Veers gemeentebestuur verjongt

Max Huiszoon uit Zoutelande is sinds donderdag 30 mei de kinderburgemeester van de gemeente Veere. Hij mag nu een jaar lang een keten dragen met 13 schakels, die de verschillende kernen symboliseren. 

Kinderen onmisbaar

In de PZC zei Veers burgemeester Frederiek Schouwenaar: “Er wonen ontzettend veel kinderen in onze gemeente. We zeggen niet voor niks: kinderen zijn de toekomst.  Dan is het dus onmisbaar om juist een kind mee te laten dóén, ook echt doen, in de rol van een kinderburgemeester. Die heeft dus ook gezag. Namens alle kinderen.” 

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

“Meer hutten bouwen en waterpunten in speeltuin”

Het komende jaar loopt de kinderburgemeester mee met de burgemeester bij speciale gelegenheden als Koningsdag en de herdenking van 80 jaar bevrijding van Walcheren. Ook werkt hij aan een zelfgekozen project en hij wil dat kinderen meer hutten kunnen bouwen. Ook wil hij dat er meer waterpunten komen in Veerse speeltuinen.

Initiatief van D66 Veere

De fractie van D66 Veere diende een initiatiefvoorstel in om een kinderburgemeester voor de gemeente Veere in te stellen, de eerste op Walcheren. Het is voor D66 belangrijk dat de stem van de jeugd wordt vertegenwoordigd en kinderen meer betrokken worden bij de lokale politiek en besluitvorming.

Groep t/m 12 jaar werd nog niet gehoord

Zo kan de gemeente beter inspelen op de behoeften en wensen van jongere inwoners, wat bijdraagt aan een levendige en inclusieve gemeenschap. Fractievoorzitter Jacco van Maldegem: “Een kinderburgemeester is een mooie aanvulling op de jeugdraad die we al hebben. De kinderburgemeester is er voor kinderen tot en met 12 jaar. Die groep werd nog niet vertegenwoordigd.”

Benoeming voor 1 jaar

De verkiezingen zijn dit jaar op zeven Veerse basisscholen gehouden, dus de brug tussen educatie, verantwoordelijkheidsgevoel en politiek is zo geslagen. Volgend jaar worden er weer nieuwe verkiezingen gehouden, en hopelijk op meer scholen. D66 Veere verwacht veel nieuwe, jonge leiders!