Liever gratis parkeren voor inwoner dan goedkoop voor toerist

Een gratis parkeerkaart voor inwoners, of goedkoper parkeren voor de toerist. Voor D66 Veere is dat een makkelijke keuze: gratis parkeren voor de inwoner. De coalitie van SGP, Hart voor Veere, VVD en ChristenUnie kiest liever voor de toerist. De kosten van dit grapje? Ieder jaar opnieuw 900.000 euro.

illustratieve samenvatting raadsvergaderingen 9 en 10 november 2022 Beeld: D66 / Marloes Wondergem

Wat kun je met 9 ton?

D66 heeft de coalitie proberen te overtuigen wat je allemaal ook met dat geld kunt doen voor de inwoner:

– stoppen met de hondenbelasting
– 12 handhavers betalen die controleren op illegale huisverhuur aan toeristen
– en/of de jaarlijkse kosten van zes nieuwe scholen betalen.

HVV breekt belofte aan kiezer

D66 en DTV stelden voor in de raadsvergadering van 10 november om alle inwoners een gratis parkeerkaart te geven voor alle kernen. Tegen dat voorstel stemde de hele coalitie, ondanks verkiezingsbeloftes van onder andere Hart voor Veere om parkeren voor inwoners gratis te maken.

Toekomst nieuwe sporthal en scholen onzeker

D66 heeft zich bij het begrotingsdebat sterk gemaakt voor duidelijke spelregels voor de zogeheten multifunctionele accommodaties. Dat zijn de plannen om scholen, sportvoorzieningen en zorg te combineren in bijvoorbeeld Serooskerke, Westkapelle en Oostkapelle. De coalitie zorgt in de plannen voor onvoldoende geld om de gedane beloftes aan inwoners in te kunnen vullen, vindt D66 Veere.

Geen geitenfokkerij in Veere; kies voor gezondheid inwoner

D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem heeft verder gepleit om geen nieuwe geitenfokkerij toe te staan in Veere. Inwoners kunnen immers erg ziek worden van Q-koorts. Die ziekte ontstaat vaak bij geiten en kan ook mensen besmetten. “De kans is klein, maar de gevolgen zeer groot,” aldus Van Maldegem

Gemeente Aagtekerke?

Ook heeft D66 het college gevraagd of het overweegt de naam van de gemeente te veranderen in gemeente Aagtekerke. De coalitie van SGP, Hart voor Veere, VVD en ChristenUnie maakt voor dit dorp namelijk heel vaak een uitzondering.

School Aagtekerke zeker van geld; andere niet

Van Maldegem somde vijf voorbeelden op. Zo bouwt in Aagtekerke het college voor de rijke inwoners. Het geld voor de nieuwe, reformatorische Versluijsschool is helemaal geregeld terwijl andere scholen nog in onzekerheid zitten of er voldoende geld vrijkomt.

Grijpskerke heeft het nakijken

Tijdens verkiezingen zei iedere partij de verkeersproblematiek van Grijpskerke op te willen lossen. En nu maakt de coalitie meer geld vrij voor het verkeer in Aagtekerke dan voor Grijpskerke.

Inwoners Aagtekerke meer recht op meepraten dan anderen

En als klap op de vuurpijl maakt het college onderscheid tussen inwoners. Zo mochten Domburgers niet meepraten over de bouwplannen in Aagtekerke. Maar kinderen uit Aagtekerke mogen wel meepraten over de nieuwe speeltuin in Westkapelle, maar kinderen uit Zoutelande niet. “Onverklaarbare verschillen,” aldus Van Maldegem, die het college verzocht heeft schriftelijk uit te leggen hoe dat verschil is ontstaan.