Afscheid Alexander

Gek om dat vanaf deze plaats voor het laatst uit te spreken, maar aan alles wat ooit is begonnen, komt ook een eind. In dit geval het eind van een prachtig avontuur. Dat avontuur begon eind 2015, toen ik in de Aalten Vooruit een oproepje plaatste om D66 in onze gemeente nieuw leven in te blazen. Zelf was ik na 15 jaar Nijmegen in dat jaar weer in Aalten komen wonen, was sinds 2009 in de Nijmeegse afdeling actief geweest en had me voorgenomen bij terugkeer naar Aalten eens een poging te wagen met wat gelijkgezinden iets van de grond te krijgen. Maar helaas, eind 2015 was die tijd nog niet rijp. Een jaar later wel, toen er eind 2016 wel een aantal reacties binnen stroomden. Op 21 december van dat jaar kwamen we voor het eerst bijeen, waarbij ook een gezamenlijk doel werd bepaald: Meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018!

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Start

En daar gingen we, met nog ruim een jaar te gaan moesten we van alles optuigen. Een afdeling, campagnekleding, een verkiezingsprogramma, een lijst, posters, een website en natuurlijk social media. Best een leuke uitdaging, met een club die elkaar eigenlijk nog niet kent, maar wel dat ene doel nastreeft. Ik denk aan hoe ik destijds met Mark de Nijs onze groene D66-caravan vanuit de opslag in Groenlo ophaalde om er vervolgens overal mee naartoe te crossen, ook tot midden op deze markt. En aan hoe Gerloeske Brezet haar Bredevoortse roots voor de campagne inzette en we in de snijdende ijswind onder de molen probeerden een filmpje op te nemen, die ook na de zoveelste take niet te verstaan bleek. En aan hoe Jeroen niet alleen vakkundig ons verkiezingsprogramma in de steigers zette, maar ook onze huisfotograaf werd en zich in allerlei bochten wrong voor de beste foto en daarbij ook zijn autosleutels midden in een weiland kwijtraakte. Wonder boven wonder vonden we deze ook nog terug, anders was het ver teruglopen naar Lintelo.

Verkiezingen 2018

En toen was het maart 2018, ik herinner me die uitslagavond nog goed, we deden ons letterlijk tegoed aan het gemeentepils hier om de spanning een beetje weg te drinken, man wat was dat spannend. En toen uiteindelijk bleek dat we met maar liefst 2 zetels in deze raad zitting mochten nemen, konden we natuurlijk ons geluk niet op. Maar het gaf ook verantwoordelijkheid: Hoe gaan we die beloften uit ons verkiezingsprogramma nu in daden omzetten? Gerloeske en ik namen als onervaren amateur-politici onze zetel in, gelukkig gesteund met een bak aan expertise vanuit de fractie, daar hebben we toen echt blind op kunnen vertrouwen. Dat verdient ook hier nog wel even genoemd te worden, in het bijzonder Mark, Jeroen en Imalda, die zijn in de beginperiode echt goud waard zijn geweest. Ik neem aan dat ik hier ook namens mijn mede-raadslid Gerloeske mag spreken, dank daarvoor!

Kinderburgemeester

In de eerste periode van 4 jaar hebben we ontzettend veel geleerd, alles was nieuw. En dan ook nog eens direct beginnen met een raadsprogramma, heel bijzonder was dat, geweldig om direct aan de voorkant mee te mogen praten over al die onderwerpen die onze gemeente raken. Voor mij persoonlijk springt de Kinderburgemeester en kinderraad daar in die beginfase wel uit: Jeroen had in zijn eerdere woonplaats Gouda gezien hoe een kinderburgemeester de jeugd speels kon verbinden met de lokale politiek, we brachten het in het raadsprogramma en we zijn nu al een paar kinderburgemeesters verder. Die eerste verkiezing in de Pol, met kippenvel zat ik achter in de zaal.

Regenboogvlag

Maar later ook de permanente uitbreiding van de terrassen na Coronatijd, ook heel dankbaar om iets wat om die nare 1,5 meter-samenleving noodzakelijk was geworden, we nu blijvend konden maken en daarmee een steentje konden bijdragen aan nog aantrekkelijker marktpleinen. En ik denk terug aan hoe Gerloeske samen met Esther een voorstel indiende voor het hijsen van een regenboogvlag op de markt op paarse vrijdag als blijk van ondersteuning van een minderheidsgroep, wat mij betreft een geweldig hoogtepunt van vooruitgang en vergroting van bewustwording. De rol die Selma namens het CDA hierin speelde, staat me ook nog helder voor de geest, klasse hoe zij haar eigen omgeving had benaderd om het draagvlak voor een dergelijke vlag te polsen. Zo hoort democratie te werken.

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

6 jaar

In de afgelopen 6 jaar heb ik door de bank genomen een raad gezien die elkaar iets gunt en bereid is om als collectief samen te werken. Het raadsprogramma heeft niet alleen op inhoud ons dichterbij elkaar gebracht, ook op persoonlijk vlak is de sfeer binnen de raad over het algemeen goed. Ik moet zelfs zeggen, ik heb in de afgelopen 6 jaar weinig gemerkt van de scheve en verziekte verhoudingen, waarvoor ik vooraf wel gewaarschuwd werd. Dat lijkt me een compliment aan ons allen: het college en de raad. We mogen daar trots op zijn en laten we dat vooral zo houden, het is zoveel effectiever en constructiever om vanuit gezonde verhoudingen het beste voor onze gemeente, organisaties en inwoners na te streven. Vanuit verbinding is een verschil in zienswijze gewoon wat makkelijker te verteren. Speel op de bal, niet op de man! Gedurende de afgelopen 6 jaar is veel gebeurd, veel is op mijn pad gekomen, het is een rijke periode geweest, waarin ik mezelf op politiek inhoudelijk vlak enorm heb kunnen ontplooien. De regionale samenwerking rond de Achterhoek Raad, de Internationale Commissie Aalten-Bocholt, de Euregio en Euregio Youth, het is geweldig dat dit soort initiatieven bestaan, met veel enthousiasme heb ik daaraan bijgedragen en geprobeerd mijn leefomgeving wat mooier achter te laten dan ik hem 6 jaar geleden heb aangetroffen.

Afscheid (maar niet echt)

Echter, al deze energie en uren voor de maatschappelijke zaak heeft ook een keerzijde. De uren die opgaan aan de voorbereidingen en het bijwonen van al die activiteiten, kun je niet besteden aan jezelf en je directe omgeving, aan vrienden, familie. Ik durf wel te stellen dat mijn vrienden, mijn familie en ikzelf wel tekort zijn gekomen de afgelopen 6 jaar. En dat wil ik veranderen, voor mezelf en voor mijn directe omgeving. Ik wil een leukere Alexander worden voor hen, ik hoor graag van ze of ik daarin ga slagen. Het is tijd voor andere dingen, een ander leven, en dat vraagt ook om keuzes. Het is daarom dat ik vandaag met veel vertrouwen mijn D66-raadszetel overdraag aan Jeroen, om het geluid van D66, met zijn eigen accenten en op zijn eigen wijze, vanuit de raad verder uit te dragen. Op de achtergrond zal ik proberen Jeroen als fractievolger zo goed mogelijk te ondersteunen, zoals hij mij dat ook altijd heeft gedaan. Dank daarvoor en veel succes Jeroen! Rest mij tot slot jullie allemaal te bedanken: Mijn collega-raadsleden, het College, griffie, ambtenaren en bodes, het was een fantastische reis. Maar natuurlijk ook mijn familie daar en hierboven, vriendin Sanne, vrienden, die alle geduld met me hebben gehad en me hebben laten doen, wat me al die jaren zo aan het hart is gegaan. Het was me een eer en een genoegen.

Alexander van der Graaff