Lange termijnvisie begroting nodig

Zoals ieder jaar, moet er ook dit jaar weer een begroting vastgesteld worden. D66 is hier zeer kritisch op geweest. We hebben dit jaar dan wel een sluitende begroting, maar hoe zit het met de jaren erop? Kijken we wel ver genoeg vooruit, en kunnen we ook in de toekomst nog alle plannen uitvoeren?

Kijk naar de toekomst

In de begroting missen we een langetermijnvisie. Het college kijkt wel erg veel naar de gelden die uit Den Haag komen, maar we moeten als gemeente ook onze eigen verantwoordelijkheid nemen. Daarom moet de gemeente kijken naar waar er nog ruimte is. Zo zijn we al jaren de goedkoopste gemeente, als het gaat om OZB, maar wat betekent dit precies? Betekent dit niet dat we een hele hoop dingen nu of straks niet kunnen doen? Dingen die wel moeten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als duurzaamheid, woningbouw en de invoering van de omgevingswet.

Daarom stelt D66 voor om bij de volgende begroting verschillende scenario’s uit te werken. Op deze manier wordt inzichtelijk op welke manieren we als gemeente kunnen investeren. Ook willen we dat overschotten in 2021 hiervoor gereserveerd worden.

Pak energiearmoede aan

Met de stijgende energieprijzen, wordt energiearmoede een steeds groter probleem, ook in de gemeente Aalten. Daarom wil D66 dat het college onderzoekt op welke manieren de mensen die hiermee te maken krijgen geholpen kunnen worden. We zien hierbij een verschil tussen particuliere huur, sociale huur en particuliere woningeigenaren. Laten we kijken naar welke mogelijkheden er zijn om iedere doelgroep zo goed mogelijk te helpen.

Zorg dat we de zorg kunnen blijven betalen

Het sociale domein is veruit de grootste uitgavenpost van onze gemeente. Dat is de afgelopen jaren alleen maar meer en meer geworden. Het afgelopen jaar zijn er wel stappen gezet in het inzichtelijk maken van de uitgaven, maar er valt nog veel te verbeteren.

Het college is afgelopen periode met een plan gekomen om de kosten in het sociale domein terug te dringen, maar dat lijkt nog niet heel veel zoden aan de dijk te zetten. Veel kosten vallen nog veel hoger uit dan zou moeten. Dit jaar werd dat gelukkig gecompenseerd door geld dat uit Den Haag kwam. Maar wat nu als deze gelden niet waren gekomen? Dan hadden we als gemeente een groot probleem gehad. Het lijkt er ook niet op dat het college zich inspant deze situaties te voorkomen.

Zorg dat we de zorg kunnen blijven betalen