Loting huurwoningen gemeente Den Haag

De fractie van de BBB-HMV verzocht in de raad van 25 april om een spoeddebat in afstemming met de volledige raad van de Gemeente Aalten. Aanleiding was een artikel in de Gelderlander waaruit zou blijken dat de Gemeente Den Haag door oneigenlijk gebruik te maken van het lotingssysteem voor sociale huurwoningen.

Lotingsysteem

De woningbouwcorporatie ‘De Woonplaats’ gebruikt een lotingssysteem. Een huurder krijgt bij loting recht op huurwoningen in de Gemeente Aalten. Onder andere de gemeente Den Haag heeft een proefproject om sociaal zwakkeren uit de gemeente Den Haag te ondersteunen met inschrijven en verhuizen. 


Overleg met Den Haag

Het college van B&W van de gemeente Den Haag heeft over dit beleid geen overleg gevoerd met het college van B&W van Aalten. Motivering, zoals bleek uit het bericht, zou zijn dat in Den Haag het beeld bestaat dat Aalten een krimpregio zou zijn waar ruimte is in de sociale verhuur. Uit het debat en de verantwoording van het college aan de raad bleek dat onze wethouders wel degelijk contact hebben met hun collega’s in Den Haag en deze ontwikkelingen op de voet blijven volgen. Iedereen is welkom in Aalten en de aantallen zijn klein van inwoners uit Den Haag, maar hebben wel degelijk impact in een kleinere gemeente als Aalten. Het is goed dat het college deze boodschap gaan overbrengen aan de gemeente Den Haag.