Nieuw zomerhuis moet twee parkeerplaatsen hebben

Ieder nieuw zomerhuis in de gemeente Veere moet minstens twee eigen parkeerplaatsen hebben voor toeristen. Dat voorkomt parkeeroverlast voor omwonenden. Dat heeft de gemeenteraad van Veere bepaald. Er was unanieme steun voor dat voorstel van D66’er Jacco van Maldegem

Verhuur is prima, maar hinder bij de buren niet

Het komt in de zomer met regelmaat voor dat inwoners geen parkeerplaats kunnen vinden als ze thuis komen van het werk. Vaak heeft dat te maken met toeristen die ook met de auto zijn gekomen. D66-fractievoorzitter Van Maldegem: “Inwoners moeten toch geen hinder ondervinden, omdat de buren geld verdienen aan toeristen?”

Beeld: Tomas Hustoles / Burst

Auto toerist niet op straat

D66 stelde daarom voor dat ieder nieuw zomerhuis in de gemeente Veere verplicht moet beschikken over twee eigen parkeerplaatsen voor de toeristen. “Zo voorkomen we dat ook toeristen op een straat nog een plekje moeten vinden voor hun auto.”

Auto toerist niet op straat

Van Maldegem beseft dat inwoners die een zomerwoning willen bouwen daardoor extra kosten moet maken. “Dat is eerlijker dan andersom. De inwoners die geld verdienen aan de verhuur, mogen ook de kosten dragen van die parkeerplaatsen.”

Wethouder wilde 1 plek per zomerwoning

Wethouder Steketee stelde voor om bij zomerhuizen minder parkeerplaatsen verplicht te stellen dan bij een bed & breakfast of bij mensen die kamers verhuren in hun huis. Dat vond Van Maldegem vreemd, en bij de stemming dacht de hele gemeenteraad er ook zo over. De wethouder gaat nu aan de slag met het nieuwe voorstel