- Inzicht in de vraag: Alle beleid begint met kennis over de ontwikkelingen in het sociaal domein. Deze kennis is nu te beperkt of niet gedeeld. Door goed (beleids)onderzoek weet de gemeente Wassenaar wat er nodig is en welke inzet dat vraagt.
- Langetermijnvisie: Het sociaal domein vraagt om een langetermijnvisie die is ontwikkeld samen met de uitvoerende partijen en de (huisartsen)zorg. Deze visie moet vertaald worden naar concrete beleidsdoelen, keuzes en de juiste randvoorwaarden. D66 wil dat de beleidsdoelen voor het sociaal domein harder worden: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.
- Effectieve organisatie: Er zijn nu te veel kleine schakels in de zorgketen, wat leidt tot veel overleg en afstemming en het diffuus worden van verantwoordelijkheid. Het zorg- en welzijnsaanbod is daarmee niet altijd even effectief. Er zijn ook veel kortdurende projecten met incidentele financiering, er wordt te weinig structureel geïnvesteerd in noodzakelijke kernactiviteiten met een duurzaam effect. Op basis van visie en lange termijndoelen, wordt het sociaal domein zoveel mogelijk op structurele basis gefinancierd.
- Besparing door samenwerking: D66 wil het sociaal werk efficiënter en daardoor goedkoper organiseren: er zijn nu veel verschillende organisaties actief in de jeugd- en ouderenzorg en de samenwerking en taakverdeling tussen organisaties moet beter. D66 wil subsidies koppelen aan efficiency doelstellingen. Elke organisatie heeft nu zijn eigen administratiesysteem en huisvestingskosten. Door betere samenwerking en huisvesting onder één dak, kan veel geld worden bespaard. D66 wil dat de gemeente op zoek gaat naar één toegankelijke organisatie voor alle zorgorganisaties.
- Vindbaarheid en toegankelijkheid: Door alle aanbod, is het soms lastig de weg te vinden voor zorgvragers. Eén duidelijke toegang voor alle inwoners die vindbaar, laagdrempelig en toegankelijk is, is daarom essentieel. Hier moet laagdrempelige ondersteuning beschikbaar zijn zodat vragen snel en adequaat worden opgepakt. Deze ondersteuning moet doelgroepgericht worden georganiseerd (jongeren, gezinnen, ouderen, dementerenden, mensen met schulden). D66 wil dat er één telefoonnummer, één digitale toegang (Thuis-in-Wassenaar) en één fysieke ingang komt en wil dit onderbrengen bij SMOW. Daarachter moeten WMO-consulenten, jeugdconsulenten en consulenten Werk Inkomen Jeugd & Zorg nauw samenwerken.
- Ontmoetingsplekken: Sociale cohesie en het voorkomen van eenzaamheid dragen bij aan een goede gezondheid. De gemeente zorgt voor voldoende ontmoetingsplekken voor jong en oud, in alle buurten en ondersteunt de bibliotheek als centrale ontmoetingsplek. We zorgen dat de ontmoetingsplekken ook voor specifieke doelgroepen als mensen met een psychiatrische achtergrond, lichamelijk of verstandelijk beperkt, of mensen met NAH toegankelijk zijn.
- Bereikbare gezondheidszorg: Wassenaar is voor poliklinische, – en ziekenhuiszorg aangewezen op Leiden, Leidschendam en Den Haag. De Spoedeisende Hulp in het hart van Den Haag is voor Wassenaarders slecht te bereiken. Het open blijven van de SEH in Leidschendam en de toegankelijkheid van de SEH in Leiden is voor Wassenaar essentieel. D66 wil dat het hele zorgspectrum voor Wassenaarders op bereikbare afstand blijft. Het project Automaatje van de SMOW – waarbij vrijwilligers voor transport naar zorginstellingen zorgen, wordt structureel door de gemeente ondersteund.
- Preventie om duurdere zorg te voorkomen: in Wassenaar bieden welzijnsorganisaties zoals de SMOW allerlei vormen van preventie, waarmee voorkomen wordt dat mensen gebruik gaan maken van duurdere zorg, zoals bijvoorbeeld de WMO. D66 wil dat de gemeente hierin investeert en samenwerking tussen huisartsen, GGZ, overige zorgaanbieders en welzijnspartijen faciliteert.
- Vrijwilligers: in Wassenaar doen veel mensen vrijwilligerswerk, maar zijn nog meer vrijwilligers nodig om alle vacatures in te vullen. Vraag en aanbod moeten goed op elkaar aansluiten. Daarvoor is goede en structurele bemiddeling nodig. D66 wil dat Wassenaar investeert in de professionele aansturing en organisatie van vrijwilligers.
- Voorbereiding op pandemie: Wassenaar zoekt samenwerking met GGD Haaglanden om een draaiboek te ontwikkelen om snel en actief te kunnen reageren op een volgende pandemie. De gemeente ziet erop toe dat dit gebeurt en informeert burgers hierover.
- Regionale samenwerking: Wassenaar is lid van de H10. Dit betekent dat Jeugdzorg door 10 gemeenten gezamenlijk wordt ingekocht via een gezamenlijk ingehuurd inkoopbureau. De gemeenten hebben zich gecommitteerd aan een Regiovisie Jeugd. Deze manier van regionaal samenwerken levert veel voordelen op en moet worden gecontinueerd. D66 wil dat gewerkt wordt aan een samenwerkingssysteem, waardoor de gemeenteraden beter en eerder worden betrokken en actief worden geïnformeerd over behaalde resultaten.