Schriftelijke vragen in het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en overige werkzaamheden van de Gemeenteraad van Westland gesteld op 12 juni 2021

betreft: Vastleggen en beschermen natuurwaarde kust

In januari 2018 werd door de gemeenteraad de catastrofale fout gemaakt om de Kustvisie niet vast te stellen, maar slechts voor kennisgeving aan te nemen. Sindsdien is er veelvuldig gesproken over de Westlandse kust, maar is het nooit gelukt om echte stappen te zetten op het kustdossier. Er is slechts actie ondernomen op enkele deelvoorstellen.

De deelvoorstellen gingen in op specifieke zaken, zoals parkeren, maar er is deze raadsperiode nauwelijks aandacht geweest voor het vastleggen en beschermen van de natuurwaarde van de Westlandse kust.

Nederland gaat gebukt onder een stikstofcrisis. Mede door deze crisis staat de biodiversiteit zeer zwaar onder druk. D66 Westland pleit er daarom ook voor om werk te maken van de bescherming van de Westlandse natuur, te beginnen met de kust. D66 wil dat er actie wordt ondernomen om de natuurwaarde van de kust vast te leggen en te beschermen.

Het bovenstaande geeft aanleiding tot de volgende vragen:
1. Herkent het college zich in de hierboven beschreven situatieschets?
2. Is het college het met D66 eens dat het hoog tijd is om de natuurwaarde van de kust vast te leggen om deze waarde goed te kunnen beschermen? Zo ja, welke actie gaat het college daarvoor ondernemen en op welke termijn? Zo nee, waarom kiest het college daar niet voor?
Wij verzoeken u deze vragen schriftelijk te beantwoorden binnen de daarvoor gestelde termijn.

Benjamin Hofland
fractievoorzitter D66 Westland