Buurtschappen centraal

In de komende jaren moet er een integrale omgevingsvisie komen, een fundament waar we decennia op door gaan bouwen. We hebben hier in de afgelopen maanden veel over gesproken. Heel goed dat de wethouder het initiële voorstel volledig heeft omgegooid, niet gebiedstypen maar de gemeenschappen centraal.


Door nu een aparte gebiedsvisie op te stellen voor iedere buurtschap en de grote kernen, is een duidelijke andere manier van denken en een breuk met het verleden. Ik woon in het buurtschap Lintelo, mijn postadres is Aalten maar ik woon niet in de kern Aalten, maar wel weer in de gemeente Aalten. Dit staat symbool hoe tot nu toe tegen buurtschappen werd aangekeken. In het huidige gemeentelijk beleid bestaan de buurtschappen namelijk formeel niet. Hierdoor is het ook niet altijd duidelijk waar het ene buurtschap begint en het andere eindigt.

Door nu aan te sluiten op leefgemeenschappen zal er meer eigenaarschap zijn. Zo kunnen de dorpsontwikkelingsplannen die door de gemeenschappen zelf zijn of worden opgesteld, worden geborgd in een gemeentelijke visie.