Laatste bestemmingsplannen

Een bijzonder moment, het laatste bestemmingsplan dat ooit in deze raad wordt vastgesteld! Voortaan spreken we over omgevingsplannen. Wat een feest om twee mooie bestemmingsplannen vast te mogen stellen. Een prachtig plan voor de IJzerlo en het buitengebied, daar kunnen we alleen maar voor zijn.

Transformatie buitengebied

Wat we zien is dat het buitengebied transformeert. Financiële zekerheid voor stoppende boeren door de mogelijkheid leegstaande stallen te vervangen door woningen. Er komen extra woningen door woningsplitsingen en  woningen die in de praktijk al lang gesplitst waren, worden nu ook goed op papier geregeld. Tenslotte, als kers op de taart wordt er nieuwe natuur ontwikkeld op twee locaties in het buitengebied. D66 wil deze lijn in de komende jaren graag doorzetten, ook als dit betekent dat er wat meer woningen komen dan in het contingent voorzien is.

Biobased en Circulair

Toch willen we één kanttekening plaatsen voor bestemmingsplannen in het algemeen. Bijna twee jaar geleden werd een soortgelijk bestemmingsplan voor de Heurne hier in de raad vastgesteld. In dat bestemmingsplan stonden nog spelregels voor traditioneel materiaalgebruik, zoals ‘bakstenen in rood- en bruintinten’. Ook toen heeft D66 de wethouder hierop bevraagd hoe dit zich verhoudt tot onze eigen ambitie voor duurzaam bouwen en het provinciaal beleid om dit via bestemmingsplannen te stimuleren.  We zien dat in dit bestemmingsplan voor IJzerlo goede stappen gezet zijn, zoals extra groen in deze nieuwe wijk.  We roepen de wethouder op om in een volgend omgevingsplan ook meer inspirerende voorbeelden op te nemen voor biobased en circulair bouwen.