Beeld: D66

Inleiding

D66 Voorst is sinds 2010 als zelfstandige partij in de gemeenteraad vertegenwoordigd. In de afgelopen jaren hebben wij meegewerkt aan veel positieve ontwikkelingen in deze mooie gemeente. In de eerste vier jaar hebben wij ons verzet tegen enorme bezuinigingen; toen we in 2014 een wethouder konden leveren in het college van B&W, hebben we een aantal bezuinigingen weer kunnen terugdraaien. In 2015 kwamen de rijksmaatregelen waardoor de gemeente verantwoordelijk is geworden voor de (maatschappelijke) zorg, de jeugd en de participatie in de gemeente. Dat betekende een enorme verandering en verantwoordelijkheid. D66 heeft geholpen deze taken vorm en inhoud te geven. We zijn er trots op dat we in onze gemeente een systeem hebben gestimuleerd van preventie en sociale samenhang, waardoor inwoners minder snel in de problemen komen. We zien dat terug in de cijfers. De sociale samenhang is vele malen hoger dan in de ons omliggende gemeenten, er is minder eenzaamheid, er zijn meer inwoners met betaald werk en meer mensen verlenen mantelzorg.

Maar het blijft een eeuwige afweging tussen wat het ons allen kost en wat het ons allen oplevert. En dat is waar het in de politiek om gaat.

Wat kun je als politieke partij betekenen voor de inwoners van je gemeente? En tot welke grens?

Tot nu toe zien ook de financiën er voor onze gemeente goed uit, maar het blijft altijd balanceren tussen minder geld van de rijksoverheid en toch nog steeds goed zorgen voor de inwoners van onze gemeente.

Welke keuzes D66 maakt voor de komende vier jaar na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 kunt u lezen in dit verkiezingsprogramma. Wij hebben er deze keer niet voor gekozen om alle beleidsterreinen waar de gemeente over gaat opnieuw te beschrijven. Daar zijn al voldoende door ons gesteunde nota’s voor beschikbaar. Onze uitgangspunten blijven ook de komende jaren hetzelfde:

  • De inwoner staat centraal.
  • De kernen zijn net zo belangrijk als het dorp Twello.
  • Wij zijn een sociale gemeenschap met oog voor elkaar
  • De klimaatdoelen Parijs zijn leidend

Naar een schoon milieu

Dit vinden wij

D66 streeft naar een duurzame, leefbare samenleving.
D66 Voorst wil dat onze Voorster samenleving verantwoord haar bijdrage levert aan het voor 2030 energieneutraal maken van onze gemeente. Hierbij speelt aandacht voor leefbaarheid, landschap en biodiversiteit een belangrijke rol.

Iedereen wil een gezonde leefomgeving. De weg daar naartoe is niet eenvoudig. Iedereen wil schone energie maar niemand wil een windmolen in de achtertuin of zomaar een zonneveld voor de deur. Het is een behoorlijk lastig proces waarin D66 de best mogelijke weg wil zoeken. Bovendien heeft onze gemeente op dit gebied via de regio ook een taakstelling waar we niet onderuit kunnen. Dus we willen én moeten behoorlijk wat.

De gemeente heeft een beleid dat toeziet op zoveel mogelijk behoud van landschappelijke waarden. Bepaalde gebieden worden gespaard bij de plaatsing van zonneparken om ecologische redenen. De laatste jaren is er door de gemeente al een programma ontwikkeld om extra energiebesparing mogelijk te maken. Er zijn ook al enkele zonnevelden aangelegd, in overleg met betrokkenen. Zo hoort het ook, volgens D66. Maar dit alles is nog niet genoeg om aan de doelstelling van een schoner milieu te kunnen voldoen.

De problematiek van het milieu is heel breed. De energietransitie staat in relatie tot de stikstofproblematiek, het gebruik van landbouwgronden en de noodzaak tot het bouwen van woningen. De mogelijkheden van een gemeente zijn daarin niet onbeperkt. De landelijke overheid zal ons instrumenten aanreiken. D66 Voorst wil daarbij inzicht en evenwicht gaan brengen tussen de gevolgen van beleidskeuzes in deze gebieden. Vervolgens zal de gemeenteraad in samenwerking met de regio tot uitwerkingsvoorstellen gaan komen. Dit wordt een enerverende en noodzakelijke zoektocht!

D66 hecht er ook aan dat onze inwoners delen in de winst die gemaakt wordt bij de exploitatie van zonneparken. Dat kan het beste via coöperaties zoals Energierijk Voorst (ERV) worden opgezet. De coöperatie maakt het voor individuen mogelijk om zo te profiteren van de financiële winst én tegelijk voor een beter klimaat te zorgen.

Dit willen wij

  • Integrale plannen voor energiebesparing, stikstofbeperking en woningbouw maken met een realistische korte termijn tijdshorizon en een visie tot 2050.
  • Samen met IJsseldal Wonen alle huurwoningen van isolatie en zonnepanelen voorzien.
  • Samen met Energierijk Voorst (coöperatie)energieprojecten opzetten waarbij de inwoners participeren.
  • De gemeente gaat coöperaties zoals Energierijk Voorst leningen verstrekken voor projecten, of op zijn minst garant staan voor leningen.
  • Onderzoek naar mogelijkheden van manieren van klimaatverbetering, zoals geothermie- en waterstoftoepassingen in de gemeente Voorst.

Financieel verantwoord bestuur

Dit vinden wij

Uitgangspunt voor het beheren van de plaatselijke financiën blijft een sluitende meerjarenbegroting. De gemeente heeft de afgelopen jaren de financiën sober op orde gehouden maar kijkt nu aan tegen tekorten, veroorzaakt door tekorten in de zorg.

Een aantal jaren geleden heeft de Rijksoverheid een groot deel van de zorgtaken overgeheveld naar de gemeenten, en de gemeenten daarbij een veel kleiner budget gegeven dan de zorg vóór die tijd kostte. Het idee was dat, als de gemeenten het zelf zouden doen, de zorgtaken een stuk minder zouden gaan kosten. Eigenlijk een bezuiniging dus, die D66 Voorst altijd al onverantwoord heeft gevonden. De bezuinigingen beginnen nu echt hun tol te eisen, en covid-19 heeft de situatie er niet gemakkelijker op gemaakt. De zorgkosten in gemeenten (en ook Voorst) zijn erg gestegen. Dit betekent dat bezuinigingen in Voorst onvermijdelijk lijken te zijn. Maar dan niet in de zorg, want D66 Voorst vindt dat zorg voor het welzijn van haar inwoners prioriteit heeft boven andere beleidsvelden. Belastingverhoging is het laatste redmiddel om noodzakelijke kwaliteit van dienstverlening in de gemeente op peil te houden.

Dit willen wij

  • Bezuinigen op het niveau van uitvoering van taken, dus op de ambtelijke organisatie. Dit met behulp van een takendiscussie.
  • Geen bezuinigingen op preventietaken, want die zijn er juist om nog meer zorgkosten te voorkomen.
  • Het niveau van investeringen in straten, wegen, gebouwen e.d. mag verlaagd. Dat betekent niet de boel de boel laten, maar verantwoord kijken wat echt eerst moet omdat er anders bijvoorbeeld een onveilige situatie ontstaat, en wat ook wel later kan.
  • Bezuinigingen in de zorg mogen niet op zorgverlening die mensen gewoon nodig hebben. 

Ruimtelijke ordening en Volkshuisvesting

Dit vinden wij

In de gemeente Voorst is het aangenaam wonen. Het merendeel van de nieuwe woningbouw vindt momenteel plaats in de grootste kern, dat is Twello. D66 vindt dat er ook in de andere kernen meer betaalbare woningen moeten komen met name voor jongeren en ouderen. Ook moeten er woningen komen die geschikt zijn voor hulpbehoevende ouderen, gezien het feit dat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen (zie ook 8).

In het kader van de energietransitie is het van belang dat we bij nieuwbouw energieneutraal bouwen en voor bestaande woningen verduurzaming faciliteren. In de buitengebieden moet de gemeente meedenken over het veranderen van de functie van bestaande gebouwen: op deze manier kunnen we ook daar meer woonruimte realiseren.

Ruimtelijke ordening moet actief bescherming bieden aan de natuur, de biodiversiteit en de evenwichtige verdeling van schaarse grond.

In 2019 bleek Voorst de groenste gemeente van Europa te zijn. Dit gegeven zouden we moeten koesteren. Bij de aanleg van nieuwe wegen en woonwijken zal de natuur zo veel mogelijk versterkt worden. Ook in de woonwijken zal er veel aandacht moeten zijn voor de groenvoorziening.

Dit willen wij

  • Evenwichtige verdelingen van te bouwen woningen.
  • Energieneutraal bouwen.
  • Creatieve oplossingen in buitengebieden voor wonen-werken en het versterken van de natuur.
  • Zuinig zijn op de in de gemeente aanwezige natuur.
  • Aandacht voor het bouwen van alternatieve woningbouw zoals tiny houses.
  • Blijven stimuleren van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO’s), dus samen bouwen. 

Sport, cultuur en recreatie

Dit vinden wij

In onze gemeente vinden we het belangrijk dat mensen dingen samen doen. Dat kan op het werk, maar bijvoorbeeld ook op het sportveld, in een schildergroep of op het Klompenfeest. Op cultureel vlak heeft Voorst een zeer breed aanbod aan culturele verenigingen (muziek, koren, kunst, toneel enzovoort). Wij vinden het van belang dat deze kunnen blijven bestaan. Hoe schraal was het in de tijd van covid-19, toen er geen plekken waren om elkaar te ontmoeten. We kwamen er allemaal achter hoe belangrijk deze smeermiddelen in de lokale samenleving zijn. We hebben gezien hoe alle dragers van veel verschillende activiteiten zich volledig hebben ingezet om de saaiheid en de eenzaamheid te verlichten.

Ook aan sportverenigingen en -faciliteiten geen gebrek: oud en jong kan zijn conditie trainen en op peil houden. D66 wil ook graag dat de gemeente dit extra blijft stimuleren via haar sportbeleid en aandacht blijft geven aan het zo waardevolle vrijwilligerswerk.

Recreatief gezien biedt de gemeente volgens ons ook veel. De in de afgelopen jaren aangelegde en onderhouden fiets- en wandelpaden zijn aantrekkelijk en laten de schoonheid van deze groenste gemeente in al haar facetten zien.

Kortom, juist nu moeten we ervoor zorgen dat sportieve, culturele en recreatieve activiteiten kunnen blijven bestaan en dat deze financieel extra worden gesteund wanneer dat nodig is.

Dit willen wij

  • Het voortbestaan van verschillende voorzieningen, zoals de bibliotheek en het zwembad moet worden gewaarborgd.
  • Culturele evenementen en wijkgerichte burgerinitiatieven moeten worden ondersteund en waar nodig gesubsidieerd.
  • Iedere wijk of kern moet kunnen beschikken over een buitensport-/beweegvoorziening. Denk aan jeu-de-boulesbanen, kleine fitnesstuintjes, tafeltennistafels of dam-/schaakborden in de openlucht. Zo creëren we plekken waar jong en oud actief kunnen zijn en elkaar kunnen ontmoeten.
  • Het voortbestaan van verschillende voorzieningen, zoals de bibliotheek en het zwembad moet worden gewaarborgd.
  • Culturele evenementen en wijkgerichte burgerinitiatieven moeten worden ondersteund en waar nodig gesubsidieerd.
  • Iedere wijk of kern moet kunnen beschikken over een buitensport-/beweegvoorziening. Denk aan jeu-de-boulesbanen, kleine fitnesstuintjes, tafeltennistafels of dam-/schaakborden in de openlucht. Zo creëren we plekken waar jong en oud actief kunnen zijn en elkaar kunnen ontmoeten. 

Economie

Dit vinden wij

Met de economie in de gemeente Voorst gaat het goed. Dit is te zien aan de lage werkloosheid in onze gemeente. Wij vinden het belangrijk dat de lokale economie zich duurzaam kan ontwikkelen, vooral in de sectoren die onze gemeente groen en fris houden en maken. Ondernemers moeten voor advies makkelijk terecht kunnen bij een loket van de gemeente.

Vooral duurzame initiatieven moeten worden gesteund door de gemeente. Via de gemeente moeten gemakkelijker leningen kunnen worden afgesloten door burgers en bedrijven om een serieuze stap te kunnen zetten in zonne-energie, bijvoorbeeld voor zonnepanelen op grote schuren- en bedrijfsdaken.

We zien dat vooral in de cultuur en recreatie het aantal bedrijven is gegroeid. Dat past bij het soort gemeente dat we zijn en willen zijn. Op de toeristische fiets- en wandelroutes door de gemeente zou best meer kleinschalige mobiele restauratie mogen.

Het aantal landbouwbedrijven neemt af, maar we zien wel een steeds grotere schaal. Dat is niet te voorkomen. Maar, groot of klein, we zijn wel extra kritisch over milieu en inpasbaarheid.

Wat wij ook belangrijk vinden is dat we een mooie, groene, toegankelijke en levendige gemeente zijn waar bezoekers van harte welkom zijn en blijven.

Dit willen wij

  • Ondernemersloket gemeente is belangrijk en moet blijven.
  • Meer kleinschalige mobiele eet- en drinkgelegenheden langs toeristische routes in de gemeente. Denk aan foodtrucks, mobiele ijsverkoop, koffiekarren etc.
  • Als het gaat om vergroening: burgers én bedrijven moeten via de gemeente gemakkelijker leningen kunnen afsluiten voor zonnepanelen op bijvoorbeeld grote schuren- en bedrijfsdaken. 

Mobiliteit

Dit vinden wij

D66 Voorst vindt dat autoverkeer niet is weg te denken. Daarbij houden we ook nadrukkelijk rekening met de ouder wordende bevolking in de gemeente. De negatieve effecten van het autoverkeer moeten zoveel mogelijk worden opgelost. Het ligt dan voor de hand dat in dorpskernen de auto te gast is en wandelaars, spelende kinderen en fietsers de meeste plaats in gaan nemen. Dat proces is al jaren bezig en die uitwerking ondersteunt D66 Voorst volledig. Er is niet voor niets door de gemeenteraad een Mobiliteitsplan aangenomen dat deze ontwikkeling mogelijk maakt.

Onze inwoners vinden het belangrijk dat ze zich makkelijk kunnen verplaatsen. En dat gaat steeds vaker hand in hand met sportief bewegen. Wandelaars en (elektrisch ondersteunde) fietsers combineren zo nut, plezier en beweging. D66 Voorst ziet hierin elementen van een gezonde leefstijl die met het mobiliteitsprogramma kunnen worden gestimuleerd. Wij vinden het daarbij ook belangrijk dat alle kernen goed bereikbaar blijven met het openbaar vervoer.

D66 heeft vier jaar geleden tegen de randweg Twello gestemd. Dit na een uitgebreide discussie binnen de fractie, want we onderkenden ook toen dat er voordelen aan het plan zaten. Op basis van het door het college opgestelde Woon Werk Leefplan (WWL) plan hebben wij gestemd voor verder onderzoek naar de mogelijkheid om een westelijke randweg te realiseren met ondertunneling van het spoor. ‘Jullie komen je belofte niet na!’, was wat wij hoorden. Maar zoals vaak ligt ook dit genuanceerder. Dingen veranderen in het leven. Ten noorden van de spoorlijn komen grote nieuwe woningbouwlocaties en dus zal de verkeersdruk richting de A1 toenemen. Daarnaast wordt de brandweerkazerne verplaatst naar de Zuiderlaan. Als minuten tellen, dan wil je wel een snelle verbinding hebben naar die uitbreidingslocaties en niet dat wagens met blauwe zwaailichten voor de dichte spoorbomen staan. Wij willen de straten in heel Voorst de komende tien tot twintig jaar langzaam weer veranderen in leefgebieden waar de auto te gast is. Wij vinden dat we de plicht hebben om de leefbaarheid te verbeteren, en dit zo goed mogelijk samen met bewoners te doen.

D66 Voorst realiseert zich dat er voertuigen ontwikkeld gaan worden waar we nu nog geen idee van hebben. Kenmerk daarvan zal in ieder geval zijn dat verplaatsen steeds makkelijker, energie-efficiënter, stiller, veiliger en schoner wordt. De fiets en bakfiets met elektrische ondersteuning zijn goede voorbeelden van een ontwikkeling die dertig jaar geleden niet te voorzien was.

Dit willen wij

  • Meer veilige ruimte voor voetgangers, wandelaars, kinderen en fietsers. Als het enigszins mogelijk is worden vrij liggende wegen en paden aangelegd. Daar profiteren trouwens alle verkeersdeelnemers van.
  • Auto’s blijven overal welkom, in alle kernen. In Twello is de automobilist welkom tot de parkeerplaats maar keert deze na een bezoek terug op de manier waarop deze gekomen is. Doorgaand boodschappenverkeer wordt afgeremd en is onnodig.
  • Geen vrachtverkeer, doorgaand- en sluipverkeer op de twee belangrijkste dorpswegen in Twello (H.W. Iordensweg en Molenstraat)
  • De Molendwarsstraat wordt ontzien als de randweg wordt aangelegd. 

Samen met u besturen

Dit vinden wij

Voorst is een welvarende gemeente die veel taken zelf uitvoert en daar waar nodig met andere gemeenten samenwerkt als regiegemeente. Fusie met andere gemeenten is niet aan de orde. De gekozen gemeenteraad werkt zoveel mogelijk samen met de inwoners.

Samenwerking met andere gemeenten op bijvoorbeeld vlakken als GGD, brandweer politie, Plus OV en milieu moet onder controle staan van de gemeenteraad, zeker op het gebied van financiën maar ook op bij te sturen beleid.

Wij blijven als gemeente zelfstandig waar het gaat over de inrichting van onze gemeente op het gebied van bijvoorbeeld ruimtelijke ordening, vergunningen, sport, sociale dienstverlening en onze financiën.

Wel voeren wij zoveel mogelijk beleid samen met onze inwoners. Dit geven wij gestalte door het geven van inspraak bij belangrijke voorstellen. Niet alleen volgens de wettelijk verplichte inspraak, maar bij alle beleidsvoorstellen die in de gemeenteraad behandeld worden waarbij iedere inwoner in de voorbereiding kan meepraten. Verder zijn onze dorpscontactpersonen een luisterend oor voor onze samenleving, en willen we dat de inwoners van de gemeente geïnformeerd blijven worden via het Voorster Nieuws, sociale media en verschillende web-platforms.

Lees meer over onze visie op uitgebreide inspraak, burgerberaad en meer meebeslissen op www.d66.nl/voorst

Dit willen wij

  • Er moet een serieus onderzoek komen naar de mogelijkheid van een burgerberaad, zoals ook onze nationale ombudsman bepleit.
  • De nieuwgekozen gemeenteraad zou eerst moeten proberen een raadsakkoord te sluiten alvorens een college te benoemen.

Sociale Zaken en Welzijn

Dit vinden wij

De slogan ‘We laten iedereen vrij, maar niemand vallen’ past ook bij D66 in Voorst. Wij vinden initiatieven die ontstaan in buurten, dorpskernen e.d. al jaren heel belangrijk en hebben er ook voor gezorgd dat er meer ondersteuning voor was de afgelopen jaren. Dat mensen zelf de regie over hun leven houden vinden wij heel belangrijk. We weten dat er steeds meer oudere mensen komen, die natuurlijkerwijs ook meer zorg nodig hebben. We vinden dat mensen zoveel mogelijk thuis moeten kunnen blijven wonen als zij dat willen.

Als mensen echt hulp nodig hebben, dan zorgen we daarvoor en voor hen. Of het nu gaat om extra aandacht, zorg of inkomen. En we weten ook dat er inwoners zijn die het financieel moeilijk hebben, zeker na de covid-crisis. Voor hen willen we dat de gemeente er is. Niet alleen met een wettelijk uit te voeren taak, maar ook met aandacht, interesse en inzet.

De gemeenten (en ook Voorst) krijgen daarvoor geen toereikend budget van de rijksoverheid. En daarom moeten we bekijken hoe we de zorg samen kunnen organiseren. Samen met familie, buren, én samen met zorginstellingen.

Wij vinden dat de gemeente dat al heel goed doet. Onder de naam ‘Voorst onder de loep’ hebben heel veel professionals en burgers samen bedacht wat er beter kan en hoe we juist kunnen voorkomen dat mensen in de problemen komen. Die aanbevelingen moeten we opvolgen. Ook weer samen.

De coronatijd heeft ons bovendien laten zien hoe belangrijk kleinschaligheid is als de grote wereld ineens op slot gaat. De ‘scherpe randjes’ van een individuele samenleving zijn nog duidelijker zichtbaar geworden: in de lockdownperiodes was de eenzaamheid vaak voelbaar, maar ook de kracht van het zorg dragen voor elkaar.

Om de samenhang in de Voorster samenleving te verstevigen zal de gemeente kleinschalige wijk- of buurtgerichte initiatieven moeten ondersteunen. Zoals een zogenoemde inloopfaciliteit per wijk, waar mensen gemakkelijk samen kunnen kaarten, knutselen, met elkaar kunnen praten en waar ze ook gemakkelijk terecht kunnen als ze hulp nodig hebben.

Er zal veel inzet komen op het realiseren van een verantwoorde overgang van zo lang mogelijk thuis wonen naar 24-uurs voorzieningen voor mensen die dat niet meer kunnen. De aansluiting tussen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Wet Langdurige Zorg (WLZ) zal samen met de zorgverzekeraars moeten worden ondersteund met het uitgangspunt van een menswaardig verloop van ouder worden.

Dit willen wij

  • De gemeente moet kleinschalige wijk- of buurtinitiatieven ondersteunen. Dit kunnen kleinschalige evenementen zijn en/of (sport)faciliteiten.
  • In elke kern moeten inloopfaciliteiten komen of blijven waar mensen makkelijk terecht kunnen voor aanspraak en hulp. Daar moet niet op worden bezuinigd. In de nieuwe wijk Twello Noord en in de rest van Twello moeten nog twee nieuwe inloopfaciliteiten worden opgezet, en het initiatief Klein Twello moet blijven.
  • Het nieuw opgezette beleid rond schuldhulpverlening moet worden doorgezet zodat schulden al in het begin worden onderkend en meteen aangepakt.
  • 24-uursvoorzieningen ook in de kernen

Onderwijs

Dit vinden wij

Goed onderwijs is de basis voor een vrije en gelukkige samenleving, waarin iedereen tot zijn recht kan komen. Het is de sleutel voor een sterke, duurzame en wendbare economie.

We staan voor gelijke kansen voor kinderen met kansrijke èn kansarme ouders. Een ‘rijke’ schooldag betekent dat ieder kind de ruimte krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen.

De gemeente heeft geen inhoudelijke bevoegdheden in het onderwijs, behalve het zorgen voor de onderwijsgebouwen. Toch is er een inhoudelijke aanvulling op het onderwijs nodig.

In een inclusieve samenleving is er aandacht voor nieuwkomers, onder wie statushouders en arbeidsmigranten, alsook voor laaggeletterden, voor wie het aanleren of verbeteren van de Nederlandse taal essentieel is voor hun participatie in de samenleving. Hier ligt een belangrijke taak voor de gemeente Voorst.

Cultuur- en sportcoaches kunnen de aanjagers zijn voor projecten in de gemeente Voorst waarin samengewerkt wordt tussen sport- en culturele instanties, scholen en gemeente.

In samenwerking met de scholen is er een plezierige leeromgeving voor de leerlingen, die ook buiten de lesuren gebruikt kan worden voor opvang en buurtactiviteiten, waardoor het nabuurschap op een eenvoudige wijze gestimuleerd wordt.

Dit willen wij

  • Onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om meer te doen aan het wegwerken van laaggeletterdheid in de gemeente Voorst.
  • Beter verzorgen van taalonderwijs aan statushouders en arbeidsmigranten.
  • Scholen en culturele instellingen kunnen gezamenlijk cultuuronderwijs ontwikkelen.
  • Scholen in de dorpskernen behouden.