Kandidaat Ellen Mok

Ellen Mok

Beeld: D66

Rusland is een storm, China is klimaatverandering. Als je regelmatig leest over geopolitieke ontwikkelingen dan zal deze zin je niet onbekend zijn. Aan de ene kant is er de dreiging van Rusland.Hevig, allesoverheersend en met veel zichtbare schade is. Het beste voorbeeld is natuurlijk de invasiein Oekraïne. Wat daar gebeurt is verschrikkelijk, het heeft heel Europa in haar greep en de schade in mensenlevens en middelen voor Oekraïne is onbeschrijfelijk.
 
Aan de andere kant hebben we klimaatverandering. We zien de gevolgen elke dag, maar er is altijd iets urgenter om ons mee bezig te houden. Hierdoor gaan we er pas mee aan de slag als we er niet meer omheen kunnen, en het eigenlijk al te laat is. Dit is hoe wij met China omgaan. Al meer dan 10 jaar zien we China via hackers onze bedrijven leegroven als het gaat over intellectueel eigendom en onderzoek. We zien China met staatssteun, subsidies en een oneerlijk speelveld Chinese bedrijven hun Europese concurrenten uit de markt prijzen. Wij ondernemen alleen geen actie.
 
Een voorbeeld is de discussie over de invloed van Tiktok. De Amerikaanse overheid, wel in actiestand, eist dat ByteDance, het Chinese moederbedrijf, Tiktok verkoopt. Daarmee wordt de Chinese invloed uit het bedrijf verwijdert. De reden voor deze kwestie is door een van onze eigen D66-leden haarscherp samengevat tijdens het congres in Nieuwegein: “Je laat Russia Today toch ook niet het 8-uur journaal presenteren?” Met andere woorden, wil je echt Chinese invloeden in de app waar het gros van onze jongeren hun nieuws vandaan haalt? Wat mij betreft niet.
 
Is het dan alleen maar kommer en kwel? Nee, gelukkig niet. Een realistische kijk op deze dreigingenzorgt dat we veel beter weten waar we de focus op moeten leggen. Het wordt tijd dat we letterlijk eenEuropees front gaan vormen met gezamenlijke defensie, samen staan we immers sterker tegen Putin. Daarnaast biedt het minder afhankelijk worden van China mogelijkheden voor onze economie. Door chips, batterijen en duurzame technologie zelf te produceren creëren we ontzettend veel werkgelegenheid en kansen om te innoveren.
 
Kortom, we kunnen nog veel doen om het tij te keren. Wel hebben we politici nodig die hier realistisch en met oog voor eigen samenleving en bedrijfsleven in staan. Dit is precies de reden dat ik mij verkiesbaar stel voor Europa. Er staat teveel op het spel om de verkiezing weer te laten kapen door het onderwerp migratie. Mijn oproep aan iedereen die dit leest is daarom als volgt: ga 6 juni stemmen én neem je vrienden, buren en collega’s mee. Laat hen inzien dat wij politici nodig hebben in staat zijn om ons te beschermen tegen zowel de storm die op ons af raast, als de klimaatverandering die hoe dan ook gaat komen.
 
Ik pak deze taak graag op. 
 
Ellen Mok
Kandidaat Europees parlement #4
Cyber security expert en oud AIVD-er.