Op naar een circulaire gemeente!

In de komende jaren moet de circulaire economie in onze gemeente en de Achterhoek nadrukkelijk op de kaart worden gezet. De Beleidsnota Aalten Circulair die we in de raadsvergadering van 28 maart werd behandeld biedt een goede basis om te werken aan bewustwording.

Goed startpunt

De uitvoeringsplannen in de nota kunnen gezien worden als een aanzet, maar meer structuur en concrete projecten zijn gewenst. De nota is een startpunt van het doel om in 2050 in onze gemeente een volledig circulaire economie te hebben, in 2030 moet de helft van onze economie al uitgaan van de kringloopgedachte. 

Versnelling

Daarom stelde onze fractie samen met VVD, ChristenUnie, PP en BBB-HMV voor het beleid nog in deze bestuursperiode te evalueren en daarin het doel voor 2030 in het oog te houden. Met een kleine aanpassing van het voorstel konden ook Gemeentebelangen en het CDA voor het voorstel stemmen en evalueren we in januari 2026. Zo kan de bestuursperiode 2026-2030 maximaal benut worden voor de uitvoering. Ook kunnen de uitkomsten uit de evaluatie door partijen in verkiezingsprogramma’s worden meegenomen, bijvoorbeeld door in te zetten op versnelling of bij het bijstellen van doelen. Zo trekken we samen op naar een circulaire economie in 2050!