Goede zorg en een sterk SKB

Loes ten Dolle - Beeld: D66

Een goede gezondheid is voor iedereen belangrijk. Hoe belangrijk, dat hebben we tijdens de coronacrisis kunnen zien. De basis voor een goede gezondheid is een gezonde levensstijl. De gemeente moet zorgen dat een gezonde levensstijl bereikbaar is voor iedereen in Winterswijk, los van bijvoorbeeld achtergrond of inkomen. Aandacht voor gezond leven en preventie is daarom cruciaal en als de gezondheid iemand dan in de steek laat, dan moet er bereikbare en goede zorg in de buurt zijn. Het SKB moet daarom een goede toekomst hebben in Winterswijk, want D66 ziet de waarde van een kleinschalig ziekenhuis met zo’n grote regiofunctie. Bij geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg en jeugdzorg moet de juiste zorg en niet het financiële aspect leidend zijn. Goede en bereikbare zorg voor iedereen is het uitgangspunt.

SKB ziekenhuis

Het SKB-ziekenhuis is enorm belangrijk voor onze regio en voor Winterswijk. Niet alleen voor de werkgelegenheid, maar ook voor de beste zorg, dichtbij huis. Wij zetten in op het behoud van het SKB. Dat hebben wij altijd gedaan en dat blijven wij doen. Om dit behoud te verzekeren is een goede samenwerking met huisartsen, zorginstellingen en gemeenten nodig. De gemeente moet ondersteunen waar zij dat kan, als het gaat om personeel en netwerk. Ook ligt er een taak om mogelijk concurrerende projecten kritisch te bekijken.

  • Park achterhoek. De plannen voor Park Achterhoek gaan niet door. De gemeente gaat in overleg of het SKB niet een deel van de taak die Park Achterhoek zou gaan vervullen, zelf kan invullen. Park Achterhoek werkt concurrerend met het SKB. Het mag nooit een buitenpoli worden die patiënten weghaalt bij ‘ons’ SKB.
  • Menzis. Financieel zijn ziekenhuizen afhankelijk van zorgverzekeraars. Voor het SKB is Menzis de zorgverzekeraar die een cruciale rol speelt bij het voortbestaan van het SKB. Tot nu toe heeft Menzis zich nog altijd niet geheel achter een toekomstbestendig SKB geschaard. De gemeente zal zich actief inzetten om Menzis en andere zorgverzekeraars zich achter een toekomstbestendig SKB te laten scharen.
  • Gebouw SKB. Om het SKB te ondersteunen, gaat de gemeente de samenwerking aan om het pand levensbestendig te maken. Duurzaamheidssubsidies moeten ook beschikbaar zijn voor het SKB.
  • Opleidingen. De gemeente Winterswijk neemt het initiatief om een hbo- en mbo-opleiding naar het SKB te halen voor de opleiding van verpleegkundigen en ondersteunende functies. Dit doet zij door mee te werken aan de ‘thematafel onderwijs en zorg’ en te zorgen voor een gunstig opleidings- en stageklimaat.
  • Huisartsen, SKB, andere zorgorganisaties. Een goede samenwerking tussen huisartsen, specialisten en zorgorganisaties is essentieel voor goede zorg in de Achterhoek, dit is de zogenaamde 1,5 lijnszorg. De gemeente stimuleert dit.
  • Acute zorg behouden. De gemeente voert een sterke lobby bij het Rijk en bij de Nederlandse zorgautoriteit om de acute zorg in het SKB te behouden. Het regeerakkoord zegt dat er nieuwe regiobeelden moeten worden opgesteld; het is essentieel om hierbij de juiste voorwaarden te krijgen voor het behoud van de acute zorg in het SKB. Deze acute zorg is nu niet voor de toekomst gegarandeerd. De gemeente voert een actieve lobby om deze onderdelen te behouden en moet al haar contacten hiervoor aanwenden, waarbij tevens de gemeentelijke lobbyist wordt ingezet.

Preventie en gezonde levensstijl

Voor een goede gezondheid is regelmatig sporten, goede voeding en een gezonde levensstijl essentieel. Wie op jonge leeftijd regelmatig beweegt, doet dat op latere leeftijd meestal ook nog. Daarom vindt D66 het belangrijk dat sport er is voor iedereen, onafhankelijk van leeftijd, portemonnee en lichamelijke gesteldheid. Een leven lang gezond bewegen noemen we dat.

  • COVID19. COVID19 heeft diep ingegrepen in de hele maatschappij. Ook als de huidige gezondheidscrisis is opgelost, zullen de maatschappelijke gevolgen nog lang voelbaar zijn. De gemeente heeft een belangrijke taak om deze maatschappelijke gevolgen in beeld te hebben en te adresseren. En dit gaat verder dan alleen de individuele zorg die via bijvoorbeeld De Post geboden kan worden. De gemeente stelt een werkgroep in om na te denken over de maatschappelijke gevolgen en komt met concrete voorstellen om dit aan te pakken.
  • Winterswijks preventie-akkoord. Samen werken aan preventie is de sleutel tot een gezonde toekomst. De gemeente blijft het preventie-akkoord ondersteunen. In dit akkoord komen sport, voeding, middelengebruik en levensstijl samen. Hierbij denken wij bijvoorbeeld ook aan valpreventie bij senioren.
  • Gezonde leefomgeving. Een gezonde leefomgeving is essentieel en daarom wil D66 dat we blijven inzetten op een akkoord met scholen en sportverenigingen voor een gezonde omgeving. Zo kunnen scholen en verenigingen onder andere samenwerken om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met diverse sporten en gezonde voeding.
  • Gezonde generatie 2040. De gemeente moet starten met de opgave ‘gezonde generatie 2040’. In deze opgave komt er een plan van aanpak ten aanzien van overgewicht, ongezonde levensstijl, middelengebruik etc., waarbij de eerste aandacht uitgaat naar de jeugd. Hiervoor moet een portefeuille gezondheid komen in het college van burgemeester en wethouders.
  • Aanpak eenzaamheid. Jong of oud, alle doelgroepen hebben te maken met eenzaamheid. Dit probleem groeit, waarbij de coronacrisis voor een versnelde toename zorgt. D66 wil een heldere aanpak van eenzaamheid in samenwerking met verenigingen, de Winterswijkse uitdaging (Hierna te noemen WUh), de Post, GGD, ouderenbonden en jongerenorganisaties.
  • Weet wat je slikt. D66 wil dat er een drugstestpunt komt in de gemeente Winterswijk. Dit moet het makkelijker maken om je pilletje voor onder andere een festival te laten testen. Zo weet je wat je slikt.
  • Voorlichting ondermijning, drugs, seksualiteit. Goede voorlichting is het halve werk en daarom willen we een duidelijk plan hiervoor. Nu zijn er verschillende programma’s en trajecten; D66 pleit voor een beleid waarbij er voorlichting voor zowel jongeren als ouders komt.

Jeugdzorg

Winterswijkse kinderen en jongeren verdienen hulp en begeleiding als dat nodig is. Na de decentralisatie van de jeugdzorg zijn de kosten gestegen, is het aantal aanbieders van jeugdzorg verveelvoudigd en gaat er veel tijd en geld verloren aan administratieve taken. Dat moet anders. Jeugdhulp wordt verleend op een persoonlijke manier, bij voorkeur met één duidelijk aanspreekpunt en vertrouwen in de zorgprofessional. Het is daarbij belangrijk om de drempel voor de hulpvraag te verlagen. Dit doen wij door het concept van de Post te behouden, maar ook door kritisch naar de kwaliteit van zorg te kijken. Scholen worden hier meer bij betrokken; zij hebben een essentiële rol in vroeg-signalering.

  • Vroeg handelen. Door een goede afstemming tussen scholen, zorgverleners, verenigingen en de Post wordt de hulpvraag bij de kwetsbare jeugd vroeg gesignaleerd. Door meer in preventie te investeren, willen we de uitgaven verminderen.
  • Financiering jeugdzorg. Jeugdzorg is overgeheveld naar de gemeente en dat is een grote financiële uitdaging, maar geld moet niet leidend zijn bij een zorgvraag. Daarom willen we werken met een taakgerichte bekostiging, waarbij de aanbieders en de gemeente in onderling vertrouwen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg. Zorgprofessionals krijgen meer de ruimte om de juiste zorg te verlenen, samen te werken en soepel door te kunnen verwijzen. De verantwoordingsmechanismen worden versimpeld en de registratiedruk gaat fors omlaag.
  • Hulp voor iedereen. De gemeente moet alles in het werk stellen om wachtlijsten voor jeugdzorg te bekorten, zonder te beknibbelen op de benodigde zorg voor de zorgvrager. Dit vergt actieve gesprekken, sturing bij de tweedelijnszorg en actieve wachtlijstbemiddeling. Jongeren die op de wachtlijst staan, krijgen alvast een hulpverlener, zoals bij het concept WachtVerzachters. Bij dit concept wordt al begonnen aan het herstel tijdens de periode dat men op de wachtlijst staat.
  • 18+-ers horen erbij. Zorg stopt niet bij 18 jaar; jongeren blijven hulp krijgen tot zij daadwerkelijk in staat zijn om op eigen benen te staan. Nu vallen zij tussen wal en schip.
  • Jongeren in hun recht. Voor jongeren is een jeugdhulptraject ingrijpend in hun persoonlijk leven. Er komt een onafhankelijke cliëntondersteuning om de rechtspositie van deze jongeren te versterken. Dit kan in de vorm van een jongeren-cliëntenraad.

Toegankelijke zorg

In Winterswijk kan iedereen de zorg krijgen die nodig is, dat is de ambitie. Dit moet op een prettige en overzichtelijke manier gebeuren, zonder ingewikkelde formulieren. Hierbij is er zoveel mogelijk persoonlijk contact met vertrouwde gezichten.

  • De Post. Het concept van de Post houden wij in stand, het is bewezen effectief.
  • Loket Zorg in de Post. Zorg is enorm belangrijk, maar vaak complex. Veel mensen lopen hierdoor vast. Daarom moet er een inlooploket komen voor alle vragen over zorg. Hierbij kan gedacht worden aan vragen over persoonsgebonden budget, WMO-zorg, maar ook bijvoorbeeld over het wisselen van zorgverzekeraar.
  • Meer vertrouwen in zorgverleners. De gemeente vertrouwt op het oordeel van zorgverleners, zoals de thuiszorgmedewerker, de wijkverpleegkundige, de apotheker en de huisarts.
  • Thuiszorg eenvoudig en persoonlijk. We maken de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zo toegankelijk mogelijk voor onze inwoners, zonder onnodige drempels zoals ingewikkelde formulieren. De wijkverpleegkundige krijgt meer ruimte om zelfstandig te opereren. Huishoudelijke hulp, begeleiding en persoonlijke verzorging worden verzorgd door een vast team. Het persoonsgebonden budget blijft.
  • Zelfstandig wonen. Zelfstandig wonen is altijd het uitgangspunt, maar soms kan dit niet. D66 wil dat er in Winterswijk voldoende begeleid wonen-mogelijkheden zijn, die goed verspreid zijn over de gemeente.
  • Ondersteun mantelzorgers. De zorg voor een familielid of vriend is mooi, maar is ook intensief werk. We voorkomen overbelasting door waardering en ondersteuning waar nodig.
  • Bescherm kwetsbaren. Kwetsbare personen (verslaafden, verwarden, daklozen etc.) worden ook geholpen in Winterswijk, met als doel een veilige terugkeer in de maatschappij. Vluchtelingen of statushouders met bijvoorbeeld PTSS komen ook meteen in het juiste traject.