Natuur, klimaat en biodiversiteit
- Regionale energiestrategieën. D66 volgt de regionale energiestrategie Achterhoek. Wind en zonne-energie zijn mogelijk binnen het landschap. Hierbij moeten deze projecten passen binnen de schaal en structuur van het landschap. Grotere windmolens kunnen alleen binnen het door de RES vastgestelde zoekgebied zoals Masterveld. Hierbij is participatie en draagvlak van omwonenden van belang.
- Ruimte voor de natuur. Een actief bermenbeheer en het stimuleren van rust in bossen en wallen houdt de flora en fauna in stand. De Winterswijkse natuur is samen met de mensen ontstaan, maar heeft ook rust nodig. Een stuk natuur is niet per se een recreatief gebied.
- Ecologische verbindingszones. Om de vier natura 2000-gebieden in Winterswijk te ondersteunen moeten ze ecologisch met elkaar verbonden worden. Door slim te plannen in het landschap, in samenwerking met de boeren, kunnen door kleine ingrepen deze gebieden met elkaar verbonden worden.
- Aandacht voor het landschap. Het coulisselandschap heeft te kampen met grote uitdagingen. Kruidenrijke bermen, houtwallen, houtsingels, lanen en bomenrijen verdwijnen te vaak. Het resultaat is een steeds kaler en minder aantrekkelijker landschap. Dit is ook slecht voor de verbinding tussen natuurgebieden en bossen. D66 wil dat er samen met de Stichting WCL een actieplan gemaakt wordt om het Cultuurlandschap te herstellen waar nodig. Wij willen dat de gemeente vervolgens budget beschikbaar stelt voor de uitvoering van dit actieplan.
- Een veranderend landschap. We kunnen het landschap niet terugbrengen naar hoe het vroeger was, ook economisch kan dit niet. We moeten echter oog houden voor de kleinschaligheid en schoonheid van het landschap en deze behouden.