Een jeugdburgemeester in Aa en Hunze?

Binnenkort mogen alle inwoners van de gemeente Aa en Hunze vanaf 18 jaar naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor jongere inwoners is er geen kans om een stem uit te brengen. Dat vindt D66 jammer en daarom komen wij met plannen voor een jeugdburgemeester.

Het idee

Het idee is dat de jeugdburgemeester ervoor zorgt dat de stem van de jeugd gehoord wordt. D66 wil het plan samen met de jeugd verder uitwerken. Arie Fonk, lijsttrekker van D66 Aa en Hunze roept jongeren op hier aan mee te werken: “Heb jij ideeën over wat een jeugdburgemeester kan doen? Dan willen we graag je mening horen. Gaat de jeugdburgemeester mee op werkbezoek? Neemt hij of zij deel aan vergaderingen van de gemeenteraad en het college? Draagt de jeugdburgemeester een ambtsketen? Word jij het gezicht van de jongerenraad? We willen graag weten hoe de jeugd hier over denkt.”

De stem van de jeugd

D66 vindt de stem van de jeugd belangrijk omdat veel dingen die nu besloten worden invloed hebben op de toekomst van de jeugd. “Deze besluiten kunnen we niet nemen zonder jongeren als belanghebbenden erbij te betrekken”, vervolgt Arie Fonk. “Jongeren hebben vaak hele verfrissende ideeën en komen met creatieve oplossingen, daarom hebben wij er hoge verwachtingen van. Mooie bijkomstigheid is dat we jongeren op deze manier laten ervaren dat ze iets kunnen betekenen in hun eigen omgeving.

Enquête

“Wij denken dat er onder jongeren draagvlak is voor dit idee, maar dat willen we eerst zeker weten”, vertelt Arie. “Daarom beginnen we met een enquête waarin we jongeren vragen of ze een jeugdburgemeester willen, welke kwaliteiten de jeugdburgemeester moet hebben en welke taken hij of zij moet uitvoeren. Pas als we weten hoe de jeugd het wil gaan we het plan verder uitvoeren.”

Oproep

Natuurlijk wil D66 graag dat zo veel mogelijk jongeren de enquête invullen, daarvoor vraagt de partij medewerking van alle inwoners van de gemeente. “Ken je een jongere die betrokken wil zijn bij de toekomst van de gemeente Aa en Hunze, maak hem of haar dan attent op deze kans om invloed te hebben op de plannen voor een jeugdburgemeester!”

Vind jij een jeugdburgemeester een goed idee? Wat moet een burgemeester eigenlijk kunnen?

En als jij burgemeester zou zijn, wat zou je dan willen veranderen in onze gemeente?