Visie op ons unieke buitengebied

Freek Deunk - Beeld: D66

Winterswijk heeft een uniek buitengebied, hier staan we nationaal en internationaal om bekend. Om dit buitengebied mooi en levendig te houden, moeten we samen vooruit. Het buitengebied is een afwisselend, kleinschalig landschap. Al is dit altijd al zo geweest, om het landschap afwisselend te houden hoeven we niet alles hetzelfde te blijven doen. Echter, kleinschaligheid en inpassing zijn bij alle plannen wel een vereiste.
 
De uitdaging ligt erin het buitengebied in evenwicht te houden. Het buitengebied is van belang voor bewoners, bedrijven, boeren, toerisme en natuur. Al deze factoren hebben geleid tot een prachtig landschap om te wonen en te werken. En uiteindelijk moet het beleid over hen gaan, de mensen die wonen en werken in het buitengebied van Winterswijk.

Goed leven in het buitengebied

  • Kleine kernenbeleid. D66 wil een actief kleine kernenbeleid. Kleine kernen bieden betaalbare huizen voor mensen in de buurtschappen, zonder een sterke aantasting van het landschap. Dit kunnen ook nieuwe kernen zijn, zodat kleine gemeenschappen de basis van de buurtschappen blijven. Hierbij komt speciale aandacht voor jonge gezinnen en ouderen.
  • Kleinschalige woningbouw op erven. Bewoners zijn van groot belang voor het cultuurlandschap. Dit kan zowel bij boerderijen, als andere huizen, belangrijk is een compacte uitstraling van 1 erf in het landschap. Er moeten geen nieuwe erven ontstaan.
  • Buurtschapsscholen. D66 wil dat er in elke windrichting een basisschool blijft. Goed onderwijs is belangrijk, ook in de buurtschappen.

Ondernemerschap en boeren in het coulisselandschap

  • Boeren in het landschap behouden. Boeren hebben het Winterswijkse Cultuurlandschap gecreëerd en zijn daarin onmisbaar. Maar de kwetsbaarheid van natuur en landschap stelt wel beperkingen aan het traditionele boerenbedrijf. D66 wil dat er geboerd kan blijven worden in het Cultuurlandschap, maar dat dit wel op een passende manier gebeurt. Daarbij is kringlooplandbouw het uitgangspunt. Samen met de Stichting WCL ondersteunt de gemeente de boeren in raad en daad waar nodig om boeren te helpen de omslag te maken. Boeren krijgen hierdoor weer een lange termijn toekomst-perspectief.
  • Ondernemers in het buitengebied zorgen voor vitaliteit. Voormalige boerderijen kunnen voor kleinschalige bedrijven een goede locatie zijn. Op die manier krijgt het pand een nieuwe invulling en blijft het platteland levendig.
  • Toerisme in evenwicht met het landschap. Het toerisme is van groot economisch belang voor Winterswijk. Er is veel mogelijk, maar het moet wel binnen de schaal van het landschap gebeuren en rekening houdend met de buurt.
  • Toeristisch netwerk verbeteren. Door paden en routes beter op elkaar af te stemmen, kunnen meer mensen prettig gebruik maken van het buitengebied, terwijl er ook rustige zones blijven voor bewoners en natuur.

Natuur, klimaat en biodiversiteit

  • Regionale energiestrategieën. D66 volgt de regionale energiestrategie Achterhoek. Wind en zonne-energie zijn mogelijk binnen het landschap. Hierbij moeten deze projecten passen binnen de schaal en structuur van het landschap. Grotere windmolens kunnen alleen binnen het door de RES vastgestelde zoekgebied zoals Masterveld. Hierbij is participatie en draagvlak van omwonenden van belang.
  • Ruimte voor de natuur. Een actief bermenbeheer en het stimuleren van rust in bossen en wallen houdt de flora en fauna in stand. De Winterswijkse natuur is samen met de mensen ontstaan, maar heeft ook rust nodig. Een stuk natuur is niet per se een recreatief gebied.
  • Ecologische verbindingszones. Om de vier natura 2000-gebieden in Winterswijk te ondersteunen moeten ze ecologisch met elkaar verbonden worden. Door slim te plannen in het landschap, in samenwerking met de boeren, kunnen door kleine ingrepen deze gebieden met elkaar verbonden worden.
  • Aandacht voor het landschap. Het coulisselandschap heeft te kampen met grote uitdagingen. Kruidenrijke bermen, houtwallen, houtsingels, lanen en bomenrijen verdwijnen te vaak. Het resultaat is een steeds kaler en minder aantrekkelijker landschap. Dit is ook slecht voor de verbinding tussen natuurgebieden en bossen. D66 wil dat er samen met de Stichting WCL een actieplan gemaakt wordt om het Cultuurlandschap te herstellen waar nodig. Wij willen dat de gemeente vervolgens budget beschikbaar stelt voor de uitvoering van dit actieplan.
  • Een veranderend landschap. We kunnen het landschap niet terugbrengen naar hoe het vroeger was, ook economisch kan dit niet. We moeten echter oog houden voor de kleinschaligheid en schoonheid van het landschap en deze behouden.