Nieuwbouw sporthallen en scholen op de helling

Na een ronde gesprekken van informateur Te Veldhuis met Veerse lijsttrekkers lijkt een rechtse coalitie, plus de ChristenUnie, het gevolg van de verkiezingen. Bezuinigingen liggen in het verschiet voor de inwoners van Veere. Met de plannen voor multifunctionele accommodaties in de gemeente als eerste bezuiniging.

Beeld: Marloes Wondergem

Inwoners Oostkapelle, Serooskerke en Westkapelle verliezen

D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem: “De eerste slachtoffers lijken de inwoners van Oostkapelle, Westkapelle, Aagtekerke en Serooskerke.” Hij doelt op plannen die SGP, VVD, HVV en ChristenUnie hebben met de multifunctionele accommodaties (MFA’s) in die dorpen.

Streep door plannen scholen en dorpshuizen

“De partijen noemen het ‘actualiseren’, ‘evalueren’, ‘bijschaven’ en ‘uitfaseren’, legt Van Maldegem uit. Duidelijk is voor D66 dat de coalitie een streep zet door de bestaande plannen om in die kernen scholen, gymzalen, en dorpshuizen te vernieuwen.” Zonde omdat er veel draagvlak is voor die plannen onder inwoners.”

Liever coalitie waarin veel inwoners zich herkennen

De D66-fractievoorzitter steekt niet onder stoelen of banken op een andere uitkomst te hebben gehoopt. “We zagen het liefst een coalitie waarin veel inwoners zich zouden herkennen.” In gesprek met de informateur heeft D66 daarom gezegd een voorkeur te hebben voor een coalitie met SGP en PvdA-GroenLinks, aangevuld met HVV of VVD.

Conservatief en bezuinigen

Van Maldegem vreest nu een conservatieve, bezuinigende coalitie die zich met name richt op ondernemers en minder op de inwoners van de gemeente. “Veelzeggend was dat de enige brief aan de gemeenteraad waarover donderdagavond werd gesproken een brief was van de vereniging van Veerse ondernemers.”

Positief-kritische blik

Niettemin benadrukt Van Maldegem dat D66 de plannen voor Veere van de komende coalitie altijd op hun inhoud zal beoordelen. “D66 is geen partij die de kont tegen de krib gooit. Goede voorstellen zullen we de komende jaren steunen, slechte voorstellen zullen we onvermoeibaar proberen te verbeteren.”