- Een gezamenlijke visie op ouderenzorg: De opgave in Wassenaar is om samen met alle aanbieders van ouderenzorg na te denken over de vraag: wie doet wat en waar? De gemeente kan bij deze visieontwikkeling een verbindende rol innemen. De gemeente is ook nodig om onderzoek te doen naar wat de zorgvraag gaat worden, om hoeveel ouderen het gaat, waar zij vandaan komen. Op basis van goede analyses en toekomstvoorspellingen moet er een gezamenlijke visie en een samenhangend plan als antwoord op de vergrijzing komen. Dit moet een co-creatie worden van gemeente en zorginstellingen, woningcorporaties en eventueel private partijen die in Wassenaar inmiddels actief de markt betreden.
- De gemeente en ouderenzorg: de gemeente moet een voortrekkersrol nemen in het initiëren van een visie op ouderenzorg en daarbij een verbindende rol innemen. Via de WMO wordt de ouderenzorg thuis gefinancierd, de eigen bijdrage is voor iedereen gelijk, ongeacht de grootte van de woning of het eigen inkomen of vermogen. D66 wil dat de kostenbesparende maatregelen – die leiden tot effectievere en efficiëntere zorg – t.a.v. de WMO worden gecontinueerd.
- Dagbesteding: voor dementerende ouderen en hun mantelzorgers is het van essentieel belang dat deze ouderen af en toe uit huis zijn en mantelzorgers tot rust kunnen komen. Wassenaar zorgt voor voldoende dagbestedingsmogelijkheden door locaties ter beschikking te stellen en financiert de professionele begeleiding met expertise die daar nodig is om een veilige omgeving te bieden.
- Mantelzorgers: Met ruim 7.800 mantelzorgers in Wassenaar, waarvan 700 zwaar belast, is het van essentieel belang dat mantelzorgers de juiste ondersteuning krijgen die zij nodig hebben om de zorg vol te kunnen houden. In 2020 is berekend dat de tijd die mantelzorgers in Wassenaar mantelzorgen 2,4 miljoen uren per jaar is. D66 wil dat de hulp aan mantelzorgers uitgebreid wordt en brengt het op het niveau waarop het berekend is, namelijk 6,5% van het basisbudget WMO. Voor Wassenaar is dat € 0,2 miljoen (bron: Mantelzorg.nl).
- Digitalisering: Een groeiend deel van de ouderen is inmiddels digitaal maar een groot gedeelte nog niet. Veel informatie van onder andere gemeente en andere instanties is digitaal en dus niet voor iedereen toegankelijk. De gemeente Wassenaar gaat in overleg met ouderenorganisaties een lesaanbod ontwikkelen, om ouderen wegwijs te maken met computer, smartphone of tablet. Op de website van de gemeente komt een “Groene Knop” waarmee ouderen telefonisch contact kunnen hebben met de receptie van de gemeente – die getraind wordt in het doorverwijzen van ouderen naar de juiste instantie.