Dierenwelzijn

Binnen de grenzen van een gemeente bevinden zich tal van dieren. De inwoners houden verschillende gezelschapsdieren, zoals honden, katten en konijnen. In het buitengebied en op enkele plaatsen binnen de bebouwde kom bevinden zich landbouwhuisdieren, zoals varkens, koeien en paarden. De grootste groep dieren wordt gevormd door in het wild levende dieren zoals vogels en muizen. Tegenover al deze dieren hebben wij als mens verplichtingen. Zo bestaan er zorgplichten met betrekking tot dieren en mogen we niet zomaar alles doen met dieren. De gemeenten is medeverantwoordelijk voor dieren en veel besluiten en handelingen van de gemeente zijn van invloed op het welzijn van dieren.

  • Nota diervriendelijk beleid: D66 wil dat de gemeente diervriendelijk beleid voert op basis van relevante wetgeving en dit vastlegt in een nota dierenwelzijn.
  • Wethouder: D66 wil dat de gemeente dierenwelzijn bij een wethouder onder brengt, die verantwoordelijk is voor dierenbeleid en dierenwelzijn waarborgt.
  • Ambtelijke capaciteit: D66 wil dat de gemeente er zorg voor draagt dat er voldoende ambtelijke capaciteit is om invulling te geven aan de ambities t.a.v. dierenwelzijn. 
  • Dierenambulance: D66 wil dat de gemeente goede afspraken maakt met dierenasielen en ambulancediensten over de opvang van dieren en het vervoer van zieke, gewonde en gevonden dieren.