Geld voor herdenking 80 jaar bevrijding

De 80-jarige herdenking van de bevrijding van Walcheren in 1944 kan rekenen op extra aandacht van de gemeente Veere. Een voorstel van D66 Veere tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 kon rekenen op unanieme steun van de gemeenteraad. “Alle goede initiatieven kunnen rekenen op financiële steun vanuit de gemeente.”

Laatste lustrum
voor veteranen?

D66-raadslid Jacco van Maldegem: “Vermoedelijk is deze 80-jarige herdenking het laatste lustrum voor veteranen die hebben gevochten voor onze vrijheid. Dan mogen financiële beperkingen eigenlijk geen rol spelen.”

Beeld: gemeente Hollands Kroon

Ruimhartige blik op
subsidieverzoeken

Van Maldegem zegt dan ook blij te zijn dat de gemeenteraad zich achter zijn voorstel schaarde om initiatieven voor evenementen en herdenkingen in het najaar van 2024 welwillend en ruimhartig te beoordelen.

Festung Walcheren bevrijd

Walcheren werd al in 1944 bevrijd door een bonte verzameling geallieerden. Britten, Canadezen, Nederlanders, Noren en Polen vochten tijdens operatie zij aan zij om de Duitsers van het eiland – door de nazi’s verbouwd en omgedoopt tot Festung Walcheren – te krijgen.

Walcheren cruciaal in
geallieerde opmars

Het grote doel was de Westerschelde te kunnen gebruiken, en daarmee de haven van Antwerpen. Die haven was cruciaal voor de bevoorrading van de geallieerde troepen in hun opmars richting nazi-Duitsland.