinxperlo en Bredevoort

We hebben het in juni en augustus weer gemerkt. Onze zomers worden steeds warmer! Het maakt de behoefte aan vrij toegankelijk drinkwater groter dan ooit. Een openbaar watertappunt is een noodzakelijke maatregel voor Europese burgers. Niet alleen Parijs en Barcelona, ook in onze gemeente. De hele gemeenteraad stemde unaniem voor ons voorstel om voor volgende zomer nieuwe openbare watertappunten in onze gemeente te realiseren. 

Hier buiten wappert de SDG-vlag vandaag. En laat nu de toegang tot schoon water één van de Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn. 

Openbare watertappunten zijn niet alleen goed voor het imago van onze gemeente, gezien het veranderende klimaat is het voor eigen inwoners en bezoekers een noodzakelijke service geworden.

Voorstel

In steeds meer dorpen en steden in Nederland en Europa zijn er openbare watertappunten , bijvoorbeeld in Winterswijk. Maar in Aalten en Bredevoort zijn er geen openbare watertappunten en in Dinxperlo is er één openbaar watertappunt, voor de kerk in een oude pomp. 

Met steeds warmere zomers en daardoor hittestress is een openbaar watertappunt steeds belangrijker. De toegang tot schoon water is één van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Bovendien is een watertappunt goed voor het imago van onze gemeente, zowel voor eigen inwoners als bezoekers. Vitens biedt in samenwerking met ‘Join the Pipe’ aanleg en beheer van kwalitatieve openbare watertappunten.

Opdracht college

D66 is daarom van mening dat in alle grote kernen herkenbare en gebruiksvriendelijke  openbare watertappunten aanwezig moeten zijn. En daarom verzoeken we het college om te onderzoeken op welke locaties het wenselijk en logisch is om een openbaar watertappunt te realiseren. Voor Dinxperlo dit mee te nemen in de uitvoering van het centrumplan en voor de andere kernen dit te realiseren voor de zomer van 2024.