Maatwerk voor mantelzorgers

Wanneer een naaste ziek of hulpbehoevend wordt, zorg je voor of heb je zorgen om diegene waar je om geeft: je bent mantelzorger. Uit liefde, maar ook omdat het gewoon niet anders is. En als je nog jong bent is dat helemaal moeilijk. Dat kan en moet anders, aldus D66-voorman Alexander van der Graaff.

Jeroen Bruggink (links) en Alexander van der Graaff (rechts)

Beeld: D66 Aalten-Dinxperlo

De lijsttrekker van D66 Aalten-Dinxperlo zet zich al jaren in voor de belangen van alle mantelzorgers, jong en oud. “Zelf ben ik opgegroeid in een zorgsituatie. Mijn vader werd chronisch ziek toen ik 16 was. Los van het feit dat ik het vreselijk voor hem vond, viel ook voor mij een boegbeeld weg en werd alles onzeker. Achteraf heeft dat een enorme impact op het hele gezin gehad en dus ook op mijn leven. Dat had echt wel anders gekund, en nu ben ik in de positie om het te veranderen.”

Actieve ondersteuning

Sinds het begin van zijn raadsperiode in 2018 zet Van der Graaff zich in voor de belangen van mantelzorgers. Zij moeten volgens hem door de gemeente veel bewuster op de mogelijkheden van respijtzorg worden gewezen. Respijtzorg betekent dat je tijdelijk de zorg aan een ander overdraagt. “De gemeente kan mantelzorgers veel actiever benaderen en ondersteunen, door een goede afstemming tussen zorgverleners en gemeente. En bij jongeren moet de driehoek onderwijs, zorgverleners en gemeente veel strakker op elkaar worden afgestemd.”

Achterhoekse mantelzorgorganisatie

Daarom pleit Van der Graaff voor een professionele Achterhoekse mantelzorgorganisatie, waarin deskundigen en mantelzorgers, jong en oud, samen bepalen waaraan mantelzorgers écht behoefte hebben. Jonge mantelzorger en mede-oprichter van de klankbordgroep jonge mantelzorgers Achterhoek Jeroen Bruggink (26) uit Dinxperlo is duidelijk: “Een roos op Valentijnsdag of een boekenbon als blijk van waardering is leuk, maar daar heb je als mantelzorger uiteindelijk niets aan. Vraag mij liever wat ik nodig heb.”


Kijk of op www.figulus-welzijn.nl/mantelzorg of mail naar [email protected] voor ondersteuning in onze gemeente. Voor meer algemene info over mantelzorg kijk je op www.mantelzorg.nl