Stappen naar een klimaat neutrale gemeente

Maud Schut - Beeld: Theo Kock, de Gelderlander

Het klimaat verandert en dat merken we ook in Winterswijk. Nu al merken we dat tijdens droge zomers, die een grote invloed hebben op de Winterswijkse natuur en het landschap. Ook in onze gemeente moeten we nu in actie komen. D66 ondersteunt de Regionale Energiestrategie, maar kiest ook voor innovatie. Effectieve klimaatmaatregelen vallen of staan met lokaal draagvlak; dit moeten we echt samendoen.

Innovatie

  • Innovatie. D66 wil inzetten op innoveren. We moeten niet bang zijn om nieuwe concepten uit te proberen om de problemen van de toekomst op te lossen. Klimaatverandering is niet alleen op te lossen met oude ideeën.
  • Voorlichting en informatie. Om woningen te kunnen verduurzamen is goede informatie en goede voorlichting nodig. Hiermee stimuleren we inwoners om hun huur- of koopwoning te verduurzamen.
  • De Regionale Energiestrategie voeren we uit. In de Regionale Energie Strategieën (RES) zijn doelen gesteld, die wij binnen de daarin afgesproken termijnen willen halen. Hierbij zijn voor ons zonne-energie en windmolens op passende schaal in het landschap mogelijk. Grotere windmolens kunnen alleen binnen het door de RES vastgestelde zoekgebied, Masterveld.
  • Optimaal stroomnet. Een grote uitdaging ligt in het stroomnet. De gemeente moet inzetten op een sterke lobby om het stroomnet in de Achterhoek geschikt te maken voor de toekomst.
  • Clusteren is de oplossing. D66 wil nieuwe duurzame energie clusteren om het stroomnet niet over te belasten en dus zo efficiënt mogelijk om te gaan met onze schone energie. Door duurzame energiebronnen te clusteren verlichten wij de impact die we creëren op het stroomnet. Hierdoor kunnen al onze nieuwe schone energiebronnen zo efficiënt mogelijk in gebruik worden genomen.

Een gezonde leefomgeving en bestrijding energiearmoede

  • Groene schoolpleinen. D66 blijft inzetten op zoveel mogelijk groene schoolpleinen om onze kinderen een mooie omgeving te bieden.
  • Hittestress. Hittestress heeft een grote impact op Winterswijk en met name in de woonkernen. Door hittestress te beperken, vergroten we ons leefcomfort binnen de gemeenschap. D66 wil dat de gemeente groen en waterbuffers in het centrum stimuleert.
  • Energiearmoede heeft aandacht nodig. Inwoners die weinig te besteden hebben ervaren het probleem dat ze niet kunnen investeren in energiebesparing, waardoor ze hoge energielasten houden. Deze mensen moeten ondersteund worden in hun energiebesparing om op die manier energiearmoede te voorkomen.

Omgaan met ons afval

  • Modulaire afvaleilanden. Op de markt en elders in het centrum gaan we over naar modulaire afvaleilanden. Afval scheiden is de norm thuis, hier gaan we ook naar toe in de openbare ruimte.
  • Doneerring. Winterswijk begint met de doneerring rondom afvalbakken. Dit is een ring waar statiegeldflesjes inpassen. Deze flesjes kunnen door een ander worden meegenomen die het weer kan inleveren in de winkel. Dit zorgt voor minder plastic op straat.
  • Dynamisch inzamelen. Afval van inwoners wordt tijdig opgehaald en gerecycled. Sensoren op ondergrondse afvalcontainers en openbare vuilnisbakken worden de standaard, zodat de bakken efficiënter worden geleegd.
  • Strijd tegen zwerfafval. Zwerfafval zorgt voor overlast en ongedierte. We zetten in op de inzet van ‘afvalteams’, strategische plaatsing van openbare prullenbakken en hoge boetes op het laten slingeren van afval.
  • Gratis inlevermoment. Er komt één middag per week dat men afval gratis kan inleveren bij de milieustraat in Winterswijk. Zo willen wij dumpingen van afval in het buitengebied voorkomen.
  • Drugsafval. D66 wil dat drugsafval anoniem kan worden ingeleverd, zoals in de gemeente Arnhem. Daarmee wil D66 een eind te maken aan de illegale dumping van drugsafval.