Partijdige kieswijzer: D66 en FNP
De FNP gaat uit van de kracht van de gemeenschap. D66 deelt het belang van de Friese taal en cultuur. Maar er zijn ook verschillen. De belangrijkste lees je hieronder.
De verschillen
Alle kinderen krijgen goed Onderwijs. Dat is waar D66 voor staat. We zien steeds grotere verschillen tussen de kansen van kinderen. Waar kinderen vandaan komen of wat de ouders van kinderen doen mag geen invloed hebben op de kansen van kinderen. D66 wil kansengelijkheid creëren voor alle kinderen. Dit doen we door het versterken van onderwijsachterstandbeleid en helpen we scholen om te zorgen voor een zo rijk mogelijke schooldag, met muziek, sport, techniek, gastlessen en excursies. We zien dat er in de toekomst steeds meer scholen zullen moeten sluiten in verband met de daling van het aantal leerlingen. Om te voorkomen dat er in de toekomst gebieden ontstaan waar geen primair of speciaal onderwijs meer in de nabije omgeving is; willen we dat (koepels) van scholen gaan samenwerken en bijvoorbeeld kiezen voor het opzetten van een gezamenlijk IKC in een gebied.
Voor de FNP is het vanzelfsprekend dat kinderopvang dichtbij beschikbaar moet zijn voor alle kinderen, zowel in het dorp als in de stad. Alle kinderen moeten dezelfde kansen hebben. Niet alleen integraal onderwijs in de grote kernen, maar ook in de dorpen. Toekomstbestendige schoolgebouwen moeten wat de FNP betreft dan ook voldoen aan de integrale kinderaanpak, een goed en gezond binnenklimaat hebben en qua schaal passend bij de leeftijd en het denken van kinderen.
D66 zet sterk in op kansengelijkheid. De FNP wil ook dat alle kinderen gelijke kansen krijgen maar geeft niet aan hoe ze dit wil bereiken.
D66 wil verduurzamen, dit is een breed begrip dus zullen we uitleggen wat willen doen binnen onze gemeente. Om de klimaatverandering tegen te kunnen gaan willen wij als D66 onze eigen leefomgeving zo groen mogelijk maken. Dit willen wij doen zoveel mogelijk openbaar groene plekken te creëren en willen wij inwoners stimuleren om hun eigen tuinen en daken zo groen mogelijk te maken. Wij willen het regenwater opvangen om overstromingen tegen te kunnen gaan.
Voor de FNP geldt ook dat de regenton een zichtbaar en concreet middel is om de gevolgen van de klimaatverandering bij de inwoners onder de aandacht te brengen. Ook de hemelwaterafvoer afkoppelen van het riool en het inrichten van tijdelijke waterbergingen moet snel worden opgepakt. In samenwerking met inwoners moet de gemeente tot groenplannen komen, waarin waterberging in natte tijden en reductie van warmtestress in warme tijden wordt meegenomen.
Zowel D66 als de FNP willen samen met de inwoners op zoek naar concrete oplossingen, daar vinden we elkaar.
D66 wil ervoor zorgen dat je kunt wonen waar je hart ligt. Wil je terug naar je geboortedorp of stad dan moet dit mogelijk zijn. Door de woningcrisis zijn er op dit moment te weinig woningen. Wij zijn groot voorstander voor bouwen, alleen willen wij dit op een duurzame manier doen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan tiny houses. We willen leegstaande gebouwen zoals bedrijven en boerderijen ombouwen tot woningen voor jongeren. Bouwen, bouwen, bouwen, maar dus wel op een duurzame manier.
De FNP wil ook dat iedereen kan wonen waar hij of zij zelf wil. De gemeente moet veel meer de regie pakken bij het verdelen van huur- en koopwoningen. De gemeente moet de professionele schakel zijn tussen de vraag naar woningen en de partijen die deze woningen willen ontwikkelen. De FNP staat voor het ontwikkelen van moderne woonvormen zoals lytske húzen en kangeroewoningen. Bestaande huurwoningen mogen niet eerder gesloopt of verkocht worden dan dat er nieuwe voor in de plaats komen. Elke mogelijkheid moet worden aangrepen om de woningkrapte aan te pakken, zoals: huisvestingsverordening, opkoopbescherming, wet toeristische verhuur woonruimte, zelfbewoning, verordening leegstand en erfpacht.
Onze gemeente barst van de bedrijvigheid. D66 wil blijven inzetten op de sectoren toerisme, landbouw, agribusiness, energie/water, scheeps- en jachtbouw en zorg. Toch is er ook nog ruimte voor nieuwe bedrijvigheid. D66 wil dat de gemeente een warm welkom biedt aan jong, innovatief ondernemerschap. We bieden als gemeente een prachtig vestigingsklimaat voor een diverse samenleving. D66 wil een werkomgeving creëren waar er voor iedereen zijn of haar baan is. Door bedrijven te stimuleren goede werkplekken te faciliteren willen we een baan voor iedereen.
In het FNP Verkiezingsprogramma wordt niet specifiek gesproken over werk en inkomen.
D66 is de partij die staat voor vrijheid en gelijkheid. Wij noemen dit zelf liever kansengelijkheid. Wij willen een gemeente waar iedereen zich thuis mag voelen. Op dit moment zijn wij als gemeente een regenbooggemeente. Om hier nog beter invulling aan te geven, gaan wij een nieuw plan opstellen om onze gemeente nog inclusiever te maken.
Ook vinden wij het belangrijk dat elke inwoner een zo gezond mogelijk leven kan leiden. We zetten daarvoor in op preventie van gezondheidsproblemen en voorlichting over gezonde keuzes.
De FNP vindt dat Súdwest-Fryslân zich gastvrij moet opstellen voor mensen die op de vlucht zijn door oorlog en geweld. En werk moet maken van integratie in onze taal, gewoonten en cultuur. Gemeentelijke inzet voor een zinvol leven van vluchtelingen. Niet alleen cursussen inburgering, maar ook begeleiding na zinvol werk of vrijwilligerswerk. Gaandeweg krijgen we schreeuwend behoefte aan vaklui. Dit zijn we met de FNP eens dus hier vinden we elkaar.
Zorg is een belangrijke kernwaarde voor D66. Een vrije samenleving begint bij een goede gezondheid. Als je niet gezond bent, dan word je zoveel mogelijk geholpen, zodat ook jij zoveel mogelijk vrij kunt zijn. Door de coronacrisis beseffen we meer dan ooit: goede, toegankelijke en betaalbare zorg is letterlijk van levensbelang. Daarom wil D66 zich inzetten voor preventie van gezondheidsproblemen en voorlichting over gezonde keuzes. We zorgen voor een netwerk van wandelroutes zodat elke inwoner dichtbij huis aan beweging kan doen.
De FNP vindt dat de zorg dichtbij de mensen moet worden georganiseerd. De zorgvraag is leidend, niet het beschikbare geld. We moeten kansen zoeken om voor onze inwoners de zorg op maat, betaalbaar en toegankelijk te houden. Geen nieuwe pilots meer in het sociaal domein, maar vertrouwen op de mensen die het werk in de zorg uitvoeren. De gebiedsteams moeten toegankelijk zijn door dichtbij de mensen te zijn en midden in de gemeenschap te staan. Bijvoorbeeld door te werken vanuit dorpshuizen.
D66 vindt kunst en cultuur als partij erg belangrijk. Al vanaf jongs af aan moeten kinderen in contact kunnen komen met kunst en cultuur. Dit is dan ook een punt waar wij ons op willen focussen. Zo willen wij dat er meer muziek op school en na schooltijd komt en willen wij investeren in de cultuursector in Bolsward door “Ons Gebouw” te renoveren zodat dit samen met de Tiid en de Broerekerk een volwaardige culturele driehoek wordt.
De culturele organisaties, groot en klein, in onze gemeente krijgen de steun die ze verdienen, bezuinigingen zijn uitgesloten. We beschermen ons cultureel erfgoed.
De FNP vindt dat we anders naar cultuur moeten kijken. Cultuur is niet alleen maar hobby; cultuur is meer. Cultuur is belangrijk voor de leefbaarheid. Verenigingen, musea, bibliotheek en theater dragen daaraan bij, dit deelt de FNP met D66. Cultuur kan volgens de FNP worden ingezet als zorginterventie, cultuur heeft een preventieve werking. Geld dat we investeren in cultuur betaalt zich weer terug in zorg en welzijn. De FNP wil zorgdragen voor het behoud van ons cultureel erfgoed en culturele festiviteiten stimuleren. Onze karakteristieke dorpen en steden en landschappelijke monumenten verdienen bescherming. In Súdwest-Fryslân is een grote verscheidenheid aan kleine culturele instellingen met koren, korpsen, popgroepen, toneelverenigingen en beeldende kunstenaars. De FNP wil zich inzetten voor het behoud ervan.
Daarnaast heeft de FNP brede aandacht voor het Fries in onze gemeente. Zij zijn daarin dwingender dan D66. Maar net zoals D66 vindt de FNP ook dat het Snekers en het Hylpers aandacht verdienen.
D66 wil een vrij leven voor iedereen. Een sterke democratische rechtsstaat is voor dat streven onmisbaar. We willen verder kijken dan de grenzen van Nederland. Ieder mens verdient volgens ons eenzelfde kans, vrijheid en een veilig thuis, Nederlander of niet. Als gemeente zijn we ervoor verantwoordelijk om de mensen die hier naartoe komen mee te laten doen in de maatschappij. Dit delen we met de FNP.
Verder heeft de FNP in haar verkiezingsprogramma niets specifieks opgenomen over veiligheid.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en GroenLinks
Net als D66 is GroenLinks een groene partij. Nadat D66-oprichter Hans van Mierlo het klimaatprobleem in Nederland als eerste agendeerde, hebben we dit thema samen vasthoudend op de kaart gezet. Toch zijn er ook verschillen, die lees je in de partijdige kieswijzer.
De verschillen
Alle kinderen goed Onderwijs. Dat is waar D66 voor staat. We zien steeds grotere verschillen tussen de kansen van kinderen. Waar kinderen vandaan komen of wat de ouders van kinderen doen mag geen invloed hebben op de kansen van kinderen. D66 wil kansengelijkheid creëren voor alle kinderen.
GroenLinks heeft als doelstelling dat alle kinderen toegang moeten hebben tot een duurzaam schoolgebouw. Ook wil GroenLinks schoolgebouwen inzetten als multifunctionele ontmoetingsplaats. Daarbij wil GroenLinks laaggeletterdheid ambitieus aanpakken.
D66 wil verduurzamen, dit is een breed begrip dus zullen we uitleggen wat willen doen binnen onze gemeente. Om de klimaatverandering tegen te kunnen gaan willen wij als D66 onze eigen leefomgeving zo groen mogelijk maken. Dit willen wij doen zoveel mogelijk openbaar groene plekken te creëren en willen wij inwoners stimuleren om hun eigen tuinen en daken zo groen mogelijk te maken. Wij willen het regenwater opvangen om overstromingen tegen te kunnen gaan.
GroenLinks heeft als ambitie om een wethouder aan te laten treden die verantwoordelijk is voor Klimaat en Leefbaarheid. Ook wil de partij dat de gemeente een voorbeeldfunctie op zich neemt als het gaat om CO2-reductie. Daarbij wordt ingezet op groene stroom of het zelf opwekken van energie.
D66 wil ervoor zorgen dat je kunt wonen waar je hart ligt. Wil je terug naar je geboortedorp of stad, dan moet dit mogelijk zijn. Door de woningcrisis zijn er op dit moment te weinig woningen. Wij zijn groot voorstander voor bouwen; alleen willen wij dit op een duurzame manier doen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan tiny houses. We willen leegstaande gebouwen zoals bedrijven en boerderijen ombouwen tot woningen voor jongeren. Bouwen, bouwen, bouwen, maar wel op een duurzame manier.
GroenLinks heeft ook ambities om veel te bouwen. Woningen bouwen voor de toekomst zoals de partij dit zelf noemt. Ook GroenLinks is voorstander om grote gebouwen om te vormen tot meerdere woningen. Ook heeft deze partij de ambitie om nieuwbouw te laten bestaan uit minimaal 50% sociale huur.
Onze gemeente barst van de bedrijvigheid. D66 wil blijven inzetten op de sectoren toerisme, landbouw, agribusiness, energie/water, scheeps- en jachtbouw en zorg. Toch is er ook nog ruimte voor nieuwe bedrijvigheid. D66 wil dat de gemeente een warm welkom biedt aan jong, innovatief ondernemerschap. We bieden als gemeente een prachtig vestigingsklimaat voor een diverse samenleving. D66 wil een werkomgeving creëren waar er voor iedereen zijn of haar baan is. Door bedrijven te stimuleren goede werkplekken te faciliteren willen we een baan voor iedereen.
GroenLinks wil zich inzetten om duurzamer te ondernemen. De gemeente moet bijdragen aan de overgang naar een circulaire economie door haar inkoopbeleid hierop in te richten en bedrijven te helpen deze omslag te maken. Ook wil GroenLinks agrariërs stimuleren om te experimenteren met vormen van duurzame landbouw.
D66 is de partij die staat voor vrijheid en gelijkheid. Wij noemen dit zelf liever kansengelijkheid. Wij willen een gemeente waar iedereen zich thuis mag voelen. Op dit moment zijn wij als gemeente een regenbooggemeente. Om hier nog beter invulling aan te geven, gaan wij een nieuw plan opstellen om onze gemeente nog inclusiever te maken.
Ook vinden wij het belangrijk dat elke inwoner een zo gezond mogelijk leven kan leiden. We zetten daarvoor in op preventie van gezondheidsproblemen en voorlichting over gezonde keuzes.
GroenLinks vindt het ook belangrijk dat iedereen kan zijn wie je wil zijn. Over vrijheid en gelijkheid heeft GroenLinks niet duidelijk in het verkiezingsprogramma beschreven wat ze hierin willen bereiken. GroenLinks wil een gemeente waarin iedereen meedoet. Zo willen zij bijvoorbeeld een experiment doen met het basisinkomen en de regels rondom de bijstand versoepelen.
Zorg is een belangrijke kernwaarde voor D66. Een vrije samenleving begint bij een goede gezondheid. Als je niet gezond bent, dan word je zoveel mogelijk geholpen, zodat ook jij zoveel mogelijk vrij kunt zijn. Door de coronacrisis beseffen we meer dan ooit: goede, toegankelijke en betaalbare zorg is letterlijk van levensbelang. Daarom wil D66 zich inzetten voor preventie van gezondheidsproblemen en voorlichting over gezonde keuzes. We zorgen voor een netwerk van wandelroutes zodat elke inwoner dichtbij huis aan beweging kan doen.
GroenLinks heeft zorg ook als grote prioriteit. In het verkiezingsprogramma van GroenLinks gaat het met name over maatwerk wat zorg betreft. Ook wil de partij dat mantelzorgers jaarlijks door de gemeente in het zonnetje worden gezet.
Kunst en cultuur vinden wij als partij erg belangrijk. Al vanaf jongs af aan moeten kinderen in contact kunnen komen met kunst en cultuur. Dit is dan ook een punt waar wij ons op willen focussen. Zo willen wij dat er meer muziek op school en na schooltijd komt en willen wij investeren in de cultuursector in Bolsward door “Ons Gebouw” te renoveren zodat dit samen met de Tiid en de Broerekerk een volwaardige culturele driehoek wordt.
De culturele organisaties, groot en klein, in onze gemeente krijgen de steun die ze verdienen, bezuinigingen zijn uitgesloten.
GroenLinks wil een sociale en open gemeente en vind daarbij een bruisende culturele sector horen. Daarom vindt de partij dat musea, bibliotheken en culturele vorming onmisbare basisvoorzieningen zijn. GroenLinks wil blijvende steun aan de partijen verschaffen vanuit de gemeente. Wij sluiten ons hier als D66 bij aan.
GroenLinks heeft in haar verkiezingsprogramma niks gezegd over veiligheid. Wij vinden dit een kernwaarde vandaar dat D66 een vrij leven wil voor iedereen. Een sterke democratische rechtstaat is voor ons onmisbaar. We willen verder kijken dan de grenzen van Nederland. Ieder mens verdient volgens ons eenzelfde kans, vrijheid en een veilig thuis, Nederlander of niet. Als gemeente zijn wij hiervoor verantwoordelijk. D66 zet daarom vooral in op een inclusief beleid waar discriminatie nooit getolereerd mag worden. Wij presenteren ons ook als regenbooggemeente en daar zijn we trots op. Dit willen we uitbreiden naar een nog inclusievere gemeente.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en PvdA
Net als D66 is de PvdA een sociale partij. We willen allebei gelijke kansen creëren. Dat begint voor ons bij goed onderwijs en een betaalbare woning voor iedereen. We kunnen hier samen optrekken, maar er zijn ook verschillen. Je leest het in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
Alle kinderen goed Onderwijs. Dat is waar D66 voor staat. We zien steeds grotere verschillen tussen de kansen van kinderen. Waar kinderen vandaan komen of wat de ouders van kinderen doen mag geen invloed hebben op de kansen van kinderen. D66 wil kansengelijkheid creëren voor alle kinderen.
Ook PvdA wil meer kansengelijkheid creëren. Hierin kunnen wij als partijen elkaar dus versterken. Ook wil de PvdA voor ieder kind een ontbijt en wil deze partij zich inzetten dat er meer kinderen gaan meedoen aan sport en cultuur.
D66 wil verduurzamen, dit is een breed begrip dus zullen we uitleggen wat we willen doen binnen onze gemeente. Om de klimaatverandering tegen te kunnen gaan willen wij als D66 onze eigen leefomgeving zo groen mogelijk maken. Dit willen wij doen door zoveel mogelijk openbaar groene plekken te creëren en willen wij inwoners stimuleren om hun eigen tuinen en daken zo groen mogelijk te maken. Wij willen het regenwater opvangen om overstromingen tegen te kunnen gaan.
De PvdA wil graag een groene en duurzame economie. Met volop ruimte voor natuur. Verduurzamen vind de partij dan ook erg belangrijk. Zo wil de partij energiecoaches aanstellen die kunnen assisteren met het verduurzamen voor mensen met een kleine portemonnee. Hier zijn wij als partij geen voorstander van en pakken dit graag in het algemeen voor iedereen op dezelfde manier aan.
D66 wil ervoor zorgen dat je kunt wonen waar je hart ligt. Wil je terug naar je geboortedorp of stad dan moet dit mogelijk zijn. Door de woningcrisis zijn er op dit moment te weinig woningen. Wij zijn groot voorstander voor bouwen, alleen willen wij dit op een duurzame manier doen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan tiny houses. We willen leegstaande gebouwen zoals bedrijven en boerderijen ombouwen tot woningen voor jongeren. Bouwen, bouwen, bouwen, maar wel op een duurzame manier.
De PvdA wil graag woningen bouwen voor iedere portemonnee. Hierin willen zij dat de gemeente zelf meer de regie neemt. De partij wil straatjes met betaalbare huizen van de grond krijgen. Ook wil de partij een Masterplan als het gaat om wonen, hierbij moeten alle betrokken partijen om tafel om een oplossing te vinden voor de woningcrisis.
Onze gemeente barst van de bedrijvigheid. D66 wil blijven inzetten op de sectoren toerisme, landbouw, agribusiness, energie/water, scheeps- en jachtbouw en zorg. Toch is er ook nog ruimte voor nieuwe bedrijvigheid. D66 wil dat de gemeente een warm welkom biedt aan jong, innovatief ondernemerschap. We bieden als gemeente een prachtig vestigingsklimaat voor een diverse samenleving. D66 wil een werkomgeving creëren waar er voor iedereen zijn of haar baan is. Door bedrijven te stimuleren goede werkplekken te faciliteren willen we een baan voor iedereen.
Een groot verschil tussen de PvdA en D66 is dat de PvdA minder flexibele inhuur wil. Denk hierbij aan ZZP’ers. Dit mag wat de partij betreft alleen nog maar bij ‘ziek, piek en uniek’. D66 is hier absoluut geen voorstander van, iedereen mag vrij zijn in het doen en laten wat hij of zij wil, ook qua werk.
D66 is de partij die staat voor vrijheid en gelijkheid. Wij noemen dit zelf liever kansengelijkheid. Wij willen een gemeente waar iedereen zich thuis mag voelen. Op dit moment zijn wij als gemeente een regenbooggemeente. Om hier nog beter invulling aan te geven, gaan wij een nieuw plan opstellen om onze gemeente nog inclusiever te maken.
Ook vinden wij het belangrijk dat elke inwoner een zo gezond mogelijk leven kan leiden. We zetten daarvoor in op preventie van gezondheidsproblemen en voorlichting over gezonde keuzes.
De PvdA heeft in haar verkiezingsprogramma niet een duidelijke visie op vrijheid en gelijkheid. De partij vindt dat dat iedereen erbij hoort en mee mag doen, hier staan wij als partij volledig achter. Als actiepunt heeft de PvdA benoemd de inburgering van nieuwe inwoners sneller en socialer te willen afhandelen.
Zorg is een belangrijke kernwaarde voor D66. Een vrije samenleving begint bij een goede gezondheid. Als je niet gezond bent, dan word je zoveel mogelijk geholpen, zodat ook jij zoveel mogelijk vrij kunt zijn. Door de coronacrisis beseffen we meer dan ooit: goede, toegankelijke en betaalbare zorg is letterlijk van levensbelang. Daarom wil D66 zich inzetten voor preventie van gezondheidsproblemen en voorlichting over gezonde keuzes. We zorgen voor een netwerk van wandelroutes zodat elke inwoner dichtbij huis aan beweging kan doen.
De PvdA wil een brede zorg creëren. Zo benoemt de partij dat de zorg geen markt is maar draait om mensen. Ook wil de partij een dementievriendelijke gemeente maken. Dit zien wij als partij als een goed punt.
De partij wil ook een sportieve gemeente. De partij zet niet incidenteel maar structureel in op deze sportieve- en maatschappelijke voorziening.
Kunst en cultuur vinden wij als partij erg belangrijk. Al vanaf jongs af aan moeten kinderen in contact kunnen komen met kunst en cultuur. Dit is dan ook een punt waar wij ons op willen focussen. Zo willen wij dat er meer muziek op school en na schooltijd komt en willen wij investeren in de cultuursector in Bolsward door “Ons Gebouw” te renoveren zodat dit samen met de Tiid en de Broerekerk een volwaardige culturele driehoek wordt.
De culturele organisaties, groot en klein, in onze gemeente krijgen de steun die ze verdienen, bezuinigingen zijn uitgesloten.
De PvdA wil investeringen in cultuur en cultuuronderwijs blijven behouden. Er wordt geen cent bezuinigd, cultuur op allerlei manieren is en blijft toegankelijk voor iedereen. Wij zouden meer geld willen investeren in cultuur. De partij wil graag alle musea en culturele locaties behouden, dit omdat zij essentieel zijn voor de cultuurbeleving. Hier sluiten wij ons graag bij aan.
De Pvda heeft in haar verkiezingsprogramma niks gezegd over veiligheid. Wij vinden dit een kernwaarde vandaar dat D66 een vrij leven wil voor iedereen. Een sterke democratische rechtstaat is voor ons onmisbaar. We willen verder kijken dan de grenzen van Nederland. Ieder mens verdient volgens ons eenzelfde kans, vrijheid en een veilig thuis, Nederlander of niet. Als gemeente zijn wij hiervoor verantwoordelijk. D66 zet daarom vooral in op een inclusief beleid waar discriminatie nooit getolereerd mag worden. Wij presenteren ons ook als regenbooggemeente en daar zijn we trots op. Dit willen we uitbreiden naar een nog inclusievere gemeente.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en ChristenUnie
D66 en ChristenUnie kunnen vaak goed met elkaar optrekken. Als het gaat over migratie en het klimaat bijvoorbeeld. Toch verschillen onze wereldbeelden, waarover je meer leest in deze partijdige kieswijzer.
De verschillen
D66 is de onderwijspartij bij uitstek.
We zien steeds grotere verschillen tussen de kansen van kinderen. Waar kinderen vandaan komen of wat de ouders van kinderen doen mag geen invloed hebben op de kansen van kinderen. D66 wil kansengelijkheid creëren voor alle kinderen.
In Súdwest-Fryslân wil de CU dat kwetsbare jongeren uit het speciaal onderwijs de juiste begeleiding naar een waardevolle plek in onze samenleving krijgen.
De gemeente werkt actief aan het creëren van stageplekken en traineeships bij bedrijven en bij de eigen organisatie.
De CU wil dat boeren een adequate vergoeding voor natuur- en landschapsbeheer en weidevogelbeheer krijgen.
D66 wil de komende 4 jaar veel aandacht voor de landbouwtransitie. Want het moet en het kan anders. Daarbij wil D66 graag in gesprek.
We voegen de daad bij het woord en organiseren op zaterdag 5 maart een landbouwdebat in Raerd. Daarbij zullen Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot en Romke de Jong aansluiten. Ook zijn de andere politieke partijen uitgenodigd en de inwoners welkom om hierover in gesprek te gaan.
De CU wil met woningcorporaties afspreken dat alle sociale huurwoningen in 2030 energieneutraal (nul-op-de-meter) zijn.
D66 wil een gratis energiecoach aanbieden die vakkundig advies op maat geeft voor de verduurzaming.
D66 wil zich ook hard maken voor verpakkingsvrije oplossingen en wil daarover met inwoners en lokale ondernemers in gesprek.
Wonen is één van de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen. Het spreekt dan ook voor zich dat beide partijen zien dat het nodig is om te gaan bouwen.
De CU wil om de problemen van vandaag op te lossen enkele wijken met duurzame prefab noodwoningen ontwikkelen voor een periode van ongeveer 20 jaar.
Ook moet er meer ruimte komen voor nieuwe coöperaties die eigentijdse woonconcepten willen ontwikkelen.
D66 wil zorgvuldig kijken waar gebouwd moet worden en wil de belangen voor natuurbehoud en landbouwgrond goed afwegen binnen dit dossier. Ook wil D66 duidelijke afspraken maken over tweede woningen in de gemeente om te voorkomen dat woningen een groot deel van het jaar leeg staan.
CU is terughoudend met extra openstelling voor winkels zoals bijvoorbeeld op zondag.
Daarnaast vindt de CU dat als de gemeente helpt de gemeente een tegenprestatie mag verwachten.
D66 is het met de CU eens dat er goed ingezet moet worden op arbeidsparticipatie.
D66 vindt dat iedereen een plek in de werkomgeving verdient, ook zonder productiviteit wanneer dit niet haalbaar blijkt.
D66 is de partij die staat voor vrijheid en gelijkheid. Wij noemen dit zelf liever kansengelijkheid. Wij willen een gemeente waar iedereen zich thuis mag voelen. Op dit moment zijn wij als gemeente een regenbooggemeente. Om hier nog beter invulling aan te geven, gaan wij een nieuw plan opstellen om onze gemeente nog inclusiever te maken.
Ook vinden wij het belangrijk dat elke inwoner een zo gezond mogelijk leven kan leiden. We zetten daarvoor in op preventie van gezondheidsproblemen en voorlichting over gezonde keuzes.
De CU vindt openheid en vertrouwen erg belangrijk. Open, herkenbaar, betrokken én integer aanwezig te zijn in Súdwest-Fryslân door er voor te zorgen dat politieke processen zoveel mogelijk in de openbaarheid plaatsvinden.
Meer vertrouwen, minder regels. Elk jaar komt het college met voorstellen voor regels die geschrapt, vereenvoudigd of samengevoegd kunnen worden.
De CU vindt dat kleine zorgaanbieders weer ruimte moeten krijgen om voor de gemeente te werken. De huidige contractvorm moet binnen 1 jaar worden geëvalueerd.
De gebiedsteams zijn overbelast en moeten versterkt worden. Wachtlijsten voor zorg zijn niet acceptabel.
Zorg is een belangrijke kernwaarde voor D66. Een vrije samenleving begint bij een goede gezondheid. Als je niet gezond bent, dan word je zoveel mogelijk geholpen, zodat ook jij zoveel mogelijk vrij kunt zijn. Door de coronacrisis beseffen we meer dan ooit: goede, toegankelijke en betaalbare zorg is letterlijk van levensbelang.
Daarom wil D66 zich inzetten voor preventie van gezondheidsproblemen en voorlichting over gezonde keuzes. We zorgen voor een netwerk van wandelroutes zodat elke inwoner dichtbij huis aan beweging kan doen.
Dat laatste deelt de CU. Een attractief toeristisch netwerk van vaarwegen, fiets- en wandelpaden met een adequaat niveau van bijbehorende voorzieningen is één van de speerpunten in het programma.
De CU vindt net als D66 de toegankelijkheid van cultuur voor inwoners belangrijk. De CU laat zich niet uit over het toekennen van subsidies en de voorwaarden die hieraan worden gesteld.
D66 vindt bezuinigingen in de culturele sector uitgesloten en vindt het Cultuur Kwartier Sneek de spin in het web in ons culturele veld; daarom wil D66 dat financieel blijven steunen.
D66 wil een vrij leven voor iedereen. Een sterke democratische rechtsstaat is voor dat streven onmisbaar. We willen verder kijken dan de grenzen van Nederland. Ieder mens verdient volgens ons eenzelfde kans, vrijheid en een veilig thuis, Nederlander of niet. Als gemeente zijn we ervoor verantwoordelijk om de mensen die hier naartoe komen mee te laten doen in de maatschappij.
D66 zet daarom vooral in op een inclusief beleid waar discriminatie absoluut niet getolereerd wordt en de gemeente zich specifiek als regenbooggemeente presenteert.
De CU wil burgers betrekken bij veiligheid in hun directe omgeving door middel van Burgernet, Buurtpreventie Apps en het opstellen van een veiligheidsplan. Ook zetten ze in op extra beschikbaarheid én zichtbaarheid van de wijkagent.
Súdwest-Fryslân biedt hulp aan kwetsbare prostituees (in clubs en zelfstandig werkend) en helpt bij uitstapprogramma’s. Ook als het Rijk daar geen middelen voor beschikbaar stelt.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en CDA
Het CDA is een conservatieve partij met christelijke wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. De afgelopen jaren hebben we goed met het CDA samengewerkt. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
D66 is de onderwijspartij bij uitstek.
Ook het CDA vindt goed onderwijs belangrijk, zo valt te lezen in het verkiezingsprogramma. Ze willen goede huisvesting en een samenwerking stimuleren tussen onderwijs en maatschappelijke organisaties.
D66 deelt dit. We stimuleren samenwerking tussen verschillende scholen en scholenkoepels. Deze samenwerking tussen scholen is van het grootste belang om de krimp van het aantal leerlingen goed op te vangen. We maken hier geld voor vrij.
Het CDA ziet net als D66 dat we naar een duurzame landbouw moeten.
D66 deelt dat en wil graag met alle betrokken spelers in gesprek.
D66 voegt de daad bij het woord en organiseert op zaterdag 5 maart een landbouwdebat in Raerd. Daarbij zullen Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot en Romke de Jong aansluiten. Ook zijn de andere politieke partijen uitgenodigd en de inwoners welkom om hierover in gesprek te gaan.
D66 wil verduurzamen, dit is een breed begrip dus zullen we uitleggen wat willen doen binnen onze gemeente. Om de klimaatverandering tegen te kunnen gaan willen wij als D66 onze eigen leefomgeving zo groen mogelijk maken. Dit willen wij doen zoveel mogelijk openbaar groene plekken te creëren en willen wij inwoners stimuleren om hun eigen tuinen en daken zo groen mogelijk te maken. Wij willen het regenwater opvangen om overstromingen tegen te kunnen gaan.
Het CDA wil geen nieuwe windparken en het opwekken van energie zoveel mogelijk binnen de bebouwde kom laten plaatsvinden.
Wonen is één van de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen. Het spreekt dan ook voor zich dat beide partijen zien dat het nodig is om te gaan bouwen.
Het CDA heeft de voorkeur voor inbreiden en wil een gemeentelijk loket inrichten. Ze willen ook een regulering voor verhuur van vakantiewoningen. D66 wil hierover met inwoners in gesprek om daarvoor goede oplossingen te verzinnen.
D66 wil ervoor zorgen dat je kunt wonen waar je hart ligt. Wil je terug naar je geboortedorp of stad dan moet dit mogelijk zijn. Door de woningcrisis zijn er op dit moment te weinig woningen. Wij zijn groot voorstander voor bouwen, alleen willen wij dit op een duurzame manier doen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan tiny houses. We willen leegstaande gebouwen zoals bedrijven en boerderijen ombouwen tot woningen voor jongeren. Bouwen, bouwen, bouwen, maar wel op een duurzame manier.
Het CDA zet vooral in op het omscholen van inwoners en het zoeken naar passend werk. D66 wil vooral inzetten op het verbinden van verschillende partijen om samen tot goede oplossingen te komen. Zoals bijvoorbeeld doorgaat met het organiseren van bijeenkomsten, waarbij bedrijven, scholen en de gemeente (3-O’s) elkaar kunnen vinden om te werken aan een betere gemeente voor alle partijen.
We denken beide graag mee met lokale ondernemers binnen het midden- en kleinbedrijf.
D66 is de partij die staat voor vrijheid en gelijkheid. Wij noemen dit zelf liever kansengelijkheid. Wij willen een gemeente waar iedereen zich thuis mag voelen. Op dit moment zijn wij als gemeente een regenbooggemeente. Om hier nog beter invulling aan te geven, gaan wij een nieuw plan opstellen om onze gemeente nog inclusiever te maken.
Het CDA benoemt hier geen concrete punten over in het verkiezingsprogramma.
Zorg is een belangrijke kernwaarde voor D66. Een vrije samenleving begint bij een goede gezondheid. Als je niet gezond bent, dan word je zoveel mogelijk geholpen, zodat ook jij zoveel mogelijk vrij kunt zijn. Door de coronacrisis beseffen we meer dan ooit: goede, toegankelijke en betaalbare zorg is letterlijk van levensbelang. Daarom wil D66 zich inzetten voor preventie van gezondheidsproblemen en voorlichting over gezonde keuzes. We zorgen voor een netwerk van wandelroutes zodat elke inwoner dichtbij huis aan beweging kan doen.
Het CDA wil onderzoek naar de mogelijkheden voor een Blue Zone in onze gemeente. Daarnaast ligt de focus op ouderenzorg en mantelzorgers.
En het CDA wil gezonde sportkantine’s en gezonde scholen blijven stimuleren.
Het CDA en D66 vinden beide cultuur een belangrijke bouwsteen in de gemeente en willen dat ook financieren de komende 4 jaar. In het programma van het CDA is niet te lezen hoe dat precies moet gebeuren en welke keuzes daarin zullen worden gemaakt.
D66 wil bezuinigen in de cultuursector uitsluiten en investeren in de Tiid in Bolsward.
Het CDA richt zich vooral op kleinschalige veiligheid. Ze willen lokale veiligheidsinitiatieven bevorderen en de aanrijdtijd van hulpdiensten verkorten.
D66 wil een vrij leven voor iedereen. Een sterke democratische rechtsstaat is voor dat streven onmisbaar. We willen verder kijken dan de grenzen van Nederland. Ieder mens verdient volgens ons eenzelfde kans, vrijheid en een veilig thuis, Nederlander of niet. Als gemeente zijn we ervoor verantwoordelijk om de mensen die hier naartoe komen mee te laten doen in de maatschappij.
D66 zet daarom vooral in op een inclusief beleid waar discriminatie absoluut niet getolereerd wordt en de gemeente zich specifiek als regenbooggemeente presenteert. Het CDA deelt dit en wil bewustwording op het gebied van diversiteit.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en VVD
De VVD is een conservatieve partij met liberale wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. Iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. Er zijn dus duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
D66 is de onderwijspartij bij uitstek.
Ook de VVD vindt goed onderwijs belangrijk, zo valt te lezen in het verkiezingsprogramma. Er staat alleen niet beschreven hoe.
D66 komt met concrete actiepunten. Bijvoorbeeld het uitreiken een jaarlijkse nieuwsgierigheidsprijs voor het meest succesvolle of innovatieve initiatief op het gebied van onderwijs en leven lang ontwikkelen.
De VVD zet zich in om een florerende agrarische sector te behouden. D66 zegt dat het anders moet en ook anders kan.
Zowel de VVD als D66 wil graag met alle betrokken spelers in gesprek.
D66 voegt de daad bij het woord en organiseert op zaterdag 5 maart een landbouwdebat in Raerd. Daarbij zullen Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot en Romke de Jong aansluiten. Ook zijn de andere politieke partijen uitgenodigd en de inwoners welkom om hierover in gesprek te gaan.
De VVD zet in op vergunningsvrije mogelijkheden bij het verduurzamen van woningen. D66 wil een gratis energiecoach aanbieden die vakkundig advies op maat geeft voor de verduurzaming.
D66 wil zich ook hard maken voor verpakkingsvrije oplossingen en wil daarover met inwoners en lokale ondernemers in gesprek.
Wonen is één van de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen. Het spreekt dan ook voor zich dat beide partijen zien dat het nodig is om te gaan bouwen.
De VVD legt de focus op bijbouwen in alle kernen. Daarnaast willen ze de regels voor welstand verminderen of zelfs helemaal wegnemen.
D66 wil juist zorgvuldig kijken waar gebouwd moet worden en wil de belangen voor natuurbehoud en landbouwgrond goed afwegen binnen dit dossier. Ook wil D66 duidelijke afspraken maken over tweede woningen in de gemeente om te voorkomen dat woningen een groot deel van het jaar leeg staan.
De VVD vindt dat inwoners die minder bijdragen ook minder een beroep kunnen doen op de samenleving. Er mag dan een tegenprestatie gevraagd worden.
D66 wil ook dat alle inwoners kunnen deelnemen aan de maatschappij, maar richt zich daarbij op het vinden van een plekje in de werkomgeving, ook zonder arbeidsproductiviteit.
We zijn het erover eens dat werk een belangrijke maatschappelijke motor is.
De VVD wil graag meer vrijheid voor inwoners op het gebied van regelgeving.
D66 vindt dat er in vrijheid en gelijkheid geïnvesteerd moet worden. Daarvoor is goed onderwijs belangrijk, goed beleid voor een inclusieve gemeente en armoedebestrijding.
D66 wil dat elke inwoner een gezond leven kan leiden. En gezond leven is meer dan alleen maar niet ziek zijn. D66 wil daarom breed kijken naar gezondheid in onze gemeente. Daarbij kijken we naar veerkracht en naar alles wat het leven betekenisvol maakt. Voor een gezond bestaan is het belangrijk dat je kunt bewegen in je omgeving, dat je kunt sporten, cultuur kunt beoefenen, gezonde voeding kunt betalen en dat je gezonde keuzes kunt maken.
VVD vindt gezondheid en vitaliteit ook belangrijk en wil dat iedereen kan sporten. D66 deelt dit en wil extra aandacht voor arme gezinnen om ook voor hen een vitaal leven vorm te geven.
D66 zorgt ervoor dat elke inwoner een zo gezond mogelijk leven kan leiden. We zetten daarvoor in op preventie van gezondheidsproblemen en voorlichting over gezonde keuzes.
De VVD wil werken met buurtsportcoaches om de schoolgaande jeugd zo goed mogelijk te helpen.
De VVD vindt het belangrijk dat de zorg betaalbaar moet blijven en wil kritisch kijken naar passende hulp.
D66 ziet dat er steeds meer taken bij de gemeente bijkomen en wil daarom dat raadsleden regelmatig op werkbezoek gaan in het sociaal domein.
De VVD wil de subsidies voor kunst en cultuur op een aantal punten afbouwen. Daarbij wordt gekeken naar een herrekende subsidie per bezoeker. D66 wil juist investeren in de cultuursector en bezuinigingen zijn bij ons uitgesloten.
Het programma van de VVD is vooral gericht op een keiharde aanpak om veiligheid te behouden.
D66 wil een vrij leven voor iedereen. Een sterke democratische rechtsstaat is voor dat streven onmisbaar. We willen verder kijken dan de grenzen van Nederland. Ieder mens verdient volgens ons eenzelfde kans, vrijheid en een veilig thuis, Nederlander of niet. Als gemeente zijn we ervoor verantwoordelijk om de mensen die hier naartoe komen mee te laten doen in de maatschappij.
D66 zet daarom vooral in op een inclusief beleid waar discriminatie absoluut niet getolereerd wordt en de gemeente zich specifiek als regenbooggemeente presenteert.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil