D66: muziek voor iedereen

Net als in de hele Achterhoek bruist het in de gemeente Aalten van het muzikale talent. Niet alleen hebben we toonaangevende harmonie- en fanfarekorpsen als Psalm 150 en de Eendracht, maar onze gemeente bracht ook topmuzikanten als zangeres Laura van Kaam en De Staat-gitarist Vedran Mirčetić voort. “Als je ziet welke ontspanning, verbinding en voldoening muziek oplevert, dan moet je daar als gemeente toch meer mee doen?”, aldus D66-voorman Alexander van der Graaff.

De lijsttrekker van D66 Aalten-Dinxperlo realiseert zich dat dergelijk talent haar weg meestal wel vindt. “Maar voor mensen die gewoon graag muziek maken is weinig geregeld. De gemeente moet daar meer een faciliterende rol innemen. We zijn dan ook blij met de opening van de Pop Academie Aalten afgelopen weekend, zo’n initiatief verdient alle steun. Geef talent de ruimte, muziek maken moet voor iedereen toegankelijk zijn. En breng iconen als Staaltje Aalten, de S-factor en de muziekkoepel op de markt terug, dat geeft plezier én biedt een laagdrempelig podium.”

Oefenruimte
Een goede oefenruimte vinden is voor veel muziekverenigingen en lokale muzikanten vaak een hele uitdaging. “We pleiten al langer voor betere ondersteuning, maar het huidige college vindt dit geen taak van de gemeente. D66 wil echter dat onze talentverbinders bemiddelen, als er geen oefenruimte gevonden kan worden.”

Muziekles voor ieder instrument
D66-raadslid Gerloeske Nijland-Brezet vult aan: “Ik heb me bij het beëindigen van muziekles door Boogie Woogie echt boos gemaakt dat er nu alleen subsidie is voor harmonie- en fanfare onderwijs. Wil je piano of gitaar leren spelen, dan moet je dat zelf betalen. Er zijn dus ouders die ineens meer dan €500,- per jaar extra moesten betalen voor de muziekles van hun kind. Dat vinden wij als D66 niet eerlijk. Wij willen ieder talent de mogelijkheid geven om zich te ontwikkelen!”