Nu doorpakken met de nieuwbouw van basisschool Het Molenven 

Het heeft een tijd geduurd maar eindelijk zijn de resultaten van het onderzoek naar de mogelijke locaties voor de uitbreiding van kindcentrum Het Kwartier binnen. De conclusie is helder: uitbreiding van Het Kwartier op de huidige locatie is onmogelijk en onuitvoerbaar. Iets wat D66 al van begin af aan heeft gesteld. Uitbreiding op de huidige locatie zou hebben geleid tot een van de grootste basisscholen van Noord-Brabant. D66 wilde dat van meet af aan niet. Er blijft nog maar een mogelijke locatie over. Daarom moet nu versneld worden. De nieuwbouw voor basisschool Het Molenven aan de John F. Kennedylaan moet zo snel mogelijk worden gerealiseerd.

Structureel ruimteprobleem

Al sinds 2016 kampen de twee scholen in het gebouw Het Kwartier met ruimtegebrek. Er wordt op grote schaal gebruikgemaakt van tijdelijke huisvesting in noodlokalen. In 2021 kwam het nieuwe college met een voorstel om het ruimteprobleem aan te pakken naar aanleiding van het nieuw vastgestelde integraal huisvestingsplan (IHP). Er zou gekeken worden naar mogelijkheden voor de uitbreiding op de bestaande locatie en een nieuwe locatie voor een van de twee scholen, het Molenven, aan de John F. Kennedylaan ter hoogte van de rotonde van de Loonsebaan. De ruimte in het bestaande gebouw van het Kwartier kon dan geheel door de Openbare Basisschool Koningslinde en de kinderopvang worden gebruikt. Beide schoolbesturen schaarden zich achter dit plan, hoewel sommige politieke partijen probeerden dit anders voor te stellen. Het participatieproces werd, zeker gezien de toen nog geldende corona-beperkingen, goed doorlopen. Daaruit kwam een voorkeur voor de nieuwbouw van een school aan de JFK-laan.

Leerlingen letterlijk kind van de rekening

Bij de behandeling van de business case voor de twee alternatieven in juli 2022 probeerden de VVD, GB en PLV verder onderzoek naar nieuwbouw op de JFK-laan te blokkeren. Dit voorstel behaalde geen meerderheid. Een D66-motie met onder meer de wens voor een circulair schoolgebouw haalde het wel.
In mei 2023 komen de businesscases in de raad. Financieel gezien waren de verschillen klein. D66 riep nogmaals op snel te komen tot realisatie van de nieuwbouw voor het Molenven op de nieuwe locatie. De keuze voor een van de alternatieven was voor een meerderheid van de raad niet te maken. De twee varianten moesten nogmaals worden uitgewerkt tot een volledig schetsontwerp. Ook werd gevraagd de optie van de volledige sloop en nieuwbouw te onderzoeken. Die bleek al snel veel te duur. Nu, bijna anderhalf jaar later, is dus de conclusie: de alternatieven op de huidige locatie van Het Kwartier passen niet. Het resultaat is dat we vier jaar verder zijn, terwijl de school er komend jaar al had kunnen staan. Terwijl de bouwkosten doorstijgen. Een vertraging die de leerlingen en schoolbesturen benadeelt, met een hele generatie die noodgedwongen hun schoolcarrière doorloopt in noodlokalen. 

Stop de vertraging: ga aan de slag

Er lopen nog fauna-onderzoeken en onderzoeken naar verkeersstromen. D66 vindt dat deze onderzoeken snel moeten worden afgerond en de noodzakelijke oplossingen in kaart gebracht. De resultaten hoeven niet te worden afgewacht wat D66 betreft. Het gesol met de belangen van de Vughtse kinderen moet nu stoppen. We kunnen ons geen vertraging meer veroorloven. We moeten snel het kindcentrum aan de JFK-laan gaan realiseren zodat op zijn minst voor de komende 15 jaar onderwijs kan worden gegeven. Wat D66 betreft een circulair gebouw: een (liefst houten) energieneutraal ontwerp passend in de omgeving, snel te realiseren, en dat eventueel op een later moment eenvoudig gedemonteerd kan worden en waarvan elementen opnieuw gebruikt kunnen worden.

Voorwaarde wat D66 betreft is goede afstemming met de omwonenden en andere belanghebbenden in de uitwerking van de plannen. Het is voor ons essentieel dat goede afspraken worden gemaakt omtrent de inpassing en mogelijke overlast.
Na realisatie zal immers sprake zijn van een mooie school in een unieke en prachtige groene omgeving. Zoals de Scouting die ook van dit gebied gebruik maakt is het noodzakelijk dat ook de toekomstige gebruikers het het behoud hiervan absoluut waarborgen.

Beeld: Een van de mogelijke alternatieven voor de school aan de Loonsebaan/J.F. Kennedylaan (Bron: Gemeente Vught)