Gezond leven in Wassenaar

Voor jong en oud is het van belang om gezond te leven. Dit zorgt voor lagere zorgkosten en een gezonde levensstijl kan ook voor verbinding met anderen zorgen. Wassenaar positioneert zich als een groene en gezonde oase. Daarom geeft de gemeente veel aandacht aan gezond leven en gezond blijven.

  • Fietsen is gezond: Fietsen is goed voor de gezondheid en een klimaatvriendelijk alternatief voor de auto. De gemeente promoot fietsen voor kinderen en volwassenen. Daarom blijven we investeren in veilige fietspaden. Gezinnen met een klein budget kunnen de Wassenaarpas gebruiken voor de aanschaf van een kinderfiets.
  • Gezond voedsel: Gemeentelijke organisaties, scholen en sportverenigingen serveren gezond voedsel. Voor voedsel met veel zout, vet en suiker worden alternatieven aangeboden. In het lokale voedselbeleid wordt voedselverspilling tegengegaan.
  • Alcoholvrij aantrekkelijk maken: Overmatige alcoholinname brengt de gezondheid schade toe. Bij sportverenigingen en bij activiteiten op schoolpleinen in de omgeving van de jeugd, wordt alcoholconsumptie ontmoedigd. Alcoholvrije alternatieven worden aantrekkelijk gepositioneerd.
  • Rookvrij dorp: Roken en meeroken is slecht voor de gezondheid. D66 wil dat schoolpleinen en sportverenigingen rookvrij zijn, evenals speeltuinen en terrassen.
  • Toegankelijkheid en begaanbaarheid: We zorgen ervoor dat mensen in een rolstoel, mensen die slecht ter been zijn en ouders met kinderen veilig over straat kunnen door stoepen te onderhouden, toe- en afritten te maken bij openbare ruimtes en culturele instellingen. Ook scholen zijn fysiek toegankelijk voor iedereen. Rondom nieuwbouwprojecten wordt de omgeving groen, beweegvriendelijk en toegankelijk ingericht.
  • In Wassenaar sta je er niet alleen voor: Eenzaamheid schaadt de gezondheid. We voorkomen eenzaamheid op vroege leeftijd, door voldoende activiteiten en een diversiteit aan verenigingen.
  • Aandacht voor internationals: Ook internationals (werknemers van internationale instellingen of bedrijven die tijdelijk in Nederland wonen) hebben recht op zorg en kunnen een bijdrage leveren aan de Wassenaarse gemeenschap. D66 wil dat de gemeente onderzoekt of het Expatcentrum Den Haag of Leiden ook toegankelijk gemaakt kan worden voor inwoners van Wassenaar. Ook wil D66 dat de welzijnsinstellingen hun aanbod en communicatie mede afstemmen op de vraag van internationals.