SKB ziekenhuis
Het SKB-ziekenhuis is enorm belangrijk voor onze regio en voor Winterswijk. Niet alleen voor de werkgelegenheid, maar ook voor de beste zorg, dichtbij huis. Wij zetten in op het behoud van het SKB. Dat hebben wij altijd gedaan en dat blijven wij doen. Om dit behoud te verzekeren is een goede samenwerking met huisartsen, zorginstellingen en gemeenten nodig. De gemeente moet ondersteunen waar zij dat kan, als het gaat om personeel en netwerk. Ook ligt er een taak om mogelijk concurrerende projecten kritisch te bekijken.
- Park achterhoek. De plannen voor Park Achterhoek gaan niet door. De gemeente gaat in overleg of het SKB niet een deel van de taak die Park Achterhoek zou gaan vervullen, zelf kan invullen. Park Achterhoek werkt concurrerend met het SKB. Het mag nooit een buitenpoli worden die patiënten weghaalt bij ‘ons’ SKB.
- Menzis. Financieel zijn ziekenhuizen afhankelijk van zorgverzekeraars. Voor het SKB is Menzis de zorgverzekeraar die een cruciale rol speelt bij het voortbestaan van het SKB. Tot nu toe heeft Menzis zich nog altijd niet geheel achter een toekomstbestendig SKB geschaard. De gemeente zal zich actief inzetten om Menzis en andere zorgverzekeraars zich achter een toekomstbestendig SKB te laten scharen.
- Gebouw SKB. Om het SKB te ondersteunen, gaat de gemeente de samenwerking aan om het pand levensbestendig te maken. Duurzaamheidssubsidies moeten ook beschikbaar zijn voor het SKB.
- Opleidingen. De gemeente Winterswijk neemt het initiatief om een hbo- en mbo-opleiding naar het SKB te halen voor de opleiding van verpleegkundigen en ondersteunende functies. Dit doet zij door mee te werken aan de ‘thematafel onderwijs en zorg’ en te zorgen voor een gunstig opleidings- en stageklimaat.
- Huisartsen, SKB, andere zorgorganisaties. Een goede samenwerking tussen huisartsen, specialisten en zorgorganisaties is essentieel voor goede zorg in de Achterhoek, dit is de zogenaamde 1,5 lijnszorg. De gemeente stimuleert dit.
- Acute zorg behouden. De gemeente voert een sterke lobby bij het Rijk en bij de Nederlandse zorgautoriteit om de acute zorg in het SKB te behouden. Het regeerakkoord zegt dat er nieuwe regiobeelden moeten worden opgesteld; het is essentieel om hierbij de juiste voorwaarden te krijgen voor het behoud van de acute zorg in het SKB. Deze acute zorg is nu niet voor de toekomst gegarandeerd. De gemeente voert een actieve lobby om deze onderdelen te behouden en moet al haar contacten hiervoor aanwenden, waarbij tevens de gemeentelijke lobbyist wordt ingezet.