Volgens D66 moet dit anders!

Het college van Wormerland wijst een voorstel van D66 om de teelt van wiet voor medicinaal gebruik toe te staan af. „Op dit moment heeft dit onderwerp geen prioriteit”, aldus het college. „Als er in de regio een brede beweging op gang komt om een eenduidige werkwijze te hanteren, zullen wij aansluiten.”

In de gemeente Zaanstad bestaat de mogelijkheid, met een medische indicatie, straks wel. Daar is – vermoedelijk vanaf eind dit jaar – toestemming te verkrijgen voor het telen van wiet. Het college van Wormerland is daarvan op de hoogte, maar kiest er zelf dus niet voor.
Hans Kramer van D66 in Wormerland zei eerder : „Je moet als gemeente eenduidig beleid hebben en dat meenemen in de driehoek met politie en justitie. Als een agent in een woning in Wormerland komt, moet-ie niet met ander beleid te maken krijgen dan in Zaanstad, vinden wij.” Daarnaast zijn volgens hem afspraken nodig met woningbouwverenigingen, omdat die vaak eigen beleid hebben op het gebied van drugs. Zij kunnen bijvoorbeeld een huurcontract opzeggen als er wietplanten worden aangetroffen.
Het meekrijgen van die partijen is de reden waarom het college van Wormerland er geen heil in ziet. „Woningbouwcorporaties, politie en OM hebben hier elk hun eigen visie op”, aldus het college. „Wormerland kan de teelt van wiet voor medicinaal gebruik toestaan, maar dat betekent nog niet dat eerdergenoemde partijen dat ook doen. Zij zullen handelen volgens wet- en regelgeving en hun eigen kader.”
Volgens het Openbaar Ministerie is het telen van vijf hennepplanten of minder op dit moment weliswaar verboden, maar is strafrechtelijke vervolging niet aan de orde. De planten worden wél in beslag genomen. En in sommige gevallen maakt de politie ook proces-verbaal op.