Rondvraag voor de commissie Ruimte van 7 september 2021

Op 18 september 2021 is het de jaarlijkse World Cleanup Day. Een dag waarop de planeet een grote schoonmaakbeurt krijgt. In zo’n 180 landen gaan vrijwilligers de straat op om zwerfafval op te ruimen.

Ook in Westland zijn er naar verwachting weer verschillende initiatieven om de straat op te gaan. Hierin speelt Team Clean Up Westland ook een rol. Het afgelopen jaar heeft D66 Westland, maar hebben ook andere organisaties als de Jongerenraad, een vorkje mee geprikt om het vele zwerfafval dat er helaas nog is op te ruimen.

Deze week werd duidelijk dat de gemeente Westland geen duidelijke rol heeft, gezien de wisselende antwoorden op vragen van inwoners over het faciliteren van middelen zoals prikstokken en vuilniszakken.

D66 Westland is van mening dat de gemeente op deze dag vrijwilligers op een eenvoudige wijze zou moeten faciliteren en dit zou dan ook duidelijk kenbaar gemaakt moeten worden naar de inwoners.

Voor het helpen van inwoners die ook op andere momenten in het jaar hun steentje bij willen dragen om Westland te ontdoen van zwerfafval, zou het de gemeente sieren om het ter beschikking stellen van vuilniszakken en andere materialen op een duidelijke en makkelijk vindbare manier aan de inwoners kenbaar te maken.

Het bovenstaande leidt tot de volgende vragen:
1. Is het college op de hoogte van World Clean Up Day op 18 september 2021?
2. Op wat voor wijze stimuleert en faciliteert het college vrijwilligers om aan deze dag deel te nemen?
3. Is het college het met D66 Westland eens dat een stimulerende of faciliterende rol van de gemeente Westland op zijn plaats is bij deze dag?
4. Kan het college verklaren waarom niet duidelijk is wat de rol van de gemeente bij deze dag is en waarom hier verschillende berichten over zijn?
5. Is het college bereid om aan de inwoners ook gedurende de rest van het jaar op een duidelijke en makkelijk vindbare manier kenbaar te maken op welke manier de gemeente de inwoners stimuleert en faciliteert om Westland schoon te houden van zwerfafval?