Gemeente neemt leiding over de energietransitie

D66 staat voor een energietransitie waarbij de gemeente echt de leiding en inwoners volwaardig laat deelnemen. Veel duurzame energie zal komen van wind op zee, maar de vraag naar energie zal in de toekomst hoog blijven waardoor ook lokaal duurzame energieopwekking nodig is. Wind op zee voor landelijk grootschalig gebruik en om voldoende duurzame energie te hebben voor de piek in de winter.

Klimaatakkoord

Het akkoord van Groenlo met de ambitie dat de Achterhoek reeds aan het einde van dit decennium energieneutraal zou kunnen zijn, geeft veel verwarring. Daarom wil D66 het akkoord loslaten. D66 neemt het tempo van het nationale Klimaatakkoord en het jaar 2050 als uitgangspunt. Waar enigszins mogelijk wil D66 sneller gaan. Ook aantal windmolens en zonneparken in de Achterhoek moet gebaseerd zijn op realisme. Dit zou voor 2030 kunnen leiden tot een lagere doelstelling, maar op middellange termijn juist tot een hogere.

  • Ga sneller dan klimaatakkoord, maar het eerlijke verhaal is dat 2030 te snel komt voor een energieneutrale regio.

Energiearmoede

Volgens een onderzoek van TNO leeft 7% van de huishoudens in energiearmoede door een hoge energierekening als gevolg van slecht geïsoleerde huizen. Doordat de gasprijs in de toekomst naar verwachting vaker gaat stijgen, wordt dit een steeds groter probleem. De gemeente moet apart beleid ontwikkelen om energiearmoede aan te pakken.

  • Gerichte aanpak voor het tegengaan van energiearmoede.