Zuinig omgaan met spullen en grondstoffen
Nu is het vaak nog goedkoper om vervuilende dingen te kopen. Dat moet anders. Uiteindelijk moeten we er voor gaan zorgen dat er geen afval meer bestaat. Alles wat we kopen is dan gemaakt van
materialen die er al zijn, zoals van plastic, papier en stenen die al eens gebruikt zijn. We willen hier de komende jaren grote stappen in zetten. We willen experimenteren met nieuwe vormen van afvalinzameling. Afval scheiden willen we zo gemakkelijk mogelijk maken voor onze inwoners. We willen ondernemers én inwoners betrekken om te experimenteren met verpakkingsvrij kopen en het maken van duurzame keuzes. Dit willen we bijvoorbeeld doen voor jonge ouders: alle jonge ouders die hun kind komen inschrijven in onze gemeente krijgen een pakket met informatie en spullen voor duurzaam ouderschap: Hierin zitten bijvoorbeeld een herbruikbare luier en biologisch afbreekbare billendoekjes.
Dat begint ook bij voorzichtig omgaan met spullen die we gebruiken, zodat het niet kapot gaat. Spullen die we al eens gebruikt hebben, moeten we zoveel mogelijk nog eens gebruiken, zoals plastic
tasjes. Als iets kapot gaat of moet worden vervangen, moeten we de grondstoffen opnieuw gebruiken. Zo ontstaat er een kringloop van materialen, waardoor we geen nieuwe bossen hoeven te kappen,
geen gas, kolen en olie uit de grond hoeven te halen en geen mensen in mijnen hoeven te laten werken.
We willen het gemakkelijker maken voor mensen om afval te scheiden en hergebruik stimuleren. We moedigen initiatieven rond het ophalen van zwerfafval aan en helpen bij het opzetten van repairshops en repaircafés, waar mensen kapotte spullen kunnen laten repareren.
- We helpen inwoners en ondernemers bij het nemen van energiebesparende maatregelen en\ het installeren van energieopwekkers.
- Inwoners kunnen gratis gebruik maken van een energiecoach
- De gemeente zorgt voor openbaar groen en we moedigen inwoners aan om zelf hun tuinen en platte daken te vergroenen.
- We beschermen onze natuur en daar waar mogelijk breiden we die uit.
- We stellen een aanjager “vitaal landschap” aan die de betrokken partijen van de landbouwtransitie bij elkaar brengt.
- We willen geen uitbreiding van dierplaatsen bij veehouderijen en ook geen nieuwe geitenhouderijen of varkensboerderijen.
- We willen experimenteren met nieuwe vormen van afvalinzameling.
- We ondersteunen inwoners bij het maken van duurzame keuzes. Bijvoorbeeld met informatiepakketten en het delen van goede voorbeelden.
- We moedigen initiatieven rond het ophalen van zwerfafval aan en helpen bij het opzetten van repairshops en repaircafés, waar mensen kapotte spullen kunnen laten repareren.